Predsjednik Prave CG kod Vučića optužio DF da je privatizovao projekat

Milačić traži udio u Srpskoj kući?

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić optužio je, na sastanku kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Demokratski front da je privatizovao Srpsku kuću, nacionalnu instituciju Srba, navodeći da je potrebna njena hitna reorganizacija. Milačić je na sastanku i saopštio da problem Srba u Crnoj Gori nije samo crnogorska vlast, već, kako je kazao, profesionalni Srbi koji su ih do sada predstavljali.
Objavljeno: 07. 08. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Što se tiče institucija, želim da pohvalim Maticu srpsku zato što rade sjajan posao, sa zaista ograničenim sredstvima rade puno. Srpska televizija, odnosno Srpsko nacionalno vijeće, u ograničenim mogućnostima zaista radi dobro i želim da pohvalim gospodina Vuksanovića. Srpska kuća je druga priča: ona je privatizovana, ona nije kuća svih Srba. Srpska kuća, kao nacionalna institucija, mora biti nadpartijska, odnosno mora da bude dom svih Srba, i onih u Pravoj Crnoj Gori, DF-u, ali i Srba u DPS-u. Ako želimo da to bude krovna kuća svih Srba, mora se hitno reorganizovati - rekao je Milačić u svom govoru na sastanku kod Vučića.

Prema saznanjima Pobjede, u Demokratskom frontu su Milačićev stav da se „reorganizuje“ Srpska kuća shvatili kao zahtjev da i Prava Crna Gora ima udjela u vlasničkoj strukturi, budući da se ona sada nalazi pod direktnom kontrolom Mandićeve Nove srpske demokratije.

Za prostor u kome se nalazi Srpska kuća Vlada Srbije je isplatila 3,4 miliona eura nikšićkom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću. Sada je taj objekat u vlasništvu preduzeća čiji osnivači su 27 srpskih intelektualaca.

Izvori Pobjede ukazuju na činjenicu da je od 27 osnivača Srpske kuće, njih deset direktno na visokim funkcijama u Novoj. Emilo Labudović i Slaven Radunović su potpredsjednici Nove, Milutin Đukanović predsjednik Izvršnog odbora, Budimir Aleksić predsjednik Političkog savjeta, a članovi GO i funkcioneri su Bećir Vuković, Milorad Kadić, Pero Radonjić, Nataša Jevrić, Željko Komnenović i Goran Kiković. To faktički znači da visoki funkcioneri Nove raspolažu udjelom od čak 1,26 miliona eura.

I Amfilohije nezadovoljan

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović je krajem oktobra prošle godine, tokom promocije svoje knjige „Sveti Petar Drugi Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“, kazao da se protivi projektu Srpske kuće Andrije Mandića.

- Čujem da se sad stvara neka Srpska kuća. Kao da cijela Crna Gora nije srpska kuća, pa još treba sada stvarati neku nišu, kako je rekao jedan od crnogorskih čelnika koji je to predvidio i za Mitropoliju crnogorsku. Predvidio je nišu za Pravoslavnu crkvu. Dakle, predviđena je, onda, niša i za Njegoša. Doduše, on je na gorem mjestu negoli u niši. Evo ga utamničenog od sedamdesetih godina do danas u zindanu onog mauzoleja - kazao je tada Amfilohije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 14

Vidi ga

07. 08. 2018 - 08:22

Stalno se smeje ko' lud na brašno.
Urnebes!

07. 08. 2018 - 08:43

Znao sam da ce da se zakace oko NOVCA! Tipicno. Ko ce sto vise da ugrabi a na Srbiju gledaju kao na kravu muzaru!
@

07. 08. 2018 - 11:30

SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA HA HA HA
RAŠO

07. 08. 2018 - 08:53

Srbima je u Crnoj Gori dosta srbska kuća,. A što se tiče izjave moračkog vojvode Amfilohija , da je sva Crna Gora Srbska kuća, tu se malo izgubio. Srbi kao gosti i kao nacionalna manjina uijek su u Crnoj Gori uvaženi , ni manje ni više od tpga. Ako misle na ponovnu okupaciju, e onda se smatraju državnim neprijateljima i prema njima se tako treba i odnositi,
neutralan88

07. 08. 2018 - 09:09

Ne volim Milačića ni najmanje, ali je bukvalno 100% u pravu. I u našem DPS-u ima Srba i to uopšte nije loše što ih ima, naprotiv.
Mirko Bgd.

07. 08. 2018 - 09:25

neutralan[email protected] Sve ovo što se dešava Crnoj Gori ne bi se događalo da pola DPS-a ne dijeli ubjeđenja sa DF Ii ostalim izdajnicima !Pola vladajuće partije je lišeno bilo kakve nacionalne svijesti ili imaju srpsku svijest a tu su samo iz lukrativnih razloga. To je dugoročno ako se nešto ne promijeni nestanak i obezličavanje crnogorske države ..Predlažem DPS-u da zatraži udio u Srpskoj Kući,
Janica Matova Beograd

07. 08. 2018 - 09:40

[email protected] Vi ste tipičan primjer ojađelog partijskog kadra bez indetiteta ,bez nacionalne svijesti. Neznanje i nemoral su prvi znaci propasti jedne države,a u DPS-u prisutno je i jedno i drugo .Srbi u Crnoj Gori su proizvod političke manipulacije i nedovoljnog rada na indetitetu.Đe ima u svijetu suverene države da se odvija galopirajuća asimilacija i da nestane dvadeset posto Crnogoraca u odnosu na devedesetu godinu?Vaaš način mišljenja je sraman idite u DF,
Станислав

07. 08. 2018 - 10:06

Сви сте ви Срби само се плашите признати као и увијек слабији карактери,тако и Шопкци у Славонији 1850 шта ће рећи римски попви ако бране ћирилицу и сл...
@Станислав

07. 08. 2018 - 11:18

..ja nisam srbin, ja sam crnogorac i tvrdim da svi vi crnogorci koji sebe smatrate srbima patite od duboko ukorijenjenog patoloskog kompleksa nize vrijednosti.....
RAŠO

07. 08. 2018 - 11:49

Stanislave , vjerovao ili ne ni u Samoj srbiji nema mnogo Srba, što se tiče srba u Crnoj Gori ima dosta posrbica, od kojih si i ti jedan. Znaš li Stanislave da Crnogorci nijesu učestvovali u Kosovskom boju (kako reče jedan Crnogorac, zato su i izgubili bitku). Ja mislim da ni ti ni mnogi drugi u Crnoj Gori koji se izjašnjavaju kao Srbi, ne znaju što taj termin znači. Vi mislite da su svi pravoslavni narodi Srbi. e tu se vidi vaša zabluda i neznanje. Ako mislite da su Crnogorci potomci neizginulog naroda sa Kosova i to se grdno varate. A ako ojdete u Srbiju svaki drugi Srbin će vam reći moj deda je poreklom Crnogorac, te ispade da su Srbi u stvari Crnogorci.
za Analitiku

07. 08. 2018 - 11:41

Što i vi ne tražiti dio od srpskih para. Ovo što dozvoljavate nekakvom Miroslavu Đukiću, Sovereignu, Vasojeviću... treba dobro da se naplati.
Vlado Pg

07. 08. 2018 - 12:21

Milacic nema ni 1% glasaca , sta je ovo, koga predstavlja on?!
Gusle? Ma idi bre!

08. 08. 2018 - 01:26

Pogledajte Vuckov izraz lica? Priceless!
Mali dinarski cutuk

08. 08. 2018 - 03:54

Slusajte ovu elokvenciju: "Čujem da se sad stvara neka Srpska kuća. "
Novi komentar