Tači saopštio

Pripajanje Preševske doline – da, autonomija za Srbe – ne

Predsjednik Kosova Hašim Tači je izjavio da neće biti podjele Kosova, niti autonomije za Srbe, a da pod korekcijom granica podrazumijeva samo pripajanje Preševske doline Kosovu.
Objavljeno: 08. 08. 2018 - 14:53 Promjenite veličinu teksta: A A A
Pripajanje Presevske doline – da, autonomija za Srbe – ne
Foto: AFP/Odd ANDERSEN

Na konferenciji za medije, kosovski predsjednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova, niti autonomije za kosovske Srbe.

"Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredijeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahtjeva (Preševske) doline. To podrazumijeva ne podjelu Kosova, ne autonomiju za Srbe", kazao je Tači.

Prema njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Tači se zahvalio bezbjednosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošle nedjelje.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveze u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela".

Ocjenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma - glavna tema, Tači je rekao da je to težak proces, ali i neophodan.

Haradinaj za "recipročno priznanje unutar aktuelnih granica"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se granice ne pomjeraju riječima već jedino ratom.

"Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo", rekao je Haradinaj u Valoni u Albanija gdje je u službenoj posjeti, a prenosi koha.net.

On je rekao da Beograd ima jednu retoriku, Priština drugu.

Haradinaj je juče na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Vlade, na pitanje da prokomentariše izjave predsjednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granice između Kosova i Srbije rekao, da su "granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomjeri".

"Ko misli da se granice drugačije mijenjaju, taj griješi", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ono što je "preostalo između Kosova i Srbije jeste recipročno priznanje unutar aktuelnih granica".

Upitan o izjavi premijera Haradinaja da se granice mogu promijeniti samo ratom, predsjednik Kosova Hašim Tači je danas na konferenciji za medije rekao da je "vrijeme rata okončano", i da korekcija granice može da se desi "ako postoji obostrana saglasnost".

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je prije nekoliko mjeseci bio izričito protiv toga, Tači je kazao da se međuvremenu pojavio zahtjev političkih lidera Preševske doline o tome.

Komentari: 13

Kremo

08. 08. 2018 - 15:32

NEMOJ TE SE CJENJKATI . DO NISA
Clima

08. 08. 2018 - 15:57

Civjek je samo objektivan! Po pitanju Ulcinja Tuzi Plava Gusinja u Rozaja se jos ne oglasava!
joko

08. 08. 2018 - 17:54

Crna Gora i Kosovo su potpisale međunarodni ugovor/ - granice se znaju. Evropa je garant i Amerika. Brini ti brigu za tvoju majku srbijicu, ostade ti bez majke a ne voliš maćehu Crnu Goru.
Daka

08. 08. 2018 - 22:58

Kralj Nikola je pogriješio što je pripojio CG Plav, Rožaje, Gusinje, Ulcinj... a vjerujem i Pljevlja. Zbog toga je ova država postala nešto protiv čega su se Crnogorci borili 500 godina. Zamislite da se to nije desilo i da su svi žitelji iz tih krajeva i dalje u svom zavičaju. CG bi bila najstabilnija država na Balkanu. Ovako... zavaravamo se da smo multikulturna sredina u kojoj se razvija multikonfesijalni sklad. To nigdje nije uspjelo na svijetu a da neki narod ne trpi. Ne znam otkud ljudima toliki optimizam da će kod nas uspjeti. U stvari moguće je da uspije ali je neophodno da pravoslavno stanovništvo odustane od svog biča, kulture, tradicije i istorije. Izgleda da će se to i desiti.
Senator

08. 08. 2018 - 15:57

Taci, hvala ti sto ulazes napore na putu mirnog rjrsenja krize. Da li bi tebe bila prihvatljiva promjena granica ako bi se cijela Srbija pripojila Kosovu. Jer stvari idu u tom pravcu. Problem jedino moze biti da li bi se ta nova drzava zvala Kosovo ili Srbija. Ali to treba kompromisno rijesiti. Haradinaj je puno posteniji politicar. On prica ono sto misli za razliku of tebe.
Obrati pažnju

08. 08. 2018 - 20:53

Sandej tajms prenosi da Crne Gore nema u EU ni 2030godine pod imenom Crna gora ..pod kojim li će to imenom ući??????
Ја знам

08. 08. 2018 - 21:38

зваће се Гранде Албанезија!
Daka

08. 08. 2018 - 23:01

Neće!!! Zvaće se NIV. Njeno ime će biti Novi Islamski Vilajet. Tako i treba. Ajde da se ne zavaravamo. Njeno ime mora odgovarati stanju stvari. Dosta je bilo nekakve mimikrije Crnogorske i islamske. Treba reći otvoreno ono što je na djelu.
prekomoracanin

08. 08. 2018 - 23:50

Mislis tako ce se zvati Srbija? Bogami kako je krenulo, da sam na vasem mjestu zabrinuo bih se...Cujem kupuju sve do Nisa. Imaju neki merak na srblje pa to ti je. Otislo Kosovo,evo polako se sada radi na Presevskoj dolini...Pa ce onda Vranje,do Nisa stizu do 2050godine sigurica.
Daka

09. 08. 2018 - 16:21

Karabuško Polje, Vrela Ribnička, Konik a CG je na putu da i Stari Aerodrom izgubi. Tamo đe su oni tamo ne stanuje CG. Pitanje je dana kada će i u ovim enklavama poput onih u Parizu, Beću, Londonu biti zabranjen ulazak nemusllimanima. Pored navedenog imamo velika nastupanja u Baru a koliko vidim i Kotor su gotovo zauzeli.... Što se tiče Srbije neka oni vide što se tamo radi. Mene to ne interesuje. Nervira me što ovo što govorim svako vidi ali niko od odgovornih ništa, po tom pitanju ne kaže. Kada se bude govorilo biće kasno jer odgovorni ne žele da o tome govore a opozicija izgore za Kosovom... i tako mi polako ali sigurno moramo ići odavde.
MNE

08. 08. 2018 - 23:11

Mozda MONTENEGRO!
Kosovo

08. 08. 2018 - 23:12

Kaži nam ima li Kosova 2030 u Evropi. Šta kaže sandej tajms?
Crna Gora

08. 08. 2018 - 21:08

Postojala je jednom jedna smiješna država koju su nazvali Srbija i Crna Gora. Bilo bi lijepo da se srbi i Albanci dogovore da naprave zajedničku državu. Neka se zove Kosovo i Srbija. Svi zadovoljni!
Novi komentar