Da se raspravlja o Mašuloviću

Demokrate: Inicijativa DF-a osudjena na propast i bez nas

Inicijativa DF-a da se raspravlja o prisustvu vojnog atešea Crne Gore u Hrvatskoj Ivana Mašulovića na proslavi godišnjice Oluje je, s nama ili bez nas, bila osuđena na propast, saopštile su Demokrate.
Objavljeno: 08. 08. 2018 - 20:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi, inicijativa DF je bila osuđena na propast iz razloga koji su formalne prirode, a to govori sljedeće: sve i da je DF skupio potpise 27 poslanika, za njeno uvrštavanje u dnevni red Skupštine, kako bi se o njoj, dakle, vodila rasprava, potrebno je da glasa 41 poslanik, a to DF ni u kom slučaju nema.

Uostalom, podsjećamo i na našu Inicijativu iz 2015. godine za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koju je DF tada odbio pod izgovorom da ona nema podršku 41 poslanika. Za razliku od ove, naša Inicijativa je mogla imati ishod, mogla imati pozitivan ishod jer je upravo tada došlo do vrhunca otvorenog rata između članica vladajuće koalicije SDP-a i DPS-a, a koji je rezultirao time da je na prvoj idućoj provjeri povjerenja Vladi kroz 3-4 mjeseca ta jedna vladajuća partija glasala protiv Vlade i dovela do raspada vladajuće koalicije, navodi se u saopštenju.

Dodatno, odbacivanje Inicijative u Skupštini bi bila još jedna sramota za Crnu Goru koja bi se pročula i u regionu. Ako već ne može da uslijedi zvanična, parlamentarna osuda čina Vlade Crne Gore, a svima je jasno da za to ne postoji većina, za nas u Demokratama je svakako bolje da se ne prouzrokuje još jedna – zvanično stajanje Skupštine uz taj sraman čin, osim ako nije namjera da i Skupština Crne Gore stane uz Mašulovića?

Takođe, kada bismo potpisali Inicijativu, kao ozbiljni ljudi bismo morali da uđemo u Skupštinu i da glasom stanemo iza svog potpisa, jer da bi doslo do sjednice za dnevni red mora glasati 41 poslanik. U suprotnom sjednice nema, bez obzira na dovoljan broj potpisa. Međutim, mi držimo riječ koju smo dali i građanima i opozicionim kolegama. Prekida dvogodisnjeg bojkota bez ispunjenja preciznio definisanih uslova, nema ni po koju cijenu.

Na kraju, istrajavanje na metežima kao što je posljednji slučaj, i otvaranje identitetskih pitanja sa namjerom ekstremizacije Crne Gore, samo je jedan od načina Đukanovića da, odloži primjenu Plana Demokrata i GP URA. Poručujemo svima koji misle da će izbjeći realizaciju Plana podržanog sa najznačajnijih međunarodnih adresa: debelo ste se prevarili, kaže se u saopštenju.

 

 

Komentari: 2

Autokrata

08. 08. 2018 - 21:20

A dobro Demokrate znaci libto da bi da ste formirali vlast priznali izbore?
Prosto rečeno Demokrate

09. 08. 2018 - 06:10

Podrzavaju inicijativu Medojevica i osuđuju Mosulovica ali kao nema se većine i oni to nece podrzati i navodno sto bi trebali ući u Skupstinu da glasaju a oni nece jer bojkotuju Skupstinu.....ista ideologija samo drugo pakovanje....
Novi komentar