Crnogorske vlasti traže američkog državljanina zbog umiješanosti u pokušaj državnog udara oktobra 2016.

Potjernica za Džozefom Asadom

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom (47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. godine planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.
Objavljeno: 09. 08. 2018 - 06:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema saznanjima Pobjede, narednih dana crnogorske vlasti tražiće izručenje Asada. Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svjedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije ,,Patriotik difens grup“, dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za – pokretanje istrage protiv Asada.

Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD. U američkom zakonodavstvu postoji odredba prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredijeliti za ćutanje, ukoliko ona sama, ili njena odbrana, misli da je to u njenom najboljem interesu.

Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umiješanost u plan koji je trebalo da se realizuje 16. oktobra.

Skot je istakao da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, upkos svemu, vlasnik kompanije ,,Peregrini“ odlučno naveo da će ,,obaviti posao“ koji mu je ponudio Aron Šaviv, izraelski stručnjak koji je vodio kampanju Demokratskog fronta.

Posao koji je preuzeo Asad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga, već na one poslove koji se rade u takozvanim,,crnim operacijama“ agenata bezbjednosnih službi.

Zadatak vlasnika kompanije ,,Peregrini“ podrazumijevao je pravljenje šeme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbjedno smještanje na udaljenu lokaciju, odakle bi mogla da se dalje vodi operacija, instaliranje mjera elektronskog ometanja mobilnih telefona, uspostava nezavisnog sistema komunikacije…

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 12

Nick

09. 08. 2018 - 07:36

Volim ovaj crtani film.. dajte sledecu epizodu
dusa_nk

09. 08. 2018 - 09:52

Zaista loše urađen, ali teško je od ničega napraviti nešto...
flamantes

10. 08. 2018 - 12:46

dusa_nk Misliš od posrbica napraviti Srbe?
Tesla

09. 08. 2018 - 12:17

Govorili su i glavni likovi DFa kako im je “crtani” los pa su se sad malo smirili :)). Sve u svoje vrijeme,smijat cemo se na kraju,zar ne?
dusa_nk

09. 08. 2018 - 13:00

Presudi nezaviznog sudstva? :) oćemo, u svakom slučaju ;)
Freeman

09. 08. 2018 - 10:16

Ovo će da traje kao turska serija,barem do 2025.g. pa ko izdrži !.
No pasaran !

09. 08. 2018 - 10:22

Potrebno je javno objaviti imena i prezimena raznih bjelosvjetskih placenika i tzv psi rata, nazive organizacija, NVO, imena politicara, domacih i regionalnih kleronacionalista, finansijera, medija, popova,kvazipjesnika i pisaca, propagandista i rasturaca laznih vijesti i dezinformacijs, kvazianaliticara, obavjestajaca i raznoraznih drugih pojedinaca i organizacija koji su bili (i jos uvjek su) umjesani u sva desavanja od oktobra 2016 g. Odmah, bez kompromisa,straha i ravno u centar glanog pokretaca i finansijera svega toga koji je imao nsjbise koristi od eventualnog uspjeha te operacije. To je jedini nacin da drzava pokaze snagu i odlucnost da je spremna da se brani i odbrani !
Djuro Vučinić

18. 08. 2018 - 19:53

Među njima ,mislim tim likovima koje ste pobroili...naći ove što ne smiju javno svoje ime kazat,a intersno spinuju ...Nick i dusa_nk. Presudi se mož smijat ali ce oni plakat u Spužu ako do tada ne šmugnu. Krivi su i zato što su za tuđe novce sve loše uradili, pa ih Rusi više ne "poznaju " ,plus i zato što bi planirani haos odveo CG u ambis. Nick i dusa_nk su svakako Srbi iz CG ,koji to žele !
Duka

09. 08. 2018 - 12:10

Odakle DF-u novac da sve ove likove placa?
FreeMontenegro

09. 08. 2018 - 16:31

...od majke....rusije ;)
Boban Bg

09. 08. 2018 - 13:30

Što su se ovo Srbi ovoliko aktivirali da obesmisle svaki podatak vezan za suđenje.Što se više javljaju toje jasnije da je muka veća. Može li biti što jadnije nego njihovi komentari za Šišmakova i Petrova, te izmišljeni, te nepostojeći, te "lažni Rusi" ..Umjesto da se pokriju ušesima i ućute (ponavljajući u sebi "al sam glup, alsam glup").kadje Rusija poslala pisane izjave ove dvojice, oni i dalje prave od sebe budale.
šta će sad DF

09. 08. 2018 - 21:14

Ako je optužen, onda znači da zaista ima dokaza i za njega... da je planiro kontranadzor za Vojvodu i Pipuna... https://www.nbcnews.com/video/how-this-couple-managed-being-cia-operatives-1154748995504
Novi komentar