Porto Skadar Lake

Montenegro Resort Company: Zabrinuti smo zbog Nacrta prostornog plana

Investitor projekta Porto Skadar Lake, Montenegro Resort Company, izražava zabrinutost povodom predloženih rješenja Nacrta prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi.
Objavljeno: 09. 08. 2018 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Naime, predloženim scenarijom 2, Održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lake na 10 do 20 odsto planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog Nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona EUR, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo”, saopštili su.
Zanimljivo je da je u konzorcijumu koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio Nacrt prostornog plana posebne namjene ista kompanija koja je radila prethodnu Studiju lokacije za isti prostor, 2014. godine, a to je Centar za arhitekturu i urbanizam, dodali su.
„ Ono što se kao investitor pitamo jeste na osnovu kojih bitno izmijenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim gotovo brišu? Podsjećanja radi, prethodnom Studijom lokacije predviđena je gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni: Porto Skadar Lake i MJ Property kompleksa.
Preciznosti radi, želimo i da još jednom saopštimo da kapaciteti Porto Skadar Lake kompleksa nijesu 600 ljudi, kako se to predstavlja. Kompleks će imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smještaj maksimum osam osoba po vili. Ukoliko budemo imali 100 odsto popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost“, dodaju.
Tvrde i da projekat Porto Skadar Lake ima neophodnu građevinsku dozvolu, koju je izdalo resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Pripremne radove na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora (dakle, privatna svojina) počeli su 2016. godine. 
„Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relavantnih institucija (studija nultog stanja biodiverziteta, vazduha, Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, Vodna studija, stanje buke, kvalitet zemljišta i geo-mehanički elaborati). U toku je izrada studije ispitivanja fito-planktona u ljetnjem periodu i očekujemo da će biti završena u septembru. Nakon potvrđivanja ove studije, mi  planiramo nastavak radova. 
Do sada smo u projekat Porto Skadar Lake uložili oko 10 miliona eura. Projekat pored Montenegro Resort Company kao investitora ima i Pizzarotti Group, italijansku kompaniju sa preko 100 godina tradicije. Rezortom će upravljati indijski hotelski lanac, The Oberoi Group, koji su svrstani među najbolje svjetske hotelske brendove. Međunarodno iskustvo partnera i primjena ekoloških standarda u gradnji garantuju da će na obali Skadarskog jezera nići jedinstveni turistički rizort u Evropi, koji će redefinisati standarde luksuza“, piše u saopštenju.
Ovo je i jedina strana investicija na teritoriji Prijestonice Cetinje, koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Kao što se na javnoj raspravi čulo, mještani ovog područja u velikom broju podržavaju projekat, jer su svjesni da može pomoći valorizaciji Skadarskog jezera i donijeti benefite svima.  
„Sigurni smo da naš projekat predstavlja oplemenjivanje ovog sada neiskorišćenog prostora. 
Vjerujemo da će i državne institucije, koje su do sada pokazale otvorenost za saradnju sa investitorima, nastaviti da stvaraju uslove za potrebne nove investicije, koje mogu biti vjetar u leđa cijeloj crnogorskoj ekonomiji i ključnoj grani razvoja: crnogorskom turizmu“, zaključuju u saopštenju.

 

Komentari: 0

Novi komentar