Radomir Laban

Tači za sudiju imenovao osobu s Interpolove potjernice

Radomira Labana, koji je pobjegao iz centralne Srbije kako bi izbjegao zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog korupcije, kosovski predsjednik Hašim Tači imenovao je za sudiju kosovskog Ustavnog suda, saopšteno je iz Tačijevog kabineta. Tačijev kabinet objavio je i fotografiju, na kojoj se vidi kako Laban i još četiri sudije polažu zakletvu.
Objavljeno: 09. 08. 2018 - 20:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Taci za sudiju imenovao osobu s Interpolove potjernice
Imenovanje sudija

"On je i dalje tražena osoba za beogradske vlasti. Postoji crvena potjernica Interpola i ako izađe iz zemlje, njegovo ime će se pojaviti na bilo kom aerodromu", navodi agencija Rojters pozivajući se na visoko pozicionirani izvor iz policije.

Laban će biti jedan od devet sudija u ustavnom sudu, čime će popuniti jedno od mjesta koje je određeno za "predstavnike manjina", navodi Rojters.

Britanska agencija podsjeća da su Labana imenovali srpski poslanici na Kosovu i da je njegovo imenovanje odobreno prilikom glasanja u parlamentu u maju, ali da su opozicija i pravosudno nadzorno tijelo apelovali na Tačija da ga ne imenuje dok se ne izvrše sve bezbjednosne provjere.

Prema sudskim dokumentima Srbije, Laban je osuđen 2011. godine na šest godina zatvora za korupciju, kao zvaničnik srpske carine.

On je odslužio pola kazne dok se nalazio u pritvoru i dok je čekao suđenje, u periodu između 2006. i 2009. godine.

Nakon suđenja, Laban je privremeno pušten na slobodu, dok ne dobije poziv da odsluži ostatak kazne, ali je pobjegao na Kosovo.

Prošle godine, sud u Kraljevu objavio je nalog za hapšenje Labana, u kojem je zatražio da on bude predat Srbiji.

Komentari: 2

Senator

09. 08. 2018 - 22:05

Zaista veliko iznenadjenje da je imenovao toga uvazenoga Sudiju, posto ni Taci nije na potjernici. Nego mozda ce ih fungcije popraviti.
Мирослав Ђукић

15. 08. 2018 - 10:16

И Тачи је на "црвеној" потерници, у чему је ту необичност? "Similis simili gaudet " (Сличан се сличном радује).
Novi komentar