Rojters piše

Vučić spreman za kompromis

Izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, britanska agencija Rojters vidi kao nagovještaj da je srpski predsjednik spreman za kompromis u definisanju granice sa Kosovom kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da bi se Srbija pridružila EU.
Objavljeno: 09. 08. 2018 - 21:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rojters navodi da mnogi u Beogradu, kako političari tako i analitičari, smatraju da bi podjela, kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad sjevernim dijelom Kosova, u zamjenu za Preševsku dolinu moglo biti prihvatljivo za obje strane.

Britanska agencija podsjeća da većina Srba smatra Kosovo kolijevkom svoje nacije i pravoslavne hrišćanske vjere, kao i da je Beograd do sada odbijao da prizna nezavisnost svoje, kako navodi, "bivše južne pokrajine".

Ističe i da Beograd, uz pomoć Rusije, koju opisuje kao saveznika Beograda koji ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, blokira članstvo Kosova u UN i drugim organizacijama.

Podsjećajući da je 31. jula kosovski predsjednik Hašim Tači odbacio predlog da Kosovo bude podijeljeno po etničkim linijama, Rojters navodi da se većina kosovskih Srba, koji na sjeveru predstavljaju većinu, protivi vlastima Prištine.

Ističe i da je Vučić tokom posjete Šidu nagovijestio da bi razgraničenje, što, kako se navodi, mnogi u regionu razumiju kao "podjelu", bilo rješenje.

Agencija, takođe, citira Vučićevu izjavu da je "potrebno dvoje za tango".

Skreće pažnju i na to da je Vučić rekao da je "imati teritoriju, za koju se ne zna ko je i kako tretira i šta kome pripada - uvijek izvor potencijalnih sukoba".

"Da li će to dobiti podršku naroda ostaje da vidimo", napominje agencija da je rekao Vučić aludirajući na, kako navodi, mišljenje javnosti u Srbiji i među kosovskim Srbima.

Podsjeća da je u prošlosti Vučić rekao da će narod biti potreban kako bi se potvrdilo eventualno rješenje za Kosovo.

Rojters ističe i da Srbija želi širu autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićen status pravoslavnih manastira i finansijsku nadoknadu za ono što, kako navodi, Srbija smatra svojom imovinom, uključujući industrijske i energetske objekte.

Navodi i da je Vučić rekao da rješenje mora da bude "sveobuhvatno, ne jednostavno", ali primjećuje da nije obrazložio na šta misli, rekavši da neće da otkriva "pregovaračke karte".

Agencija navodi i da se "srpski nacionalisti i uticajna Srpska pravoslavna crkva" čvrsto protive podjeli Kosova", jer smatraju da bi taj potez značio napuštanje prava na polaganje cijele teritorije na Kosovu, kao što je zapisano u ustavu Srbije.

Komentari: 16

@

09. 08. 2018 - 22:43

SRBIJA UBIJA.SUMADIJA JE SRBIJA!!!
Guest_39323

10. 08. 2018 - 09:55

A VOJVODINA
Pravda i

10. 08. 2018 - 10:36

Prckali su, prckaju i rasprckavaju - rasprckano. Sljedeca je Vojvodina, a onda ? Sretno bivsa braco. Ne pacajte se u CG. Ovako ili onako otete crkve i dr. mora se vratit! Popovi, batalite baljejzgarije, niko ve vise ne slusa i ne postuje!
Mirko

10. 08. 2018 - 14:34

Dosta ste otimali i proglašavali vaše države na zemlji sa koje ste prethodno protjerivali Srbe, a onda nakon što ste ih otjerali a Bogami mnoge i kako vi to kažete onako "demokratski" i pobili, Sad biste još i Vojvodinu za državu, iako to tamo niko neće. Bilo bi bolje da sačuvate vaše nezavisne države iaonako na poklon dobijene, mada imate praktično nemogući posao, jer što ste oteli - MORAĆETE VRATITI, pa neka vama Vojvodine.
Deki

10. 08. 2018 - 22:26

A Sandžak?
RAŠO

10. 08. 2018 - 12:08

Teže je Srbima pao referendum o nezavisnosti Crne Gore, nego gubitak Kosova. Mislili su kao 18-te, da će im velesile ponudit Crnu Goru , za izgubljeno Kosovo. E nema toga više "braćo" Srbi.
!?

10. 08. 2018 - 14:22

Ti Rašo nikako da preboliš što su Austrijanci otjerani iz Crne Gore. Otjerali su ih naravno Srbi i to baš te osamnaeste. Vama i Austrijancima 1918. jeste okupacija, a ubjedljivoj većini OSLOBODJENJE i ostvarenje vjekovnog sna Crnogoraca o ujedinjenju i stvaranju ujedinjene srpske države.
Rašo

10. 08. 2018 - 19:46

!? Vala da ti nešto pravo kažem kad već pitaš, gora je bila okupacija Crne Gore od strane tvoije Srbalja nego od strane Austrougarske. A to što su Srbi oslobodili Crnu Goru od Austrougarske je notorna srbska LAŽ. Ali to nije ništa novo sva Srbska istorija je satkana od laži. A ti neka si zdravo i bog ti bolju pamet da.
Eto, složismo se

10. 08. 2018 - 20:44

Pa ja sam i rekao isto što i ti, samo drugim riječima. Za tebe i jedan broj tebi sličnih i to je suština, okupacija Crne Gore od Austrougarske za vas je ravno oslobodjenju,ali bilo je i ima dosta nas koji ne misle tako. Nije mislilo ni jedno 99,99 posto Crnogoraca 1918, tako kao ti nego u tom procentu su smatrali dolazak Srpske vojske oslobodjenjem iako je bilo razlika o statusu Crne Gore u toj novoj državi, stvorenoj gotovo isključivo zahvaljujući srpskoj krvi i slavi srpskog oružja. Što se tiče pameti, Bog je dao i tebi i meni toliko koliko je mislio, a on se ne popravlja, to nam je što nam je. Zdravo i ti meni bio, naravno, pa što god i kako mislio.
Ukratko

10. 08. 2018 - 23:52

civilizoavni dio Srba je onaj koji je bio okupiran od AustroUgara (Vojvodina i djelimicno Hrvatska) i to bas iz tog razloga. Srbi iz CG i Bosne među nazatucanijim, najmilitantnijim i potencijalno najkrvolocnijim, dokazano kroz istoriju
lolo

11. 08. 2018 - 03:20

ajde ne sviraj, sva je CG oslobodjena bila, to su komiti odradili. Kad su srbi usli prvo sto su napravili razoruzali su ih i ubili lidere. Cutite vise sa lazima, umjesto da se stidite vi jos masete sa izdajom svega ljutskoga.
Pojam

10. 08. 2018 - 13:05

D'dan Rojters, vi opet po vašem kao uostalom i 90tih. Zar je teško da se malo potrudite i upoznate kako se sve dešavalo, ali vama to nije bitno zar ne. Pa i osnovci znaju znaju što je u pitanju, isto ono što se desilo u Bosni, ali vi i dalje isto zajedno s interesentima od svakud okupljenih u UN, koji samo brino za punjenhe svojih džepova ili čega već. To je takođe isto kao što se desilo, i 1918.g., pod plaštom ujedinjenja u (žali bože vazda tu lijepu zemlju),odnosno prodaja/kupovina Trepče i Bora francuskom industrijalcu. Od svih vaših i vama sličnih piskaranja, meni je ostalo zadovoljstvo, oporo doduše, što ste u zamjenu za vaše ogavno spinovanje dobili balkanski populizam, koji vam već uveliko daje plodove na vašim tritorijama. Uzdravle!
Desilo se i opšte poznato!

10. 08. 2018 - 13:43

Redom, Slovenci pa Hrvati, uz podršku Amerike, otcijepili se i razbili Jugoslaviju. Protjerali Srbe iz Hrvatske i Kosova, opet uz pomoć Amerikanaca. Ništa novo. Već gledani film u istoriji. Svud bio rat bez u Srbiji. Jedino Srbi protjerani, a ovamo Srbi agresori. Fino, još samo da neko u to i povjeruje, a teško jer je bilo koliko juče. Čim je Rusija slaba, a 90 je to bila, Srbi plaćaju ceh. Jedino dobro što je Jugoslavija otišla Bogu na istinu. Nadajmo se zauvijek.
Deki

10. 08. 2018 - 22:30

Vazda su vas ćerali, a vi bježali. Od Kisovske bitke preko Mojkovačke bitke do Hrvatske i Kosova. Stalno ste bježali. Grevote ponekad mi je žao tu naciju kukavica... Je li zato Ceca ispjevala pjesmu kukavica?
Zoran

10. 08. 2018 - 21:26

Ako svet misli da je radikal bez bedza vucic iskreno za dogovor sa kosovskim albancima grdno se vara.
Kakav crni kompromis?

13. 08. 2018 - 08:14

Albanci drze teritoriju i ti nemas nista da im ponudis nesreco Seseljeva. Mozes samo da pokusas da prodas narodu Srbije mooda za bubrege.
Novi komentar