Korina Animals

Nema više pucanja na pijetla u Perastu

Manifestacija ’’Gađanje kokota’’ koja se još od 17. vijeka održava u Perastu, ubuduće će se održavati bez korišćenja žive životinje, saopšteno je iz tima Korina Animals. 
Objavljeno: 09. 08. 2018 - 21:38 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nema vise pucanja na pijetla u Perastu
Foto: Korina Animals

Organizatori će, kako se navodi, po uputstvu veterinarske inspekcije od sljedeće godine morati da koriste maketu pijetla.

Ova manifestacija lokalnog tipa koja se održava 15. maja svake godine ove godine je prvi put izazvala pažnju javnosti i mnoštvo osuđujućih reakcija kada se na društvenim mrežama proširila vijest da se umjesto u maketu, puca u pravu životinju, koja se živa veže na mali splav i pusti da otpluta više stotina metara na pučinu da bi se žitelji sa obale takmičili u tome ko će joj prvi doći glave.

Tim Korina Animals je, kako su kazali, odmah uputio zahtjev za pokretanje inspekcijog postupka Upravi za veterinu, koja je potvrdila da je u pitanju ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

"Na veliku radost javnosti, sa ovim surovim načinom zabave će se prekinuti sledeće godine, kada će veterinarska inspekcija propratiti manifestaciju da bi bila sigurna da se zakon poštuje, po obećanju organizatora. Vjerovatno niko neće odgovarati za prethodnih deset godina kršenja zakona (jer do 2008. Crna Gora nije imala zakon o zaštiti dobrobiti životinja), ali nama nije za cilj da stvaramo neprijateljstva, već da se fokusiramo na bitku za pravdu nad slabijima i nezaštićenima, a to su u ovom slučaju životinje. U odnosu sa čovjekom, one uvijek gube", saopštili su iz tima Korina Animals

Komentari: 8

Pomirotelj

09. 08. 2018 - 22:35

Neka nema.Nema odavno ni Andrije Zmajevica , turci dodjose kao investitori , fini i kulturni investitori. Nase strige poludjese za turskim serijama. Gadjanje kokota yreba ukinuti, kao prevazidjenu tradiciju. Katarza naseg barbarstva treba da se napokon desi.. Dogme padaju u ovome vijeku!
eu CIVILIZACIJA

10. 08. 2018 - 07:57

Bravo, dosta je prckanja i bokeljskog rasizma. Kome smetaju turci. Popiti kahvu iz malijeh kogumana je sik. Arapi su takodjer prisutni. Nije "umjesno" provocirati mirne i lulturne a uz to uspjesnije i bogatije od sebe. Ima li neko komplekse?
Мирослав Ђукић

10. 08. 2018 - 13:57

Лијепо ли је кокот бити, кад кокота закон штити!
Pravda

10. 08. 2018 - 15:14

Zakon stiti svakog' od varvara i nesoja! Nema vise prckanja !
Pravda

10. 08. 2018 - 15:14

Zakon stiti svakog' od varvara i nesoja! Nema vise prckanja !
Pravda

10. 08. 2018 - 15:14

Zakon stiti svakog' od varvara i nesoja! Nema vise prckanja !
PWS

10. 08. 2018 - 19:30

Kokot nije zivotonja nego zivina, perad. Anstajne!
OZNA

10. 08. 2018 - 22:38

Tako je _ perad , ali turci dodjose i zbog njih kokot ostaje u kokosinjcu. Mozda bi Ti ipak provirio na mala vrata od kokosinjca! Ili bi kukuriknuo koju naokolo po Perastu, Nema vise ni tamo prckanja. Izvoli kupi tranziranu perad po supermarketima. Turci kupuju perad zaklanu po muslimanskom obicaju, Hallal chicken...
Novi komentar