Tržište nekretnina na Primorju

Rusi prodaju, Turci kupuju

Rusi prodaju, Turci najviše kupuju – ukratko bi se moglo opisati stanje na tržištu nekretnina na Crnogorskom primorju. Godinama su Rusi najviše kupovali nekretnine, često za basnoslovne sume. Sada se situacija promijenila, pa su sve češće u ulozi prodavaca.
Objavljeno: 10. 08. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Rusi  više uopšte ne kupuju nekretnine. Nekada se pojavi neko kome je hitan novac, pa spusti cijenu ispod tržišne, ali ne prodaju ispod svake cijene. Takođe, ima i Rusa koji su ostali u Crnoj Gori, tako da žive u stanovima koje su kupili“, objašnjava za Portal Analitika Nena Đukić Savić iz agencije Nekretnine Budva.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni i stalni boravak u Crnoj Gori. Iako je samo u Budvi, prema opštinskim podacima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu, iz agencije Kamin ističu da oni već odavno ne pazare kod nas.

„Tačno je da Rusi prodaju nekretnine, ali to nije novina, tako je već dvije ili tri godine”, kažu u toj agenciji.

Razlozi najviše finansijski: Saša Vukićević iz agencije Montenegro prospects ističe da je proces legalizacije samo jedan od razloga zbog kojih se ruski državljani odlučuju na prodaju nekretnina.

„Taj proces iziskuje neke dodatne troškove, koje nisu planirali da imaju. Tada odlučuju da prodaju, a ne da dodatno investiraju. Takođe, rubalj je dosta slabiji u odnosu na euro, zbog kursa, pa mogu da dobiju povoljno te pare nazad. U Rusiji se pojavljuje neka vrsta manje ekonomske krize, ali ima dosta i onih koji prodaju iz ličnih razloga. Prodaja nekretnina od strane ruskih državljana u posljednjih godinu dana pojačana za nekih 30 odsto”, objašnjava Vukićević.

59143910-f034-4042-a379-7e310a0a0a69-budva-01-previeworg

Turci sve više kupuju nekretnine: S druge strane, Turcima je sve zanimljivija naša zemlja, pa su pored Crnogoraca i građana iz bivše Jugoslavije, oni najčešći kupci, kažu u agencijama. Ipak, kako ističu, prilikom kupovine su značajno oprezniji nego što su bili Rusi koji u vrijeme ekonomskog buma nijesu pitali za cijenu. Turci tako sada kupuju stanove, lokale, zemljište, najčešće zbog pokretanja posla u našoj zemlji.

“Turci u posljednje vrijeme sve više kupuju nekretnine, možda nekih 20-30 odsto kupaca su i z Turske”, kaže Vukićević iz Montenegro prospects-a.

Đukić Savić kaže da Turci uglavnom kupuju manje nekretnine da bi riješili status boravka u Crnoj Gori.

“Nakon što ispitaju tržište opredijele se čime će da se bave. Turci su veliki trgovci, ali Rusi su platežno moćniji “, kaže Đukić Savić.

U kompleksu „Porto Budva“ su od početka godine turski državljani kupili deset luksuznih stanova, potvrdila je za Portal Analitika direktorka prodaje kompanije „Alart centar“ Ana Golubović.

“Interesovanje turskih državljana je jako veliko, od stranih kupaca najveće, a svakodnevno imamo upite. Jako ih puno dolazi na naše primorje, ne kupuju samo u ovom luksuznom kompleksu. Kod nas je već skoro sve kupljeno, ostalo je još samo 26 stanova koji nisu”, ističe Golubović.

porto-budva

Kvadrat u Budvi i do deset hiljada eura: Cijena kvadrata stana u „Porto Budva“ je od najmanje 4.000 eura pa do deset hiljada, koliko košta kvadrat poslovnog prostora. U kompleksima Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), kvadrat dostiže cijene do 12.000 eura. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 eura.

 

Komentari: 15

Nick

10. 08. 2018 - 06:20

Ovo su dobre vijesti da Rusi odlaze iz nase drzava.. Sa Turcima mozemo biti mnogo veci prijatelji i da se obostrano postujemo
Мирослав Ђукић

14. 08. 2018 - 14:42

Мирсаде, ти ли си? Дочекао своје, коначно?
Goga N.

10. 08. 2018 - 07:29

Pa ce Turci sada da ljetuju ofhe. Super.
Aco

10. 08. 2018 - 10:46

Sjajna vijest. Tamo gdje ih nikada nije bilo sada ih ima. Nasa buducnost je ovakva politika. Protjerati sve pravoslavno, a dovesti katolike i i Turke, u tome je perspektiva obe zemlje. Sve ostalo je propast,
Za Aca

10. 08. 2018 - 11:59

Aco, jeli ti neko rekao da se prije kupanja u moru mora metanisat kod Amfilohija da ti da blagoslov da se okvasiš u moru!? Možda je još bolje da na more dođeš sa guslama te da guslaš o nekadašnjim bitkama kad ste ćerali turke na buljuke i jednim zamahom vaše srpske sablje sjekli odjednom po hiljadu turskijeh glava!? Ja lično mislim da ti nijesi nikakav pravoslavac jer se svetosavci u to ne ubrajaju!
Pravda

10. 08. 2018 - 12:02

A sto fali turcima? Inace zene ili strige su lude za njihovim serijama? Procitale su divljeg balkanca, turci se trude da budu kulturni! Kpja ce " normalna" sa ovom cetnickom bratijom? Mozda kakva rasjedlana apasica?
Добар потез

10. 08. 2018 - 15:49

Ма шта кажеш братац. Турци се труде да буду културни. Још ако узму држављанство, повећаће монтенегринско бирачко тело.
Pravda

11. 08. 2018 - 14:32

A sto da ne, kad moze Srbin po svijetu dobiti drzavljanstvo, ko kaze da su turci losi. Sve mi se cini da su bolji turci, nego latini. A ti mi se bas ne cinis bratac, jer naglasavas cirilicu koja nije podobna za engleski jezik, o tome Vuk nije mislio iako mu je to fino Jernej Kopitar preporucio. Imaju pravo oni da obnove "davno" porusene dzamije. A inace , sta bi Ti s turcima koji su ljubazniji i posteniji od " srbadije barske"- gangsterske, podle i krvave? Prasad na trgu peci > kome prkositi i drzavu ugrozavati > zastidje srpstva !
Sovereign

10. 08. 2018 - 12:23

Честитам православној браћи, што су вам подржали независност, милијардама евра. Те паре сте профукали на јахте, курве и казино . Сада имате прилику да угостите оне, који неће отићи тако лако. У случају евентуалне потребе, на Србе из бивше ср цг, можете да не рачунате. По обичају е морте монтенегро. Семпре!
Deki

06. 09. 2018 - 08:28

O, kako si to lijepo rekao da ne računamo na srbe i posrbice...pa mi na vas nikada nijesmo ni računali, jadan ne bio!
Vodi ti računa

10. 08. 2018 - 14:40

o opstanku Srbije, kako je krenulo šljiva vam ne gine.
Мирослав Ђукић

14. 08. 2018 - 14:45

Под шљивом има више 'лада него под драчом.
Deki

06. 09. 2018 - 10:22

Tako je Miroslave. Ne kaže se zalud svi srbi pod jednu šljivu!
52326

10. 08. 2018 - 19:27

Предлажем браћи Турцима да почну куповат некретнине на Цетиње!Како би лијепо било виђет да изграде и једну џамију близу биљарде Цетиње би процвјетало!
Мирослав Ђукић

14. 08. 2018 - 14:49

А што само једну? Најмање три, а прву да изграде на Дворичком кршу, ту је и била џамија, Павле Ровински је записао да ју је затекао срушену, али су њени преостали зидови били толико високи да и он, који је био висок човек, није могао, ма колико се истегао, да руком дохвати врх зида.
Novi komentar