Sindikalna organizacija Kliničkog centra dobila podršku Sindikata doktora medicine

Samardžić-Popović: Neshvatljivo zašto se Pavićević suprotstavlja stavu većine kolega

Predstavnica neonatologije Milena Velimirović, kojoj je Vladimir Pavićević zabranio da glasa na vanrednoj sjednici na kojoj se raspravljalo o njegovoj smjeni, za Pobjedu je kazala da mu njen glas nije smetao na redovnoj skupštini kada je usvojen ‑ nansijski izvještaj, jer mu je bio potreban, zato što bez nje tada ne bi imao kvorum
Objavljeno: 10. 08. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sindikalnoj organizaciji Kliničkog centra juče je stigla podrška Sindikata doktora medicine jer, kako je za Pobjedu kazala čelnica ovog sindikata Milena Popović-Samardžić, smatraju da se „kolege bore principijelno i za pravu stvar“.

Većina delegata skupštine Sindikalne organizacije Kliničkog centra, na čijem je čelu doktor Vladimir Pavićević, traži njegovu smjenu, ali i ostatka rukovodstva jer nijesu zadovoljni njihovim radom. Kako je Pobjeda juče objavila, Pavićević duže vrijeme odbija da zakaže vanrednu sjednicu skupštine na zahtjev 33 delegata koji traže njegovo razrješenje. Osim toga, krive ga za loše rukovođenje ovom radničkom asocijacijom, ali i za moguće zloupotrebe funkcije na kojoj je od 2006. godine.

VEĆINA

- Većina u Sindikalnoj organizaciji Kliničkog centra čini srednji medicinski kadar pa je razumljivo zašto baš ta većina traži svog predstavnika na čelu. Kolege već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo dosadašnjim rukovođenjem ovom sindikalnom organizacijom i nama je sa tog aspekta neshvatljivo kako se dr Pavićević suprotstavlja volji većine. Ipak je na čelu te organizacije 12 godina i funkcija predsjednika sindikata nikako ne bi trebalo da traje toliko dugo - kategorična je Popović-Samardžić. Ističe da bi ona, kada bi u Sindikatu doktora medicine većina iskazala nezadovoljstvo radom rukovodstva, bila prva koja bi dala ostavku.

 - To ne bi niko trebalo da traži od mene i da se poziva na to - kazala je naša sagovornica. Na vanrednoj sjednici skupštine sindikalne organizacije Kliničkog centra u maju, kada je trebalo da se raspravlja o Pavićevićevoj smjeni, on se otvoreno sukobio sa delegatima nezadovoljnim njegovim radom nakon što nije dozvolio predstavnici neonatologije Mileni Velimirović da glasa.

 Sindikalci su kategorični da je to učinio jer je znao da nema njenu podršku. Velimirović je juče Pobjedi kazala da je ona u redovnoj proceduri imenovana za predstavnicu Odjeljenja neonatolgije, nakon što je koleginica na sastanku odjeljenja saopštila da se povlači. Naglašava da je odjeljenje koje predstavlja sve administrativne procedure vezane za imenovanje novog člana, odnosno zamjenu onog čija funkcija prestane, sprovelo pravovremeno.

- Čudno je i tad bilo što je administracija Sindikalne organizacije Kliničkog centra nekoliko puta zahtijevala dodatna akta o mom imenovanju i što treba i ne treba, odnosno i po pravilniku i mimo pravilnika, ali smo dostavili sve što je traženo - kazala je Velimirović. Podsjeća da joj je Pavićević omogućio da glasa na redovnoj sjednici na kojoj je njenim glasom usvojen finansijski izvještaj kao jedan od najznačajnijh dokumenata rada ove radničke asocijacije. - Apostrofiram - mojim glasom usvojen, uvažavajući naravno prisustvo svih kolega jer je moje prisustvo na toj sjednici obezbijedilo kvorum neophodan za punopravan rad i odlučivanje. Na vanrednoj sjednici, održanoj nakon redovne, ja, kako je konstatovao predsjednik naše sindikalne organizacije, nijesam imala pravo glasa. Čudno, zar ne - kaže Velimirović.

DELEGAT

Konstatuje da ne postoji pravni akt koji bi omogućio proceduru po kojoj neko može biti delegat na jednoj sjednici, a na drugoj ne može. - Kako sam ja to mogla biti legalno izabrani delegat za glasanje o finansijskom izvještaju, ali ne i za inicijativu za smjenu predsjednika Vladimira Pavićević ili bilo koju drugu tačku, nevažno je. I suštinsko pitanje, koje je oličenje nekorektnog i sindikalnog i kolegijalnog i na kraju ljudskog odnosa, jeste da li zabranom učestvovanja u odlučivanju u toj famoznoj inicijativi neko želi prejudicirati moj stav - naglašava Velimirović. Jedini cilj njenog angažmana u sindkatu je, kako kaže, kao i većini kolega da ta radnička asocijacija što bolje funkcioniše i da radi u korist članstva.

- Težnja nam je da timskim radom stvaramo bolje uslove za život i rad zaposlenih u KCCG, što je valjda i svrha postojanja sindikalne organizacije. Ne može se raditi na principu dobra sam za kvorum o finansijskom izvještaju, a nijesam za glasanje o povjerenju predsjedniku. Oduzimanje prava glasa je nedopustiv potez predsjedavajućeg jer se zna kome se u demokratiji oduzimalo pravo glasa, u kojim uslovima i pod kojim okolnostima. To čovjek jednostavno s vrijednosnog aspekta ne može hladno da primi i ne može da ostane ravnodušan – kategorična je Velimirović.

Iz Sindikalne organizacije KCCG juče su nas obavijestili i da je kancelarija predsjednika Vladimira Pavićevića zatvorena. Na vratima je, kažu, obavještenje da su na odmoru do 27. avgusta i da za sve informacije zovu potpredsjednika Gradimira Rajković. Kako je Pobjedi kazao Nebojša Radonjić, član izvršnog odbora sindikata, to se nikada nije desilo, odnosno kancelarija je uvijek bila otvorena. Predsjednik sindikalne organizacije KCCG Vladimir Pavićević kazao je prekjuče za Pobjedu kako u radničkoj asocijaciji na čijem je čelu sve funkcioniše dobro i da će se sjednica redovne skupštine održati u septembru. - Što se tiče sjednice vanredne skupštine koja je tražena u maju ove godine ona je održana. Na toj skupštini, zbog napuštanja jednog dijela članova skupštine, sjednica je prekinuta. Oni koji su je incirali su je i napuštili – rekao je on i dodao da rade svi organi sindikata. Poručio je nezadovoljnim delegatima skupštine da će u septembru, na redovnoj sjednici, imati priliku da se izjasne o svim ovim pitanjima, pa i o povjerenju predsjednika, što će biti na dnevnom redu.

Komentari: 0

Novi komentar