Crno-bijeli prasak večeras otvara Sarajevo film festival

„Cold War“ Pavela Pavlikovskog, gorko-slatka balada o ljubavnicima koji se pomalo mrze, ali ipak ne mogu jedno bez drugog - samo je jedan od vrućih naslova na ovogodišnjem programu
Objavljeno: 10. 08. 2018 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako pod dobrim avgustovskim odmorom podrazumijevate gledanje vrhunskih filmova, pravo je vrijeme da krenete ka Sarajevu. No, s obzirom na to da će i 24. izdanje najvažnije filmske smotre u ovom dijelu Evrope proteći u znaku festivalskih bisera, velikih imena i obećavajućih regionalnih ostvarenja – šanse da počinete ravne su nuli. Da publika Sarajevo film festivala bude odmah ubačena u „mašinicu“ pobrinuće se poljska drama Pavela Pavlikovskog koja je opčinila filmoljupce poslije kanske premijere.

„Cold War“ otvoriće 24. izdanje SFF-a u petak, 10. avgusta u 20.30 sati simultanim projekcijama u Narodnom pozorištu i kinu Raiffeisen Open Air. Muštuluk za one koji baš vole poljskog oskarovca – dan kasnije, u 10 sati moći će da porazgovaraju sa njim u okviru programa „Kafa sa...“.

Kamion i profesor

No, gorko-slatka balada o ljubavnicima koji se pomalo mrze, ali ipak ne mogu jedno bez drugog samo je jedan od vrućih naslova na ovogodišnjem programu SFF-a. Do 17. avgusta, kada će smotra biti zatvorena prikazivanjem nagrađenih filmova, imaćemo priliku da biramo između čak 266 filmova, podijeljenih u 18 programa. A koji se baš moraju pogledati?

02-cold-war

Krenimo od filmova iz našeg dvorišta koji su uvršteni u takmičarske selekcije festivala - kratkometražnog dokumentarca „TAM 4500“ Momira Matovića, kratkog igranog filma „Peloid“ Bojana Stijovića i dugometražnog „Sam samcat“ Boba Jelčića, crnogorske manjinske koprodukcije.

U fokusu dvadeset trominutnog filma Momira Matovića je Risto Baćović (62), poljoprivrednik iz sela Klenak, koji upravlja vremešnim kamionom „TAM 4500“. Terenac nekadašnje JNA star je više od 50 godina i više liči na neku postapokaliptičnu grdosiju iz „Pobiješnjelog Maksa“ – ali život znači mještanima Banjana. Zbog čega je to tako sarajevska publika moći će da vidi u ponedjeljak, 13. avgusta u 15 sati u multipleksu „Cinema City“.

03-peloid

Dan kasnije, u 14 sati režiser i koscenarista Bojan Stijović i koscenarista i glavni glumac Stefan Bošković predstaviće „Peloid“ u Narodnom pozorištu. Film u trajanju od 19 minuta, u kom igraju i Ljubomir Đurković i Jovana Vujošević, prati Romana (Bošković), profesora klavira u srednjoj školi, koji dolazi u Institut za fizikalnu medicinu, u dugo odlagani obilazak oca kog nije vidio godinama. Ispostavlja se da to nije samo obična posjeta.

Kafkijanski teret

Iza filma „Sam samcat“, koprodukcije Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore (Adriatic Western) i Bosne i Hercegovine, stoji Bobo Jelčić – režiser fantastičnog i nepravedno potcijenjenog filma „Obrana i zaštita“ (2013) sa Bogdanom Diklićem. U novom ostvarenju Jelčić upoznaje publiku sa Markom (Rakan Rushaidat), kog dovode do ludila porodica, prijatelji i poznanici – ali najviše bivša supruga koja mu ne dozvoljava da se gleda sa kćerkom.

05-sam-samcat

Da bi se izborio za pravo da provodi više vremena sa djevojčicom, Marko ulazi u kafkijanski svijet socijalne službe. Ako taj svijet bude barem upola dobro prikazan kao mostarski u „Obrani i zaštiti“, definitivno ćemo dobiti film za pamćenje.

Jelčićev film boriće se za „Srce Sarajeva“ u istoj kategoriji u okviru koje će biti prikazan visokohvaljeni „Teret“. Srpsko ostvarenje, igrani režiserski debi Ognjena Glavonića sa Leonom Lučevim u glavnoj ulozi, jedan je od najiščekivanijih regionalnih naslova još od majske premijere u Kanu.

Talentovani Makedonac igra Vladu, koji radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Nakon što je preuzeo posao da preveze tajanstveni teret sa Kosova do Beograda, on prolazi kroz nepoznate krajeve i pokušava da pronađe pravi put u ratom razorenoj zemlji. Nakon kanske premijere, kritičari su jednoglasno pohvalili Glavonićev delikatni režiserski pristup i ubjedljivost Lučeva. Neko je rekao „Srce Sarajeva“?

Dragocjeni velikani

Kad smo već kod nagrada: o umjetničkoj težini Glavonićevog, Jelčićevog i još osam autora odlučivaće žiri sa Ašgarom Farhadijem na čelu. Obožavaoci iranskog oskarovca imaće šansu i da pogledaju njegov novi film, „Everybody Knows“ sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom.

07-pavlikovski

Ova drama podijelila je kritičare poslije premijere u Kanu, ali bez sumnje je bolja od još jednog ovogodišnjeg glumačkog izleta bračnog para, „Loving Escobar“. Ako želite da isperete gorki ukus koji ostavlja suva priča o sočnom Pablu i čujete što Farhadi ima da kaže, nemojte ga propustiti.

Duboki naklon i Pavlikovskom i Farhadiju – ali najuzbudljiviji veliki režiser koji ove godine stiže u Sarajevo jeste Nuri Bilge Džejlan. I te kako shvatajući koliko je dragocjeno stvaralaštvo „Antonionija turskog filma“ rukovodioci SFF-a odlučili su da mu se naklone organizujući izložbu fotografija i programom „Posvećeno“. 

Ubojiti aparat

Džejlan se bavi fotografijom od 2003. godine, ali imao je samo nekoliko izložbi. No, kritičari tvrde da je njegov foto-aparat ubojit isto koliko i kamera.

- Kada Džejlan portretiše ljude koje smješta u savršeno uređeno, panoramsko okruženje, stiče se utisak da uzvraćaju pogled kameri, ali ipak je on taj koji određuje kako će je gledati. Njihovi pogledi tjeraju nas da razmišljamo o njima, da se pitamo ko su, o čemu razmišljaju. Ali odgovore na ta pitanja je nemoguće pročitati na njihovim licima jer uvijek zadržavaju ambivalentan izraz i odražavaju mješavinu različitih osjećanja i raspoloženja jer ljudska je duša višeslojna – zapisao je Hajnc Peter Šverfel, kurator jedne od umjetnikovih izložbi. I nema bolje preporuke za uranjanje u ovaj fotografski svijet!

08-dzejlan

U okviru omaža „Posvećeno“ biće prikazano svih devet Džejlanovih ostvarenja, od kratkometražnog debija „Koza“ (1995), do posljednjeg filma „The Wild Pear Tree“, premijerno prikazanog u Kanu. I od njega, bez sumnje možemo da očekujemo isto što i od prethodne džejlanštine – čehovljevski duboko portretisanje kontradikcija ljudske prirode, prostrano i intimno, ranjavajuće i oslobađajuće spoznavanje sopstva u isti mah.

Džejlan je nekako jedan od onih režisera koji vas ubijede da ste jabuka koja se otkotrljala od njegovog drveta – a nema dragocjenijeg osjećaja koje može da probudi umjetnost.

Kanovci i serijali

Osim omaža velikanima, najposjećeniji i jedan od najzanimljivijih programa biće „Open Air“. U bioskopu na otvorenom, koji može da primi nekoliko hiljada posjetilaca, pored Farhadijeve drame, biće prikazani „Wildlife“ Pola Danoa, „Kapernaum“ Nadine Labaki, „El Angel“ Luisa Ortege, „Sink or Swim“ Žila Leluša, „Dogman“ Matea Garonea i „The Spy Who Dumped Me“ Suzane Fogel. Ukratko, neki od najboljih filmova koji su prikazani u Kanu.

No, da se sve ne bi vrtjelo samo oko filma, tu je program „Pretpremijere“ u okviru kog će biti predstavljene dvije serije. Pilot epizoda druge sezone fantastične hrvatske drame „Novine“ stiže u multipleks „Cinema City“ u srijedu, 15. avgusta u 21:45 sati. U istom terminu i bisokopu, dan kasnije biće predstavljena nova serija „Jutro će promeniti sve“.

09-wild-pear-tree

Za novinarsku dramu sjajnog Dalibora Matanića nije potrebna bolja preporuka od toga da je to prva serija sa ovog područja koju je otkupio gigantski Netfliks. U nastavku priče pratićemo predsjedničku kampanju gradonačelnika Ludviga Tomaševića i aktuelne predsjednice Jelene Krsnik, kao i mehanizme pomoću kojih politika utiče na novinarsku profesiju. Ako vam je potrebno podsjećanje na događaje iz prve, imate šansu da se podsjetite tokom ljetnjeg repriziranja vikendom na TV Vijesti.

Serija „Jutro će promeniti sve“ Gorana Stankovića, Vladimira Tagića i Milice Tomović zvuči kao srpski odgovor na navalicu američkih hit dramedija o milenijalcima. U fokusu su četiri tridesetogodišnjaka u Beogradu koji su završili školovanje, nijesu oformili porodice, nemaju stalne poslove i još tragaju za odgovorom „kuda dalje“. Zvuči zanimljivo, a skontaćemo da li stvarno jeste na ovogodišnjem SFF-u. Vidimo se u Sarajevu!

FOTO: indiewire.com / vox.com / portalanalitika.me / fccg.me / facebook.com/samsamcat.allalone/ nfc.bg / indiewire.com / kultura.onet.pl

Komentari: 0

Novi komentar