Adidas zbog svjetskog prvenstva u Rusiji udvostručio dobit

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas udvostručio je neto dobit u drugom tromjesečju zahvaljujući svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji i pojačanoj internetskoj prodaji.
Objavljeno: 10. 08. 2018 - 12:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neto dobit njemačke kompanije u drugom kvartalu skočila je na 396 miliona EUR, sa 158 miliona koliko je iznosila u istom period prošle godine, prenosi SEEbiz.

Zahvaljujući snažnoj potražnji na sjevernoameričkom i kineskom tržištu i online prodaji, prihodi grupe porasli su četiri odsto, na 5,3 milijarde EUR.

Veliki pokretač rasta u drugom kvartalu bilo je svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji, zahvaljujući kojem je Adidasova prodaja samo na ruskom tržištu zabilježila dvoznamenkastu stopu rasta.

Osim što je bio dobavljač lopti za prvenstvo, Adidas je sponzorirao 12 od ukupno 32 reprezentacije na turniru.

Grupi su na ruku išle i više cijene specijalizovanih linija sportske odjeće i obuće, što je pomoglo da se nadoknadi negativan uticaj valutnih kurseva i marketinške troškove vezane za prvenstvo.

U Reebok-u su prihodi čak smanjeni tri odsto, na 387 miliona EUR, uprkos opsežnom restrukturiranju.

Iz Adidasa izdvajaju i jednokratni trošak vezan uz Reebok, nakon što su njemački finansijski regulatori zatražili od njih da sprovedu računovodstvene izmjene u finansijskom izvještaju za 2016. godinu u stavci vrijednosti zaštitnog znaka Reeboka.

U ovoj godini u Adidasu i dalje očekuju približno desetostotno povećanje globalnih prihoda kada se isključi uticaj valutnih kurseva, zahvaljujući očekivanim dobrim rezultatima na sjevernoameričkim i azijsko-pacifičkim tržištima.

Komentari: 0

Novi komentar