Bijela

U oktobru potpisivanje ugovora za privredno korišćenje luke

Ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina, za koju su ponudu dostavile samo tivatska kompanija Adriatic Marinas i holandski Damen, trebalo bi da bude potpisan početkom oktobra.
Objavljeno: 10. 08. 2018 - 13:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako saznaje Radio Jadran, tivatsko-holandski konzorcijum čeka da francuska kompanija Valgo počne sa odvoženjem grita, zbog čega im je Vlada odložila uplaćivanje 2,65 miliona EUR na osnovu Ugovora o koncesiji.

Vlada je na posljednjoj sjednici saopštila da se potpisivanje ugovora očekuje uskoro.

Francuska kompanija Valgo, trebalo bi 1. septembra da počne sa pripremnim radovima za odvoz skoro 110 hiljada tona grita, odnosno otpada od pjeskarenja brodova.

Riječ je, između ostalog, o ispitivanju terena, kopanju tla i sličnim radovima koji će prethoditi odvozu.

Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona takozvanog neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj.

Proces odvoženja grita trebalo bi da traje 21 mjesec, a riječ je o poslu vrijednom skoro 19 miliona EUR.

Na vezu Brodogradilišta Bijela trenutno su tri broda.

Trenutno je u Jadranskom brodogradilištu Bijela angažovano 20 radnika, koji vode računa o preostaloj imovini, a dio njih će, najvjerovatnije biti angažovan kada bude krenuo odvoz grita.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je prodajom imovine, najviše zahvaljujići prodaji velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

Komentari: 1

lolo

12. 08. 2018 - 04:27

Sto se u stvari drzalo u Bijelu, eko bomba!!! 20 i kusur miliona samo da se relativno dovede u red, da ne truje okolis. I onda se botovi javljaju i zale za arsenalom i Brodogradilistem raspalim. Zlatile se sto ste ucinjeli od Boke. Sa ovim zatvara krug sto se jahtinga tice. Cestitke!
Novi komentar