Kockarski raj na jugu Kine

Makao postaje najbogatije mjesto na svijetu

Makao bi se uskoro mogao okrunuti titulom najbogatijeg mjesta na svijetu i izgurati dosadašnjeg prvaka s najbogatijim stanovništvom, Katar, prema novoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Objavljeno: 10. 08. 2018 - 14:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bivša portugalska kolonija, a sada kockarski raj  na jugu Kine, do 2020. godine ostvarit će BDP viši od 143 hiljade dolara po glavi stanovnika, a Katar će u istom razdoblju ostvariti nešto manje, odnosno 139 hiljada dolara, izračunao je MMF uspoređujući paritet kupovne moći (PPP), odnosno količinu roba i usluga koje se mogu kupiti za jedinicu različitih valuta.

Inače, Makao je posebna upravna regija, unutar Kine, isto kao i Hong Kong, a to je i jedino mjesto u Kini gdje je kockanje dozvoljeno. Cijela se ekonomija Makaa, stoga, okreće upravo oko luksuznih kayina. U manje od dvadeset godina postali prava kockarska "meka" i utrostručili svoj BDP po glavi stanovnika koji je u 2001. godini iznosio tek 34 hiljade dolara. Uz titulu najbogatije koju će uskoro preuzeti, ne iznenađuje da Makao drži i prvo mjesto na ljestvici najgušće naseljenih mjesta na svijetu. O razlozima ne treba ni nagađati. U prvih pet najgušće naseljnih su i Hong Kong i Singapur koji su takođe u Top 10 najbogatijih mjesta na svijetu.

Na trećem mjestu s BDP po glavi stanovnika od 118 hiljada dolara našla se i jedna evropska zemlja, Luksemburg. Ta evropska monarhija s jedva pola miliona stanovnika nije usamljena. U prvih deset najbogatijih našla se i Irska, s 87 dolara dolara po stanovniku, a odmah poslije i Norveška sa 78 hiljada.

Komentari: 0

Novi komentar