POGLED IZ BEOGRADA

Dostojanstvena dosljednost crnogorske diplomatije

Najdosljednija praksa crnogorske države je u primjeni njene vizije i strategije na spoljnopolitičkom planu. Njena građanska orjentacija je utemeljena u istorijskoj slobodarskoj borbi Crnogoraca za opstanak Crne Gore i savremenim globalnim geo-političkim tokovima i interesima na prostoru Balkana.
Objavljeno: 11. 08. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Čvrsto opredijeljenje Crne Gore za NATO i evropske integracije je garancija multi etničkog i vjerskog sklada. Ujedno takva politika je brana uticaju deluzivnih i destruktivnih ideologija koje su se u novijoj istoriji Crne Gore pokazale kao  toksično jezgro koje razarajuće djeluje na crnogorski identitetski fundament.

Autonomno je pravo države Crne Gore kako, zašto i kada će i sa kim  diplomatski djelovati u skladu sa njenim globalnim opredijeljenjem i interesom. Sa suvereno odlučuje sa kojom državo će imati strateške, partnerske i prijateljske odnose. Oni koji takve poteze države osjećaju kao „prst u oko“, “šamar“ ili „okretanje leđa“  treba da provjere sopstvenu ideološku matricu, da možda ona nije inficirana velikodržavnim hegemonizmom kome crnogorska samostalnost remeti velikodržavne ciljeve.

Odlična spoljnja politika: Spoljna politika Crne Gore se, na međunarodnom planu, ne ponaša kao muva kojoj je jedno krilo iščupano, pa srlja čas tamo čas vamo. Izgubljeno. I zbunjeno. Da istovremeno priznaje i ukrajinsku cjelovitost i podržava rusku otimačinu.

Ponašanje Crne Gore u međunarodnim odnosima je dosljedno. Crna Gora  je pouzdan svaznik, vjeran partner u društvu savremenih država. One cijene, poštuju i štite slobodu i samostalnost Crne Gore.

Crna Gora pamti onu varljivu palanačku politiku koja je  žrtvovanje Crnogoraca za svete ratove nebeske  Srbije „nagradila“ istorijskim ubistvom crnogorske države. I što je još gore, kontinuirano pokušava da razgradi i falsifikuje njeno identitetsko vezivno tkivo i da prisvoji njeno milenijumsko duhovno, kulturno i moralno nasleđe. Metaforički rečeno, to je više od „prsta u oko“ ili „bratskog šamara“ to je sistematsko otimanje i prisvajanje identitetskih „organa“ iz crnogorskog identitetskog bića.

terzicAko bi se onako, uzgred u dobroj namjeri, podsjetili samo na neke izjave ličnosti sa bitnih pozicija države Srbije; o CG i crnogorskoj naciji,  imali bi argumente za ubjedljiv zaključak, da je na djelu politika koja se sistematski trudi da izmisli razlog kao bi negirala istorijsko trajanje crnogorske države i nacije. I politička praksa koja se nije odrekla velikodržavne dominacije nad slobodnom, samostalnom i suverenom Crnom Gorom.

Poruke iz Srbije: Predzadnji predsjednik Srbije je govorio da je Crne Gore stvorena voljom Srbije.

„Mogli smo, da smo hteli, sprečiti referendum u CG“.  „Crnogorska nacija ne postoji“. “Srbi su stvorili CG“. U emisiji „na nišanu“ poslanika u Skupštini RS Lazanskog, ambasadora u izgradnji, pseudo istoričari tvrde da u Crnoj Gori „ne postoji drugi identitet osim srpski“.

Patrijarh srpski reče, da je novo- crnogorski identitet nametnuo Srbima u Crnoj Gori ustaško-fašistički teror!? Doduše posle par dana veli da bi se odrekao ove tvrdnje ukoliko bi država CG odustala od zahtjeva da  profitni kartel SPC u CG ne treba da vrati otete istorijske svetinje CG. U tom slučaju šatro „teror“ nije bitan?

Irinejev kadrovski konkurent Risto, kada se ponadao da može postati Patrijarh srpski, u vrijeme referenduma u CG, svoju mudrost je krunisao  prostaklukom, aludirajući na obnovu državnosti, „da se ne pravi pita od g…“. Možda bi se i Risto izvinio zbog  uvrede ako bi mu država CG poklonila ono što je H(Ristovo)-svetosavsko- mafijaški  kartel prisvojio.

Pošteno govoreći, i danas, dok kukaju kako su, šatro, Srbi ugroženi u Crnoj Gori, oni i dalje ne priznaju crnogorsku naciju i crnogorsku državu. Oni su sopstvenu laž usvojili kao dogmu. Navodna ugroženost je samo posledica deluzivne ideologije o „nebeskom narodu“ a može biti uzrok  novom pokušaju krvavih sukoba na Balkanu. Geneza političkog  Zla se zapravo rađa u glavama pojedinaca koji  zagađuju socijalni ambijent. Te ponerološke ličnosti misle da su milenijumsku borbu za stvaranje i slobodu Crne Gore, vodili  vanzemaljci a ne Crnogorci, a oni su im, na kraju  ovjerili pobjedu, častili ih gibanicom i proglasili da oni nijesu „vanzemaljci“ nego  Srbi, jer su pojeli srpsku gibanicu? To su nosioci patološke infekcije i socijalne štetočine sa manipulativnim egocentrizmom.

Oni su zarobljenici ideološkog atavizma o nebesko Srbiji i narodu i najveća prijetnja i za sam srpski narod, kome su takvi lideri priređivali masovne pogibije u prosjeku svakih četvrt vijeka.   

Kada je doslednost i ozbiljnost i autoritet CG zavrijedio punopravno članstvu u NATO savezu, kada je CG postala lider u građanskim pravima u regionu, religiozno svetosavska sekta se udružila sa četničko velikosrpskim nacionalistima, koji bi uz pomoć Rusije i Dodikovine, sa malo „žive sile“, nekih novih „Vukova“ i „Šakala“ bili gotovi da „oslobađaju“  „svete srpske zemlje“. Naravno, i „srpsku Spartu“.

Pokušali su da ostvare suludo nadanje državnim udarom.!?

 Zaboravili su na „tvrd orah“ i slabašne zube starih osvajača u novom pakovanju. Smetnuli su s uma, da se orah ne krca sa tuđom protezom i da tuđi najamnici ne cijede suvu drenovinu!

masulovicNedužni pukovnik Mašulović: A kad bi im se vratile okolnosti iz 1918. godina ovi vojvode  iz DF  bili bi gori od onih onda. A na njihovoj proslavi novog uništenja CG niko ne bi bio kritikovan kao što prozivaju nedužnog  pukovnika Mašulovića. Svako bi im dobro došao. Jer, sve što nije njihovo je, „takozvano“. Za njih je samo njihova iluzija stvarna.

A onomad sadašnji ministar spoljnih poslova Srbije reče: “ako budemo u prilici osvetićemo se“!?

A čekajući tu priliku, ostaje samo želja da proslave sto godina od one sramote i zločina koji su učinili CG 1918, godine. Da proslave lelek žrtvi, njihovih uzora, nad ognjištem Zvicerovih, da osjete sopstveni pogani miris kojim su opoganili zastavu crnogorsku pred Cetinjskim dvorom, od 23 10 1918 godine.

Učinili bi oni to. Oni  su u moralnom deficitu da  osjete uzvišenost Čovječnosti i Čestitosti . Sreća je, što su ONI, za sada, samo ostaci kontaminiranog jezgra Velikog Zla i što je ogromna većina Srba  vsjesna pogubnosti  ideologije po kojoj je navodna ugroženost Srba, od Slovenije do Makedonije,  srazmjerna borbenoj ubojitosti „Miloša“, „Lazara“ ,Migova i raketnih sistema.

Valja vjerovati da savjet aktuelnog predsjednika Srbije nije „takozvani“ i da je iskreno pozvao Srbe iz CG da, „poštuju državu CG i njene zakone“. Takva vakela  se njima sigurno nije dopala, jer u tom slučaju oni ne bi mogli biti „ugroženi“ a to ruši cijelu konstrukciju ideologije Velikog Zla.

Savremena crnogorska patriotska elita zna, da dokle god su  pristalice anti crnogorske ideologije Velikog Zla nezadovoljni  državom. Crna Gora je na dobrom je putu.

Komentari: 44

teroristi u pokušaju

11. 08. 2018 - 01:31

" A kad bi im se vratile okolnosti iz 1918. godina ovi vojvode iz DF bili bi gori od onih onda. " Tačno tako. Bili bi oni i .......i u nekim drugim uslovima ili drugom vremenu... Srećom, nema ništa od toga i oni to znaju. Mada vjerovatno mnogi i građanski orijentisani normalni ljudi ni ne shvataju ogromni značaj ulaska u NATO, pogotovo za ovako malu zemlju pa još na Balkanu ...
Zoran

11. 08. 2018 - 02:30

Svaka cast gospodine terzicu.
Pecicanin

11. 08. 2018 - 03:32

Svaka čast na tekstu. Kada je riječ o patriotama i braniteljima Srpstva i Srpske Sparte jednom imenicom ih treba definisati to su savremeni FAŠISTI počev od domaćih izdajnika zaključno sa Slobovim junošom Dačićem, a o srpskom jurišniku Lazanskom ne treba trošiti riječi. Šlag svemu ovom daju nazovi cekveni oco Irinej i Anfillohije i tako redom. Hvala im što su nam podarili državu CRNU GORU. Da je Vječna .
Ilija

11. 08. 2018 - 15:20

Dragi peć[email protected], u CG (ti to ne znaš) prilikom udaje i ženidbe, vjekovima je važilo pravilo "visoka za visokoga, dobra za dobroga, poštena za poštenoga, pravoslavna za pravoslavnoga. Gledalo se ima li "bolesti u familiji" u zadnjih 5 pasova...". To nije važilo samo kod pravoslavnog naroda u CG. To je važilo za gotovo sve narode koji se danas smatraju dinarcima. Zbog toga se isti, stasom, izgledom, mentalitetom... razlikuju od ostalih naroda u Evropi. Sve je to važilo do 1940 godine kada je to (ili nešto veoma slično) izvjesni Benito Musolini nazvao fašizmom. Od kada je on izgubio rat pa sve do današnjeg dana postalo je moderno pljuvati po tom načinu razmišljanja. Svi se trude da pljunu što više na tu "mrsku ideologiju".Pitao bih te dežurne pljuvače proizišle iz Staljinovog šinjela da li pljuvanjem u vis padne po koji isplčjuvak na njihove pretke a i njih same.
Objektivni

11. 08. 2018 - 16:19

Ilija zato i one koji se zene i udaju ne pitajuci da li se krsti ili klanja ne zovu fasistima . Ako si vec zeljan istovjerskog braka idi u kakav srpski manastir . Krcati su Kačavendi . E tamo ste svi isti i svi pravovjerni . Ista vjera ista ideologija pa vam eto i isti nacionalisti . I da se razumijemo , nije Kacavendi grijeh sto je homoseksualac vec sto je agresivac , lupež i ratni huškač . A mozda ima i vecih grijehova nego ga SPC spasava od istraga . Ponajvise zbog sebe i svojih stavova . A Hagu se provukao poslije Srebrenice ... E moj Ilija fasisto jedan . Ovo ti sugurno shvaćas kao kompliment pa ti ga zato i upucujem .
Ilija

11. 08. 2018 - 18:31

Pa dobro [email protected] zašto si toliko ljut na istinu koju sam napisao. Polemiši i kaži mi ako nijesam u pravu. Dopusti da znam ono što islam propovijeda a protiv čega nemam ništa jer je onaj koji je to napisao već odavno mrtav.To pravilo glasi ovako "Muslimani ženite se sa ženama nevjernika jer stvoreno od muslimana muslimanom se rađa a u brojnosti je naša snaga".Sad ćeš se, pretpostavljam, opet, naljutiti na mene. Tebi i svakome tvome želim sve najbolje. Ja samo želim da se neke sakrivene namjere saznaju u izvornom obliku i javno saopšte. Zašto kriti i istinu o izvjesnom Kačavendi. Nema potrebe za tim. Uvijek treba istinu govoriti ma koliko to bilo nekom krivo.Kačavenda je jedan efemeran tip koji nema apsolutno nikakvu ulogu u hrišćanskoj vjeri.To nije slučaj sa Muhamedom koji je uzeo za ženu Ajšu koja je u trenutku vjenčanja imala samo 9 godina.I to treba pomenuti.Zar ne?
danilo s.

11. 08. 2018 - 21:24

Ilija, Imate veoma čudno shvatanje fašizma? Vi fašizam, izgleda, miješate sa eugenikom: “Eugenika je program za poboljšanje ljudske vrste” … Veljesrpski klero-fašizam (kao ideologija) ogleda se u obožavanju velike države (Srbije), u nacističkom i rasističkom vjerovanju u “srpstvo” kao višu rasu/narod (“nebeski narod”), otvorenom imperijalizmu (pokoravnje okolnih naroda i uključivanja njihovih teritorija u “veliku Srbiju”). I u svetosavlju, odnosno etnofiletizmu i “crkvenom imperijalizmu” SPC. Naci-fašizam ne priznaje druge narode. Ima li išta sramnije od negiranja Crnogoraca? I to u njihovoj domovini? Ukratko, vrijeme stvaranja velikih nacionalnih država se završilo. Moderna drušva su uglavnom multi-etnička, multi-vjerska i multi-kulturalna. Ako ne možete da živite u takvom ambijentu, mogu samo da vas žalim.
danilo s.

11. 08. 2018 - 22:01

Ilija, Ova vaša neumjesna opaska o Muhamedu i njegovoj maloljetnoj supruzi Ajši je ružna. I nepotrebna. Posebno kada se zna da je kralj Milutin - svetac SPC - silovao svoju suprugu sestogodišnju (prema nekim izvorima osmogodišnju) vizantijsku pricezu Simonidu i toliko "povrijedio da kasnije nije mogla da zatrudni". Uzgred tog “sveca” (koji je oslijepio svog sina Stefana Dečanskog) je – zbog krivotvorenog novca - Dante Aligijeri smestio u svoj čuveni ep-alegoriju "Božanstvena komedija" ni manje ni više nego u - pakao, i to u osmi krug!
Ilija

11. 08. 2018 - 23:18

Dragi Danilo, preskočite definicije koje su nastele stotinama godina kasnije. Polemišite sa tvrdnjama koje sam naveo. Kažite što je neistina u navedenom. Niko od naših (pa i vaših gosp. Danilo) nije nikada čuo za eugeniku,a za termin fašizam su čuli tek pošto su poslije rata počeli polit komesari da posjećuju njihova sela.U pravu bi bili kada bi kazali da je ružno ono što je Muhamed uradio uzevši tako mladu djevojčicu za suprugu.Umjesto toga vi kažete da je ružno o tome pričati.Interesantno je što to nijeste rekli mom predhodniku kada je prvi pomenuo izvjesnog Kačavendu.Ispada da je riječ teža od radnje.Razlika između tamo nekog kralja Milutina i Muhameda što Milutin nema milijarde sljedbenika spremnih da za njegove košmare ginu i ubijaju druge ljude.Danilo, Danilo poštujte malo više sebe i svoju naciju.Nismo mi nikome ništa dužni da bi smo morali ćutati...
Donji grbalj_stile

12. 08. 2018 - 08:24

Rasprica se Ti ILIJA veceras. Ti si.neki novi Pavelic, sa novim/starim rasistickim pogledima i teorijama - vidi se. Mora da Ti je djedu.kulaku , sto vjerno sluganski posluzivase italijanske i njemacke auto-armade, kako dr. autori vele, "navidavajuci gedore". Zato je oni cuveni pol. komesar sa parabelumom za pasom , na kraju rata , posjetio Tvog nona i oduzeo mu dekretom, sve sto je stekao ratnim profiterstvom. Ono malo/previse ostavljeno, Ti sada prckas i "dijelis"/sukobljavas se , sa rodbinom. Zna Te vec , veci dio boke i CG , kao vjetrenjacu od covjeka. Po napisanom Ti bi izgleda donosio rasne zakone. E pa nece ici, ostavi se krizarstva i katolicke akcije! Idi malo na Boninovo , kod don-do Grge!
ilija

12. 08. 2018 - 09:52

Oni još uvijek prave razliku na “njihove I naše” mada to javno kažu samo u trenucima kada im opadne pažnja I kada su skrhani bolom.U suprotnom slučaju likuju što će biti suprotno.Ne očekujem da vi ovo razumijete. Vi ste iz Boke I nemate iskustvo međuvjerskog suživota.Ne računam tu katolike I pravoslavce jer obije religije pripadaju hrišćanskoj vjeri.Interesantno je da vi iz takvih krajeva radije slušate komunistička predavanja nego slušate realna iskustva svojih zemljaka. Okrenite se I pogledajte oko sebe I zainteresujte se malo o sakrivenim namjerama pojedinih religija I nacionalnih skupina.Najlakše je sabiti glavu u pijesak.
ilija

12. 08. 2018 - 09:53

Eto sad ispadoh I Bokelj.U Boki me poznaju samo dvije porodice koje su mi familija.Toliko o utemeljenosti vaših tvrdnji.O kakvim rasama vi pišete, kakve Italijane pominjete I gedore.Samo sam pokušao da vas podsjetim na neke običaje koje su uveliko odredile antropološki I kulturološki izgled Crnogoraca.Oni I dalje važe u nekim krajevima CG.Njih se I danas najviše pridržavaju muslimani iz Sandžaka I CG.Među njima sam odrastao I prisustvovao nevjerovatnoj boli kad muslimanka uzme nekog hrišćanina I što će “njihova rađati naše”.
Miljo Novi Sad

11. 08. 2018 - 10:23

Dostojanstvena doslednost crnogorske diplomatije naročito se ogleda u uzuurpaciiji prava crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i bahatog ambasadora Micunovica.Kao predstavnik iz Novog Sada bio sam u Beogradu na potpisivanju Sporasuma za zajednički nastup na izborima kada je Micunovic zabranio da se sastanak održi u prostorijama Crnogorske kuce .Ova kuca izgleda služi Micunovicu za neke druge potrebe i u njoj je zabranjen ulazak Crnogorcima. Veoma cijenim gospodina Terzica i njegovu borbu za dostojanstvo crnogorske nacije pa me utoliko više čudi da u ovom tekstu ispada apologeta onima koji nemaju dostojanstva.
Ćalasan

11. 08. 2018 - 13:17

G.MILJO napišite i argumentujte to što tvrdite sa punim imenom i tako će te riješti problem. Međunarodna politička orjentacija CG i Vizija njene spoljnopolitičke poiltike na globalnom planu, o čemu tekst govori, nadilazi te lokalne svađalačke razmjerice. To činiti bilo bi isto kao proglasiti čovjeka nesposobnim zato što ima šupalj zub. Tekst u kontekstu teme pogađa pravo u sridu!
Mihailo,Bgd

11. 08. 2018 - 13:32

Ne dozvolja mi dostojanstvo da se bavim onima koji nemaju dostojanstva. Takvi se nemaju rašta braniti!
MNE

11. 08. 2018 - 14:47

Źaga, ti li si? Je li moguće da ti pominješ dostojanstvo? E, ovo je vic godine...
Принц Павле

11. 08. 2018 - 15:57

Е мој пуковниче! Никада нећеш постати генерал. Џаба те Србија храни.
Janica Matova Beograd

11. 08. 2018 - 16:19

Princ [email protected] Vi gospodine nećete nikada postati ni pravi četnik a kamoli Princ,Vječito ćete ostati "pripuz"srpski ,ne morate se ni prestaviti znamo ko si!Ne komertašete tekst nego vaša zloba ne može da se sakrije pred autorom od koga ima kopleks vaša nepismenost i crnogorski nesojluk.Naučite ponešto od Terzića!
flamantes

11. 08. 2018 - 16:22

Принц Павле, Kad je Srbija ikog hranila?
PAVLE čoče

11. 08. 2018 - 17:22

Srbija ne samo da hrani pukovnika ,nego može i pola Evrope. A Srba sve manje nestaje ih godišenje preko 30.000 a neki idu tamo đe je manje hrane, jer su se u Srbiji prejeli...pa bježe.. Prinče malo manje palanačke ile ne bi ti falilo...mrziš Čo-Če.(Da ti prevedem, Čo-Če znači Čovječnost i Čestitost) Guglaj vidi šta je to!
Radovan

11. 08. 2018 - 21:04

Ne lupetaj, čoče je crnogorska skraćenica za čovječe
Čovječe

11. 08. 2018 - 22:39

čovjek bez čovječnosti i čestitosti bio bi samo statistički podatak i biološka jedinka. I Crnogorci su čovjeka unaprijedili u ČOČe sa tim vrijednostima po mjeri vrijednosti starih Crnogoraca. A ti misliš da su bili lijeni da izgovaraju čovječe...razmisli ...radovaćeš se...ako si čoče?
Njegus

11. 08. 2018 - 22:42

E doslo je vrijeme da se sramota naziva dostojanstvom. E to nismo mi Crnogorci Terzicu. Vrlo dobro se zna sto je cojstvo. Mogli smo makar ne ucestvovati, ne bi nam niko zamjerio, a ne da se ulizujemo onako " junacki i dostojanstveno".
RAZMISLI

12. 08. 2018 - 10:14

@NJEGUŠ,da li moše kukavica i vrdalama biti dostojanstven. Dostojanstvo je najljepši deo hrabrosti. Sada zamisli: Ovi pučisti oko DF imali naoružane Srbe i logističku i kadrovsku pomoć Beograda pa zauzeli na silu sjever CG?Proglase RSCG. Vojska CG i patriote CG uz pomoć saveznika protjeraju kontrarevolucionare-agresore-osvajače i sve one koji su ih podržavali i pomagali. Zar to nebi bila čestita i dostojanstvena pobjeda vrijedna slavljenja!? U Kninu se dešavalo svašta, od balvan revolucije Z-4 i proglašenja Srpske kraine do dogovora Miloševića Tuđmana i SAD na račun Bosne. Hrvatski patrioti pobijedili,ČESTITAM!
Ćalasan

12. 08. 2018 - 10:22

NJEGUŠ "mogli smo makar ne učestvovati" a to mi liči na onaj Dudekov odgovor na pitanje da li mu je Regica bila nevina. "Odkud bi znal, jedni velijo da je a drugi da nije". Nema dostojanstva bez doslednosti i odlučnosti. Između "uvlakača" i diplomate je velika razliga;prvi smrdi drugi miriše ..i mentalno!
Mирослав Ђукић

14. 08. 2018 - 14:40

Tако ти је то кад те соколе "теразијски Црногорци"! Ово писаније ни пас с маслом не би појео! Једино, ако је прочитао овај текст, Срђа Дармановић се сигурно расплакао од среће, јер има негде неко ко га разуме и ко за његову спољну политику каже да је "одлична"! Следеће године, нека друг Михаило спуца са Теразија и са Машуловићем дожђе на прославу погрома у Кни. Онда њих двојица могу у Глину на концерт Тупсона перковића да, заједно са Тупсоном завијају "Јasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara.".
Ćalasan

15. 08. 2018 - 15:54

MIROSLAVE, probaj da organizuješ BALVAN REVOLUCIJU u CG i nadaj se OLUJI!
Мирослав Ђукић

16. 08. 2018 - 11:40

Братствениче мога кума, имате ли Ви дозначених балвана? Шта каже шумар, могу ли се рушити?
BOŽE MILI

16. 08. 2018 - 13:25

OVE AVETINJE. Ko još ruži balvane ? Stala drveća se ruše,zaboravio si bezbeli...Ni Erazim ti neće pomoći Đule dobri moj...
Мирослав Ђукић

17. 08. 2018 - 15:12

Видим, у балване се разумете? Није Расим него Еразмо. Није он из Ваше махале, не знате га!
ĐULE,

17. 08. 2018 - 20:33

nije ni "stala" nego stabla...bravo ipak poneku štamparsku grešku odkroješ.. dobro je učiš Đule učiš...
ĐULE,

15. 08. 2018 - 15:49

dosledan si pacovskim metodama i četničkoj tiradi.Kao kasniš da te patruote crnogorske na razbucaju. Eto ti nemoj u KNIN ostani sa Dodikom i Vjericom sa Šešeljvim solistima do Ravne gore i polako čisti odlikovanja Čiča Draže,Nedića,Đurišića...i ostalih uzora. A spoljno politička vizija CG je veličanstvena...prvi put u novijoj istoriji a biće jo bolja kada se izvrši potpuna dekontaminacija ideologije Velikog Zla.
Мирослав Ђукић

16. 08. 2018 - 11:37

Хвала Вам, насмејали сте ме до суза са тим: " spoljno politička vizija" и са тим "veličanstvena."! Бољи опис таквом нечем није дат, још од како је Еразмо Ротердамски написао: "Похвалу лудости". Браво, за сарказам!
SARKAZAM

16. 08. 2018 - 13:31

bi bio kad bi neko napisao "od Blavana do Oluje ide Đule luta Đule".Ne to bi ipak bio truizam. Ako nije tako a ti u jednoj rečenici kaži koja je tvoja vizija međunarodne politike CG. Samo da ne bude iz beogradske ideološke radionice i bez "šumske" etike. To ti je šansa za "Pohvalu" mudrosti..
Мирослав Ђукић

17. 08. 2018 - 15:29

Сарказам, просветлите ме: Која је разлика између Дачићеве и Срђине визије спољне политике? То што званични Београд још није завео санкције Русије, јер се боје реакције народа? Исти су! Сви режими на Балкану (осим Турске) су лоповски, послушнички, колонијални, компрадорски, а спољна политика им је иста - слушају шта им газда нареди. Да челници МНЕ имају имало интегритета, не би их ћушкали као кучке около! Можда то Вама импонује, али мени не! Ево одговора: Сматрам да званична Подгорица треба да покуша да има своју сопствену спољну политику, макар мало, па каква год била, а не да буду слепи послушници и лакеји било чији! Сада, питам се, за чије бабе здравље им је уопште и требала независност?
NIJE TAKO,

17. 08. 2018 - 20:51

"Politika je umjeće mogućeg".CG je imala sreću da je u odlučujućem ist. trenutku imala na čelo Đukanovića kao priznatog evropskog državnika. On je na vrijeme uočio glavne tokove globalne politike i svrstao CG na stranu koja je za CG najsigurnija i koja joj nudi slobodan demokratski razvoj. Nije pristao na sentimentalnu šumsku etiku balkanske palanke da rizikuje da CG još jednom bude istorijski "ubijena". Sve ostale taktičke i operativne greške koje se mogu popraviti,ali kad uđeš u pogrešan voz svaka stanica ti je pogrešna. Na sreću CG je u pravom vozu i sa dobrim mašinovođom.
iz tudje avlije

20. 08. 2018 - 22:02

Da ima dostojanstva Mikaile bi gledao iz Titograda a ne iz Bijograda .
AVLIJANER

22. 08. 2018 - 10:38

Ti si malo priglup... pa ti nije sve jedno odakle gledaš..remeti te "žuta mrlja"iz pacovskih kanala.
Мирослав Ђукић

21. 08. 2018 - 10:52

NIJE TAKO, Браво, увукли сте се...до краја!
ĐUKIĆ-uvlakač

22. 08. 2018 - 10:41

zar se nije bolji uvučeni patriota nego uvučeni izdajnik,ako već moraš?
Мирослав Ђукић

24. 08. 2018 - 14:54

Patriot ili patriota [1] (grč. patriotes = zemljak; mn. patrioti), onaj koji voli svoju zemlju i svoj narod, rodoljub; osoba koja osjeća ili izražava patriotizam. (https://sh.wikipedia.org/wiki/Patriot) Као што видите, у дефиницији се нигде не помиње ни Господар, ни увлачење њему! То што ви сматрате "патриотизмом", то се зове удвориштво, улизиштво, увлакаштво, подаништво...
OD KADA TO

24. 08. 2018 - 17:57

PATRIOTIZAM POSTADE "PODANIŠTVO" A IZDAJSTVO RODOLJUBLJE.? PATRIOTSKA SOLIDARNOST JE SNAGA ORGANIZOVANOG DRUŠTVA -DRŽAVE. A DEMOKRATSKA PODRŠKA NAJBOLJEM PATRIOTI I DRŽAVNIKU KOJI MOŽE ,HOĆE I ZNA OD SVIH RODOLJUBA JE MATERIJALNA SNAGA SIGURNOSTI DRUŠTVA. TI KAO SLOBODNI GRAĐANIN IMAŠ PRAVO DA BUDEŠ PODANIK NAJVEĆEM IZDAJNIKU A JA IMAM PRAVO DA BUDEM PODANIK IZABRANOM PATRIOTI I DRŽAVNIKU NOVIJE CG. SVAKO NEKA IDE ĐE PRIPDA.
Мирослав Ђукић

29. 08. 2018 - 10:13

Хахахахахахаха...Браво, баш је комично! Врх!
Ćalasan

30. 08. 2018 - 10:50

ĐULE MOJ, U četiri oka sam sa sobom ispred ogledala možeš u svoj uobrazilji postići performans vrijedan smijeha i VRH iluzije. Ali stvarnost je tamo daleko...
Novi komentar