Vojni analitičar Aleksandar Radić o najavi Edija Rame

NATO ne gradi svoju bazu već samo pomaže Albaniji

Trenutna albanska vojna infrastruktura ne odgovara savremenim potrebama Alijanse i Tirana pokušava da pridobije NATO za finansiranje dijela njihovih potreba, zbog čega je u javnosti stvorena pogrešna teza da u Albaniji NATO gradi svoju vazduhoplovnu bazu – ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.
Objavljeno: 11. 08. 2018 - 07:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Ako NATO pomogne da Albanija ili, recimo, sjutra Crna Gora, sredi neku bazu, to nije NATO baza, već je to albanska ili crnogorska, i tu mogu doći vojne jedinice na vježbu, ali nema ambicije da neko od država stalno bude prisutan u tim bazama, kao što je to, recimo, slučaj sa misijom KFOR na Kosovu ili misijom Odlučna podrška u Avganistanu - pojasnio je Radić.

MODERNIZACIJA

Albanski premijer Edi Rama najavio je prekjuče da će NATO investirati više od 50 miliona eura za modernizaciju vazdušne baze u mjestu Kučova

- Sjevernoatlantski savjet je odobrio odluku da se izgradi prva vazduhoplovna baza na Zapadnom Balkanu u Albaniji. Od sredstava Sjevernoatlantskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona eura, samo za prvu fazu projekta modernizacije vazduhoplovne baze u mjestu Kučova - naveo je Rama na svom nalogu na Fejsbuku.

Dodao je da će Kučova, takođe, služiti kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage ocijenivši da ova strateška investicija NATO-a u Albaniji predstavlja novi standard za oružane snage Albanije. Radić, komentarišući najavu Rame, kaže da Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete, a nemaju novca i mogućnosti. prethodnih godina uglavnom stoji, leti se jako malo, obuka je dosta ograničena i uglavnom usredsređena na one sastave koji su deklarisani i koji mogu da se upotrijebe u multinacionalnim operacijama.

Albanija želi da oživi svoje snage i jedan veliki problem je infrastruktura koja je naslijeđena iz vremena Hladnog rata i koja je rađena u vrijeme kad su bili oslonjeni na spoljašnje saveznike. Zato Albanija pokušava da pridobije NATO da finansira dio njihovih potreba i tu će nastati zamjena teza jer će svi u regionu da prenesu kako NATO gradi bazu u Albaniji. Ali to nijesu NATO baze, već ih Albanija stavlja na raspolaganje NATO-u - kazao je Radić.

Komentari: 7

Станислав

11. 08. 2018 - 13:12

Тзв. Хр је у ЕУ и НАТОу па ју је и Бугарска престигла,а Славонија и отоци се рпазне,сви одоше у Ирску и Њемачку, хотеле купују странци а од србофобије добро живе само политичари,како исправно запажа Горан Шарић. Веома се варају људи у ЦГ који мисле да ће ос србофобије да се усреће.Дакако,ако остану Срби има ће грдне муке за западом,али ако и не буду црно им се пише,робље,колонија,небитан фактор. Дакле,исправније је борити се за своја права,уједињење А НЕ СЕПАРАТИЗМИ И НЕСТАНАК.
Ilija

11. 08. 2018 - 15:39

U kultnoj predstavi RADOVAN III Radovan kaže Stanislavu čuvenu rečenicu "Stanislave mnogo sereš-".---
E,pa..

11. 08. 2018 - 19:15

Ti vazda ljucki,izgleda ne umijes drugacije. Reci nrsto konstruktivno ili demantuj Stanislava,a ne nogom u korito. Sto bi reka Radovan III: "Mrs"
Мирослав Ђукић

13. 08. 2018 - 13:39

А у култном филму "Балкански шпијун", главни јунак Илија Чворовић каже, свом на правди Бога испребијаном станару, чувену реченицу: "Ђура ће да ти опрости што те је тукао"!
Bozina

11. 08. 2018 - 15:42

Pokusava Radic da nas utjesi kao,i mi smo bitni,ne samo Albanija. Odmori Radicu,vecini je milo da nas minu ti okupatori sa svojom bazom. Baza se gradi tamo dje je stanovnistvo lojalno NATO-u,a u Crnoj Gori nije. Mozda u Petnjicu da je grade ali je strateski nikakva
Djordje

11. 08. 2018 - 21:09

Sad je sve super,blagostanje je doslo. Milo je obezbjedijo zlatnu buducnost voljenoj Crnoj Gori. Jos samo da pocne sa kulturizacijom stanovnistva. Bravo za silne investitore i turiste koji su sve brojniji svake godine mi smo top destinacija. Kakve su nam samo ulice,ooo,a cistoca ooo,to svi hvale. A plate tek,najvece u regijonu. Posla na pretek. Cujem da svi redovno prijavljuju radnike,dok privredni subjekti placaju porez redovno,bez da ih inspekcija ucjenjuje. Kakvu si samo napravijo drzavu Milo,jos samo ti titula fali pa smo skoro ka Monte Karlo. Je li Monte Karlo uopste u NATO?
Мирослав Ђукић

14. 08. 2018 - 14:15

Слажем се, Монте Карло није у НАТО, али је близу. И ја мислим да се montenego, миц по миц, примиче Монте Карлу. Има и коцкаре и коцкарнице и неопран новац, зарађен у мутним пословима. Још само да се заврти рулет...
Novi komentar