Fondacija Sv.Petar Cetinjski saopštila:

SPC provocira konflikte u Crnoj Gori

Srpska pravoslavna crkva je institucija za vođenje velikosrpske i anticrnogorske politike, koja već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad - ocijenili su iz Fondacije ,,Sveti Petar Cetinjski“.
Objavljeno: 11. 08. 2018 - 07:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Fondacija, kako navode, iskazuje najoštriji protest zbog kontinuirane negatorske, asimilatorske i neprijateljske politike Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori.

U saopštenju Fondacije upozorava se da se čelnici SPC trude da podignu političke tenzije i na taj način izvrše pritisak na crnogorsku vlast u susret donošenju zakona o vjerskim zajednicama, kako bi sačuvali preduzetničke interese i profitne kombinacije.

U duhu takvih namjera, SPC i njena eparhija u Crnoj Gori Crnogorsko-primorska mitropolija, koristi svaku priliku da se konfrontira sa crnogorskom državom i da je predstavi zemljom u kojoj se ugrožavaju vjerska prava i slobode. Ovoga puta, kao povod je poslužio nacrt Zakona o vjerskim zajednicama i namjera crnogorske vlasti da novim zakonom reguliše pravni status imovine koju je SPC preuzela od Crnogorske crkve poslije 1918. godine”, navodi se u saopštenju Fondacije.

Poručuju da donošenje ovog zakona SPC, kao političko-vjerska institucija, pokušava predstaviti u javnosti kao atak na njenu imovinu, iako je, kako se navodi, poznato da SPC, kao institucija koja je stvorena tek 1920. godine, te da ne može biti vlasnikom imovine koja je prije toga bila u vlasništvu države Crne Gore.

“Takođe, SPC se protivi odredbama zakona kojim će se regulisati njena privredna i profiterska djelatnost. U namjeri da zaštite preduzetničke interese i profitne kombinacije, čelnici Srpske pravoslavne crkve se trude da podignu političke tenzije i da na taj način izvrše pritisak na crnogorsku vlast. Zbog toga oni koriste najprljaviji i najprimitivniji šovinistički rečnik, vrijeđajući vrijednosti i tradiciju zemlje, koju su svi njihovi prethodnici smatrali svojim uzorom. Najogoljeniji izraz takve politike prema Crnoj Gori, predstavlja uvredljiva izjava njenog patrijarha, koji je Crnu Goru uporedio sa ustaškom NDH. Uporediti NDH sa Crnom Gorom, u kojoj je podignut prvi narodni ustanak u Evropi protiv fašizma, i koja najdosljednije pripada antifašističkom pokretu od 1941. do danas, predstavlja vrhunac zlonamjernosti i političke tendencioznosti”, navodi se u obraćanju javnosti Fondacije.

Posebno im je, ističu, problematično što se prilikom iznošenja uvreda na račun Crne Gore i njenih tradicionalnih vrijednosti od multikulturalnosti do antifašizma, čelnici SPC pozivaju na lik i djelo Svetog Petra Cetinjskog, iako u njegovoj ličnosti i političkom djelovanju ne mogu naći ni jedan akt koji bi bio usmjeren protiv stabilnosti i sklada crnogorske države, a posebno ne protiv crnogorskog nacionalnog identiteta.

“Nemoralno je kada se institucija koja decenijama podržava ideologiju i politiku koja je dovela do ukidanja crnogorske države i detronizacije dinastije Petrović-Njegoš, sada predstavlja njenim zaštitnikom i nasljednikom”, ocjenjuju u Fondaciji.

 

 

 

Komentari: 30

Donji grbalj_ stile

11. 08. 2018 - 07:51

Sto je ? Ocemo li napokon utisati galamdzije i prckala ? Remetilacki faktori su crkve, popovi i fanatizovani pastvani...
jasno

11. 08. 2018 - 09:20

remetilacki faktor je tudja crkva u nasoj drzavi.
Bokser Janko

11. 08. 2018 - 11:08

Opreznije molim sa objavljivanjem ovog portreta Svetog Petra. Bijela kamilavka je posebno iritirajuća za crnogorske posrbice i članstvo nekanonske srpske crkve u Crnoj Gori.
Велика грешка,

11. 08. 2018 - 11:14

62% Срба и Црногораца у Црној Гори је присталица Српске православне цркве. Па ти види где ћеш и са киме ћеш.
Bokelj-lucic

11. 08. 2018 - 13:06

Slaba Ti je statistika, zaboravio si jeretike i nezainteresovane.
Bokelj-lucic

11. 08. 2018 - 13:06

Slaba Ti je statistika, zaboravio si jeretike i nezainteresovane.
6.2%

11. 08. 2018 - 18:20

Zaboravio si zarez, to je istina zna to i sotona da pristalica spc ima 6,2%. Brzo će popis pa ćeš viđet
JA NEĆU

11. 08. 2018 - 20:27

Ako je pravoslavna vjera srpska onda ja neću nikada biti pravoslavac. Od kada se vjera veže za naciju. Vjera je u Boga a ne u Kokardu vojvode npr. Mandića!?!
Pomorac

11. 08. 2018 - 09:50

TAKO TO BIVA KAD NEMA VLASTI! VLAST I OPOZICIJA - POSTOJE JEDNI RADI DRUGIH A SVE OSTALO ZAJEDNO SA NARODOM U CRNOJ GORI - NJIH NE INTERESUJE! PRED IZBORE SE SVI POKRENU KA ROJEVI PČELA DA BI SE CILJ POSTIGAO A POSLIJE - TRT MEDUNA! I TAKO U KRUG! SVE JE OVO JADNO I ŽALOSNO! SRAMOTA!
Trajlabe trajlabe

11. 08. 2018 - 10:56

Ako je to tako kao što vi kazete pa šta je sa narodom crnogorskim koji slijedi i postuje SPC,koji se Bogu moli upravo u hramovima te Crkve,koji se vjenčava,krsti djecu,sahranjuje,pod okriljem SPC.Ta fašisticka retorika je najslicnija onoj NATO priči kada su ubijali civile 1999. gocoreći da bombarduju Miloševića.
CiNick

11. 08. 2018 - 11:19

Riješenje je prosto: Treba donijet zakon kojijem se zabranjuje svako negiranje ili omalovažavanje Crne Gore i crnogorske nacije, a za prekršioce odredit stroge kazne, obavezno i novčane (za fond za promociju i oćuvanje cg identiteta) i zatvorske, da se malo olade.
Станислав

11. 08. 2018 - 13:03

Цг нација не постоји! Могу ја и да тврдим да сам црнац па сем мене нико није дужан да то призна ако види да сам бијелац. То што се ви Србима не осјећате то је само резултат вашег незнања и пропаганде,али да и мало читате цг новине прије 1918 све врви од СРБСТВА. тако да би ви да наше право да лаж називамо лажима кажњавате а то је чисти НДХ.
Janko

11. 08. 2018 - 15:45

Stanko a tebi je jako uporište u novine i novinare. Tačna istina je da Srbi kao nacija- narod poodavno nepostoje, zadnji put su uništeni-nestali-razćerani-pobegli pre dvesta godina. U srbiji žive srbijanci a to ti je miks od 15 susjednih nacija. Stanko, Stanko, Stanko,.... pope, pope pope....ža mi je ali nema vas, ne postojite, magla, bajka, ništa.
Станислав

11. 08. 2018 - 12:08

Наравно да се власт у ЦГ може поредити с НДХ. Док је стара ЦГ Петровића била великосрбска и ослобађала Метохију и Скадар, ова власт шаље људе на прославу Олује, прзна КиМ, уводи санкције Русији...укида већински и историјски језик и писмо,тробојку,потире србску мисао сатре ЦГ...и онда СПЦ крива што само жели да остане у коннтинуитету иста каква је била у ЦГ и прије 1918. Не,него сте ви ти који прекрајају ЦГ ИСТОРИЈУ...а не АСПЦ,она је чувар оисте. Узгред, име св Петра ЦТ вам, стоји као пилету сисе јер он је итекако србовао,као и његови претходници и насљедници. Име фондације чак са његовим именом пишете на папином писму!!!
Dijagnoza

11. 08. 2018 - 13:12

Ti si Stanislave bolestan čovjek. Zaista mislim da je tebi potreban prinudni smještaj u posebnu zdravstvenu instituciju uz svakodnevni nadzor stručnog lica.
Pravda

11. 08. 2018 - 13:12

Dosta prckanja , imas ovdje vise slobode nego u Srbiji. Milom ili "silom" vratit ce se oteto iz katastara. Nece nikad vise gedje ovdje misliti da nesto misle, potkradati lukavo naokolo i vuci gradjane CG za nos. Jos malo pa ce i novi zatvor bit gotov, bice dovoljno mjesta za nepocudnike i nesoje.
hahahaaa

11. 08. 2018 - 15:48

Što god da smo ali kao vi nikada nijesmo bili i nikad nećemo biti, mi Crnogorci neznamo da budemo kao vi srbijanci oliti porbijančeni crnogorci oliti ništa.
Веље Гумно

11. 08. 2018 - 12:15

И послије вречите када вас упореде са Павелићем и Хитлером!
Mali mozak

11. 08. 2018 - 13:15

Čudno da Spc nije i ovu dvojicu proglasila za svece. Mislim, Nemanjići, Maca... Hitler, Pavelić, Draža...
Djordje

11. 08. 2018 - 12:39

DPS ovci napad je najbolja odbrana. Ako bilo gdje u Crnoj Gori postoji nesto sto je dobro onda se to dobro i vrijedno nalazi u Crkvi. Zar jedna mafijaska organizacija moze da posjeduje cestitost i dobrotu? Pogledajte nasto vam lici Monte Karlo! Jeste li srecni? Ko god je imao prilike d se upozna sa sistemom Drzave ,ali iz ugla obicnog gradjanina pao je u ocaj, to je vasa slika. Ostavite Crkvu na miru bavite se necim drugim.
Popadija

11. 08. 2018 - 18:26

Đokice, brzih dana će se vršiti deratizacija od svh gamadi u svim crkvama u Crnoj Gori. Došlo je vrijame da se taj talog ukloni i napokon počinemo svi.
Guest_92306

11. 08. 2018 - 13:35

A STO JE OVAJ STANISLAV POTKOVAN
On

11. 08. 2018 - 15:54

Čimj, glupostima i lažima, srbijanska posla.
Guest_92933

11. 08. 2018 - 13:35

A STO JE OVAJ STANISLAV POTKOVAN
Marko

11. 08. 2018 - 15:14

STANISLAV JE MUNJA NEBESKA! MORA DA TI JE MAJKA ILI ŽENA IZ SRBIJE! ŠTO TAKO NE REČES I SVE JE JASNO! I TU TVOJU PRO-SRPSKU POLITIKU PRIČAJ SVOJIM UKUĆANIMA! MOŽFA TE I RAZUMIJU! JA MISLIM DA SI ZA DANAS ODRADIO DOMAĆI! ZASLUŽENO PA KOLIKO GOD EURIĆA TI ISPLAĆUJU ČETNIČINE!
Momčilo,Pljevlja

11. 08. 2018 - 16:06

Ne stanislav je uvozni pop iz Bosne, doveden da "posrbljava" Crnogorce. Ufatila panika ćiriličare, bliži se dan kad će se morati vraćati tamo okle su došli...Biće to još jedna seoba srbalja , sa Amfijem i Džomom na čelu.
Мирослав Ђукић

13. 08. 2018 - 14:04

Момице, а ко ће то да нас отера са свога? Зваћете НАТО? Или Тачија? Ви ћете то урадити, ви -montenegrini!? Народ каже: Много је мачку говеђа глава! Пазите, батина има два краја, рекао вам је и председник Трамп јасно и гласно да смањите доживљај! Немојте после да кукате...
Milo Vujovic

11. 08. 2018 - 14:45

Vlast mora da Ukine Akt Zločinaca karađorđevića,Skojim se Automatski Ukida Okupatorska ilegalna tzv.sPc.u Crnoj Gori koja Nije Postojala u Crnoj Gori Prije Okupacije 1918.g.Taj ko Nevidi je ćor da Sukobi sa Došljacima ako se Neriješi Pitanje Svih Pitanja i Ukine ilegalna Okupatorska tzv.sPc.biće Brutalni i mogu se Desiti Svakog Momenta,Nikakvi zakon o vjerskim Slobodama neće Riješiti Problem Okupacije ilegalne tzv.sPc.Jedino Rešenje je Ukidanje ilegalne Okupatorske tzv.sPc.za Opstanak Crne Gore i Crnogorske Nacije,jer u protivnom Došljaci četnički zatrijet će Nam Trag,Sva Odgovornost je na Vlast koja Zakonski Mora Ukinuti ilegalne Okupatore,Valjda pored Zakona Neće Rizikovati Sukobe !!!
Mihailo,Bgd

11. 08. 2018 - 20:20

Države pravnog reda i pravde gdje se primjenjuje vladavina prava sva takva i slična pitanja rešavaju primjenom sopstvenih zakona. Sve što izlazi iz okvira duhovne sabornosti žive crkve božije-vjernika smatra se djelatnošću koje regulišu državni propisi.(Poznati slučaj u Mariboru) U SPC u CG je došlo do subverzivne inverzije VJERA je u funkciji profita i politike i na taj način SPC manipuliše istnskim vjernicima.Sa njima vladike pokrivaju i prikrivaju svoje prljave poslove.
Konik

11. 08. 2018 - 21:27

Ako SPC nastavi sa ratnohuškačkom histerijom, lako se može desiti da bude proćerana iz CG za Karpate i Vlaške predjele!
Novi komentar