Pod lupom imovina 20 dilera

Specijalno državno tužilaštvo u prvih šest mjeseci ove godine pokrenulo je finansijske istrage protiv 36 osoba. Više od polovine osumnjičenih čija imovina je pod lupom istražitelja tereti se za švercovanje droge. 
Objavljeno: 11. 08. 2018 - 08:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Samo jedna istraga pokrenuta je protiv osobe osumnjičene da je kao državni funkcioner počinio krivično djelo kojim je, moguće, stekao nelegalnu imovinu.

Prema podacima SDT-a, u prvih pola godine pokrenute su finansijske istrage u pet predmeta kojima je obuhvaćeno 36 fizičkih i pet pravnih lica, piše Dan.

Od 36 osoba čija imovina je pod lupom tužilaštva, čak 20 njih sumnjiči se za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. U predmetu koji je formiran po krivici P.T. i drugih, krivična istraga je pokrenuta 17. januara protiv 11 osoba zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije  i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Finansijska istraga je pokrenuta 30. januara protiv 11 osoba. U drugom predmetu gdje je prvookrivljeni G.N. krivična istraga je pokrenuta 17. januara protiv devet osoba zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Finansijska istraga je pokrenuta krajem januara protiv devet osumnjičenih i još nije završena.

Nakon dilovanja droge, najviše osumnjičenih čija imovina se kontroliše od ove godine sumnjiči se za utaju poreza. Tako je u predmetu protiv V.N. i drugih krivična istraga pokrenuta 17. marta protiv devet fizičkih i 11 pravnih lica zbog produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa iz  i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. Finansijska istraga je pokrenuta 28. marta.

Na spisku lica sa sumnjivom imovinom našlo se i šest osumnjičenih za krijumčarenje ljudi. Prvoosumnjičeni u predmetu je državljanin Turske O.M. Njegovu kriminalnu grupu činilo je šest osoba i oni se terete zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. Finansijska istraga pokrenuta je protiv svih njih.

Jedini koji se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja stekao nelegalnu imovinu ove godine jeste bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša. U izvještaju SDT-a navedeno je da je u predmetu formiranom po krivici M.M. krivična istraga pokrenuta 6. oktobra prošle zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Finansijska istraga je pokrenuta 18. aprila.

Osim pokretanja finansijskih istraga, Specijalno državno tužilaštvo je ove godine, radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i radi mogućeg naknadnog oduzimanja te imovinske koristi, podnijelo Višem sudu u Podgorici predloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i za privremeno oduzimanje pokretne imovine u četiri predmeta.

 

 

Komentari: 1

kotor

12. 08. 2018 - 08:55

a za ZELENASTVO..nista..CUTI SPECIJALNI I SVI OSTALI.to je prvo trebalo iskorijeniti kao sto je sv.petar cetinjski iskorijenio krvnu osvetu...to je prepreka razvoju crne gore a sredstvo da napune dzepove pojedinci ..koji od banaka dobijaju novac da ih daju na kamatu i utjeruju ih na poznati nacin tako sto ubijaju moralno i materijalno generecaije crnogoraca..u odnosu na kamatase DIERI SU CVIJECE
Novi komentar