Ambasadorka Velike Britanije najavljuje povećenje ulaganja

Kemp: Crnoj Gori i Velikoj Britaniji je zajednički strastveni patriotizam

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp kaže da će Velika Britanija povećati svoja ulaganja u Zapadni Balkan za 95 odsto u naredne dvije godine, a samim tim i u Crnu Goru.
Objavljeno: 11. 08. 2018 - 09:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je u intervjuu za Vikend novine naglasila da za Crnu Goru to znači da će dvije zemlje nastaviti sa implementacijom projekata u nizu oblasti, uključujući borbu protiv ozbiljnog organizovanog kriminala i jačanje vladavine prava, podršku razvoju odgovornih i profesionalnih medija, sajber bezbjednost, i podršku razvoju demokratije i borbi protiv korupcije.

Ona je najavila značajna ulaganja u Crnu Goru i istakla da će britanski Fond za izvoz (UK Export Fund), koji raspolaže kreditnim garancijama u iznosu od 500 miliona funti u toku godine poslati misiju u Crnu Goru u cilju iniciranja dijaloga sa Vladom i crnogorskim preduzećima.

"Odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore se zasniva na zajedničkim vrijednostima u koje obje nacije vjeruju. To su snažan integritet, strastveni patriotizam, povezanost sa istorijom i želja da se izgradi bolja budućnost za generacije koje dolaze", kazala je Kemp.

Prema njenim riječima u Crnu Goru je došla prošle godine, par sedmica prije nego što je Crna Gora postala NATO članica, i iznenadio je potencijal Crne Gore, topla dobrodošlica na koju je naišla u svakom dijelu ove zemlje, i želja za efektivnom reformom među ljudima koje je upoznala.

"Kao NATO saveznice, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora sarađuju na više različitih nivoa: od bliske saradnje u Avganistanu, preko programa u okviru kojeg crnogorski oficiri i kadeti pohađaju prestižne obuke u Britaniji, i programa uništavanja viška oružja i municije, do zajedničkih aktivnosti, od kojih je jedna i posjeta pripadnika orkestra britanske vojske Crnoj Gori, koja je predviđena za jesen ove godine, kada će svirati sa pripadnicima crnogorskog vojnog orkestra", poručila je Kemp.

Kako dodaje, iako Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, ne izlazi iz Evrope, i svakako ne napušta ovaj region.

"Stabilnost, napredak i bezbjednost Evrope utiče na sve nas, zbog čega je premijerka Mej posvećena ulaganju dodatnih napora u produbljivanje našeg partnerstva sa Crnom Gorom i ostatkom regiona. Odluke o proširenju EU će se donositi nakon izlaska UK iz EU iduće godine. Članstvo u EU je cilj na kraju jednog putovanja koje sačinjavaju reforme zasnovane na zajedničkim evropskim vrijednostima. UK će nastaviti da promoviše takve vrijednosti, pruža podršku i ohrabruje Crnu Goru na tom putovanju", naglasila je ona.

Što se turizma tiče Kemp dodaje da je Crna Gora privlačila turiste iz Britanije još od vremena lorda Bajrona.

"Vrlo je važno da razumijete sopstveno tržište, i da shvatite šta će privući turiste i uticati na to da požele da se vrate u Crnu Goru. Porast broja direktnih letova do UK 13 letova nedjeljno tokom ljetnje sezone i dva leta nedjeljno zimi učinio je Crnu Goru vidljivijom na radaru britanskih turista, čak i u kontekstu zimskog turizma i sportova. Ljepote vaših predjela i nacionalnih parkova, koji posjetiocima pružaju fantastične prizore, su ključni faktori koji privlače britanske turiste. Upravljanje prirodnim resursima na održiv način, poboljšanje pristupa graničnim prelazima, povećanje kapaciteta aerodroma i ulaganje u infrastrukturu i tržište rada u cilju poboljšanja razvoja turizma su ključni činioci koje je potrebno razmotriti. Imajući u vidu da je Crna Gora prošle godine zabilježila porast broja turista, važno je da svi imaju koristi od razvoja turizma", smatra Kemp.

 

 

Komentari: 8

Pravda

11. 08. 2018 - 09:47

Kako da ne, a propaganda BBCa 90ih sa Toni Blerom? Prema gradjanima SRJ , shodno tome i crnogorcima. Maltrdtiranja po Evropskim granicama u lukama i aerodromima, blokade privatnih bankovnih racuna i dr. "prijateljska akta". Kolonijalisti znamo sto cinite, zajedno s amerima!
oBriti

11. 08. 2018 - 10:50

Samo sto ste vi,zadnjih 400god, iz patriotizma porobili pola svijeta,a mi se tukli za svoj zivot i okucnicu. Nista mi sa vama nemamo imperijalisti i robovlasnici. Sad nestajete od ti istih bivsih robova,karma is a bitch
Pravda i reciprocitet

11. 08. 2018 - 12:53

Oni da spominju koliko je Gadafi bio na vlasti? A koliko je njihova "ruzna" kraljica. Hari slikan gologuz i u bahanalijama. Isti u avganistan isao triput , kao u lov, da ubija "divljake" . Degenerisani retardi . Ovdje ste vazda kao muljatori i lupezi , u smutnim vremenima dolazili.
Kempova

11. 08. 2018 - 10:52

Koliko si lijepa i zgodna,toliko istinu zboris
Станислав

11. 08. 2018 - 12:54

Они улажу само у пропаганду да би имали и даље колоније,робље... Ко Британцима ишта вјерује боље да га није!
Muhamed

11. 08. 2018 - 20:31

Oce li nam vize ukinuti progovori li o tome sto gospodja?
Prljavi Velje Srbski trikovi

12. 08. 2018 - 04:54

Vidim da su te braca Turci naucili mnogo 5 vjekova dok ste bili po njima pa se koristis tudjim imenom, bre MILOJKO!
BODIN

12. 08. 2018 - 08:09

Jedno je istina a drugo drugo kurtoazija.U vašoj državi se patriotizam ne unovčava i ne koristi kao zadnja linija odbrane.
Novi komentar