Miloš Nikolić, DPS

Ne može se opravdati proslava aneksije sopstvene države

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je najava proslave Podgoričke skupštine dokaz koliko je važno braniti tekovine 21. maja. Nikolić je apsolutno saglasan sa stavom Vlade da takav skup treba zabraniti.
Objavljeno: 12. 08. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Teško da postoji logička argumentacija kojom se može pravdati proslava faktičke aneksije sopstvene države koja se desila 1918. godine - rekao je Nikolić.

Poslanik DPS-a je, komentarišući slučaj Mašulović, kazao da imajući u vidu dešavanja 90-ih razumije i reakcije zvanične Srbije i prosrpske opozicije u Crnoj Gori.

- Ipak, kada racionalno sagledamo situaciju vjerujem da ćemo se složiti da se ovom događaju daje na značaju i da mu se imputiraju razni konteksti kako bi se ostvarila sitna politička korist ili se skrenula pažnja javnosti sa gorućih političkih i državnih pitanja u susjednim državama - kaže Nikolić.

POBJEDA: Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima prosrpskih stranaka iz Crne Gore izazvao je dosta polemika u javnosti, pogotovo najava o proslavi 100. godišnjice Podgoričke skupštine. Da li država treba da zabrani takav skup?

NIKOLIĆ: Apsolutno. Odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, Crna Gora je izgubila svoju nezavisnost i suverenost koju smo povratili 88 godina kasnije. Međutim, vjerujem da je stogodišnjica Podgoričke skupštine dobra prilika da se svi prisjetimo vrijednosti referendumskog dostignuća iz 2006. godine i opomena da državna samosvojnost Crne Gore nije datost sama po sebi, već se uvijek, u svim vremenima, mora čuvati i braniti.

POBJEDA: Argumenti prosrpskih političkih partija jesu da država prošle godine nije zabranila proslavu takvog skupa iako je na njemu bio specijalni gost bivši vođa bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, osuđen za ratne zločine u Hagu. Prenos je bio na Srpskoj TV koja se finansira novcem crnogorskih građana.

NIKOLIĆ: Upravo vaša posljednja konstatacija je pokazatelj ispravnosti stava Demokratske partije socijalista da je potrebno izmijeniti Zakon o finansiranju manjinskih savjeta. Teško da postoji logička argumentacija kojom se može pravdati proslava faktičke aneksije sopstvene države koja se desila 1918. godine. Naprotiv, kao što sam već rekao, vjerujem da je ovo dobra prilika da se svi zajedno prisjetimo koliko je važno braniti tekovine 21. maja, i koliko je važno da postoji saglasnost oko ključnih državnih pitanja, makar kada je u pitanju suverenistički blok.

POBJEDA: Da, nakon najave SNS-a, DPS je inicirao izmjene Zakona o finansiranju manjinskih savjeta. Da li je cilj tog zakona da SNS suštinski ostane bez novca kojim bi finansirao antidržavne aktivnosti?

NIKOLIĆ: Ne bih prejudicirao sadržaj zakonskih izmjena, ali svakako da je cilj da novac građana Crne Gore bude trošen na projekte koji afirmišu građansku, multikonfesionalnu i multikulturalnu Crnu Goru, a ne na projekte koji de facto negiraju postojanje crnogorske nacije i identiteta.

Postići ćemo kompromis sa SD-om o budućnosti Aerodroma

POBJEDA: Da li razlike koalicionih partnera DPS-a i Bošnjačke sa jedne strane i SD-a sa druge kada je u pitanju privatizacija ili valorizacija Aerodroma Crne Gore mogu narušiti jedinstvo vladajuće koalicije?

NIKOLIĆ: Apsolutno sam ubijeđen da ne. Sa našim koalicionim partnerom SD-om imamo sjajno razumijevanje i komunikaciju kada su u pitanju sva važna državna, strateška pitanja. Prirodno je da se s vremena na vrijeme jave i različiti pogledi na dalji razvoj u pojedinim oblastima, ali samo iz iskrene želje kako bi se našlo najbolje rješenje za državu Crnu Goru. I u ovom slučaju vjerujem da ćemo naći rješenje sa kojim će sve strane biti saglasne u pogledu daljeg razvoja avio saobraćaja.

POBJEDA: Znači, postoji prostor za kompromis?

NIKOLIĆ: Apsolutno. Kao što sam već rekao, siguran sam da ćemo na kraju ovog procesa imati apsolutnu saglasnost da smo našli najbolje rješenje kada su u pitanju crnogorski aerodromi.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 28

cetinje10

12. 08. 2018 - 07:03

Samo cu gospodi iz vlasti reci,ovo,,,da ja kaom poreski obveznik,i Crnogorc..nijesam dao moj glas,i odobrio,da finasiraju srpske institucije,koje rovare,i spletkare po CRNOJ GORI,,,I reci cu samo pa ko shvati,a mudroim ce bijiti jasnoo...ZIVIO GOSPODIN TAIP ERDOGAN..TAKO SE BRANI DRZAVA..
Horacije

12. 08. 2018 - 09:00

Nisi ti, ali ima i poreskih obveznika koji baštine 1918u, šta ćemo sa njima? Na šta ćemo da kršimo njihove pare?
PRAVDA

12. 08. 2018 - 10:18

Hoces da trosi iz budzeta i da budes nelojalan i subverzivan! Novi zakon to sve, zajedno sa popovima, stavlja , POD POKLOPAC ! Tako Ti je To druskane moj, pa se To Tebi svidjalo ili ne. Pa Ti samo drndaj.
@

12. 08. 2018 - 13:44

i zasto oni nebi slavili 1918 kad su njihovi preci postovali PRAVO PRVE BRACNE NOCI.
Isto pravo je važilo....

12. 08. 2018 - 18:29

i u Karadagu, ali su ga, istine radi, turci nešto manje koristili - iz h i g i j e n s k i h razloga!!!!!
Ljubitelj tutusa

12. 08. 2018 - 21:29

Zato su Servi znali da pisu I citaju… Naucili iz ciste dosade… ............... koji su koristili iskljucivo zlatni escajg i ciji je najjunak bio Marko Kraljevic, hrabar kao Sava Kovacevic I jak kao Hulk... Tako je nastala istorija srba, ni da je pisala Ursula Le Gvin.
@

13. 08. 2018 - 00:12

.......................... zato si i ti takav
Ljubitelj tutusa

13. 08. 2018 - 00:47

Dje mi je komentar, Analiticari bajni?!
da se zna

12. 08. 2018 - 18:21

Horacije, ko ne poštuje Crnu Goru ne treba da živi u njoj. Drugačije ne može biti. Dosta je bilo sprdnje!
Rašo

12. 08. 2018 - 07:40

Proslavljati podgoričku skupštinu je isto što i proslavitti okupaciju od strane Italijana i Njemaca 41- ve. Takav datum mogu proslavljati i veličati samo neprijatelji i izdajnici države.
Ketes

12. 08. 2018 - 09:37

Kao što ova vlast slavi 12. jul i Sekulu Drljevica
Horacije

12. 08. 2018 - 08:57

Slavili ste zločin jedne države nad sopstvenim stanovništvom, tako da nikog ne može boleti uvo šta vi "mislite" o bilo čemu.
Dokle ?

12. 08. 2018 - 09:29

Ako "ne moze" onda upotrebite ustavne mehanizme, zakone i sprijecite to ! Zastitite drzavu. Na vlasti ste ! Sta drzava i gradjani imaju od besmislenih i ispraznih izjava, verbalnih protesta, gnusanja, neodobravanja, gadjenja, zgrazavanja...?! Oni ne pricaju mnogo. Oni rade i ne cekaju. Agituju, osnivaju medije, dovode goste iz regiona koji pricaju sve najgore o nama, prepravljaju i unistavaju nasu istoriju i tradiciju, falsifikuju, podmecu, dezinformisu, sire lazne vijesti i propagandu. Pozivaju na pobunu, nasilje, nemire, svadje, sire podjele i mrznju. Pozivaju na sukobe i rat.. A vi negodujte i davajte izjave... Ozbiljne drzave ne rade tako
Švejk

12. 08. 2018 - 10:09

Jednom napisah da bi Skupština Crne Gore trebalo da poništi odluke podgoričke skupštine, one koji su glasali za ukidanje države da posthumno osudi za izdaju i taj dan da proglasi nacionalnim danom žalosti
Eskim

12. 08. 2018 - 10:38

Prenositi mišljenja velikih sila, polronski se ponašati, mislim da to nije vrlina gospodine Nikoliću. Svi ovi u koje se ti kuneš, zbog koristi, slavili su taj datum, bar po pet puta. Šta ako isi opet promijene mišljenje. Kako biti dosledan, ako vođa mijenja mišljenje. Danas je ovaj prijatelj, drugi neprijatelj,pa u krug, Radi pune kalice kačamaka, koju ti neko prinosi,ne treba svakodnevno mijenjati mišljenje, donositi zaključke, pa makar oni bili ispravni!
Vlaško-Karpatska posla

12. 08. 2018 - 10:47

Zakonski zabraniti taj sramotni, genocidni čin nad Crnogorcima! To bi bilo isto kada bi Poljaci slavili Hitlerov napad na Poljsku 1939 godine! A Vlasi koji oće da slave zločine, nek idu za Karpate pa tamo slave i srbuju do mile volje!
62%

12. 08. 2018 - 11:04

Које ли си ти вјере и памети, Боже, Боже...
67438

12. 08. 2018 - 11:31

procesuirati zločine nad crnogorskim narodom u 20. vijeku
Ćalasan

12. 08. 2018 - 13:01

KAKVO crno slavljenje i opravdanje. To se MORA zabraniti a onda neće trebati ni opravdanje o održavanju. Inače BRUKA!?
Ilija

12. 08. 2018 - 14:31

Dobro Nikoliću neka si im rekao. Tvoje mišljenje je veoma važno kod onih koji te šalju da pričaš to što pričaš.
Donji grbalj- stile

13. 08. 2018 - 03:12

Ne muti Ilija.Nije Te Bato Tako ucio, da mutis ljude. Uzmi malo karolu pa na pontu. Ne brbljaj kojesta.
Ma šta ti to sanjaš,?

12. 08. 2018 - 18:01

Kakva "aneksija sopstvene države"kada te države već odavna nije ni bilo - nije postojala! Jednako važno: mapu Nove Evrope crtale ru Sile Sporazuma - nikako bijdna Srbija.! Zar mirliš da bi bez njihove potpune saglasnosti nekakva Srbija mogla da "anektira" Crnu Goru? Glluposti A sta misliš da su i ovu zadnju Jugoslaviju iza WW2 mogli da skroje Tito i kómunisti bez Jalte, Teherana i Potstdama?.......veliki getsbi
da se zna

12. 08. 2018 - 18:28

Čitate li vi Ustav i zakone? Ne smijemo i ne možemo dozvoliti bilo kakvo djelovanje protivDRŽAVE CRNE GORE! I tačka.
krug pod šljivom

12. 08. 2018 - 23:22

Sječem sve sljive u svojoj avliji je bozija kazna za srbe dolazi.Sabijanje nacije pod jednu šljivu ne zelim ni slučajno doživjeti u svojoj avliji.
GRADJANSKI

13. 08. 2018 - 03:43

NIJE "ANEKSIJA", NO KRVAVA OKUPACIJA, TOKOM KOJE JE OD GENOCIDNOG SRPSKOG REZIMA I BJELASKOG TERORA SMRTNO STRADALO OKO 10700 STANOVNIKA ONDASNJE CRNE GORE! POTLJE 100 GODINAH BI POTOMCI I PRISTALICE ONIJEH KOJI SU DO RAMENAH OKRVAVILI SVOJE RUKE DA SLAVE - PRETSTAVLJAJUCI SE ZA SRBLJE S KOJIJEMA NAUKA (GENETIKA (A NAUKA JE NAUKA)) VELI DA NEMA'U BAS MLOGO PODOBNOSTI (SLICNOSTI)! ZNACI - "SLAVLJENICI" NAJVISEGA ZASTIDJA U VASKOLIKOJ CRNOGORSKOJ POVJESNICI: VI STE SA SRBALJIMA KRVNO "NA DNEVNI RED" TEKE POTLJE: HRVATA, BOSNJAKA, MAKEDONACA, BUGARA I RUMUNA(H)!!!
teško te je razumijeti

13. 08. 2018 - 14:26

Tom jeziku te sigurno ni mati u kući nije učila, niti učiteljica u školi. Nisi nimalo simpatičan niti dopadljiv sa tim "besnim glistama". Nisi ti zasigurno iz onih Građana u Crmnici, niti iz bilo koje varošice u CG koja je iz samodopadljivosti promovisala se u "grad"!!!!! A što krupnijim fontom čukaš - sve si manji! Osjećaš li to?
TEMSI

06. 11. 2018 - 15:30

Miloše, kažeš da ovakav skup treba zabraniti? Pa šta čekate? Pustite prazne riječi, čekamo djela!
TEMSI

16. 11. 2018 - 19:28

Tačno ljubitelju tutusa. - Srbi jeli zlatnim kašikama? Pa turski sultani nijesu jeli zlatnim kašikama. Srbi su tek dolaskom Turaka vidjeli kašiku i počeli da je prave od drveta. Marko Kraljević im je i danas najbolji junak, iako se zna da je bio turski vazal. Vuk Branković im je još uvijek izdajnik, jer su tako saznali od neobaviještenog Njegoša iako se danas zna da se Vuk Branković najuspješnije borio protiv Turaka na desnom krilu koje je napadao Jakup, stariji brat Bajazitov.
Novi komentar