U FOKUSU: Analitičari tvrde da je plan prekrajanja granica između Prištine i Beograda nemoguća misija

Vučić bi da dijeli „izgubljeno“ Kosovo

 Ideja predsjednika Srbije o razgraničenju sa Albancima nije odobrena od SAD i EU koje insistiraju na sprovođenju Briselskog sporazuma i zato je neizvjesno da li će ona biti pretočena u zvaničan prijedlog za rješenja spora sa Kosovom. 
Objavljeno: 13. 08. 2018 - 07:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovako kosovsku situaciju komentarišu srpski analitičari. Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da će se Vučić teško sa bilo kime dogovoriti.

- Mi nagađemo šta on misli, da li se njemu prikazala podjela teritorija, razmjena stanovništva... Suština Vučićevog stava je da ne može da živi sa drugima jer kada živi sa drugima nije siguran - ne može da živi sa Albancima, vidjeli smo da ne može ni sa Hrvatima, sve manje može sa Crnogorcima. Dakle, tu više nije riječ o politici već o stanju jednog društva i o stanju jedne politike koja nema jasne orijentire, a našla se u poziciji da mora da donosi odluke ili je izmislio da mora da donosi odluke - rekao je Janjić Pobjedi.

dusan-janjic

Ako je tačna procjena koju je predsjednik Vučić izrekao hrvatskom Globusu da je svaki Srbin svjestan da je Kosovo izgubljeno, pitanje je zašto je sada plasirao ideju o razgraničenju i zašto se ne nastavlja briselski dijalog. Da li se idejom o razgraničenju Srbija sada nalazi na prekretnici kada je u pitanju njeno pridruživanje EU, jer EU počiva na spajanju, a ne na razdvajanju i svako prekrajanje granica je uvod u konflikte bez obzira na to što je Badinterova komisija 1991. i 1992. godine zaključila da je promjena granica moguća ako se slože one strane kojih se tiče ta granica.

INCIDENTI

Koliko je realno da razgraničenje prođe mirno i koju vrstu incidenata možemo očekivati, vojni analitičar Vlade Radulović tvrdi da taj scenario ne može proći bez incidenata. - Ne bih mogao da se složim sa konstatacijama da je razgraničenje jedina moguća opcija i da će to proteći bez ikakvih incidenata - navodi on za Pobjedu i naglašava da ne odbacuje mogućnost da do određenih incidenata dođe.

- Ne mislim toliko ni na izjave koje su dolazile od Haradinaja, već na pokret Samoopredjeljenje i Aljbina Kurtija koji imaju izuzetno jako uporište na teritoriji Kosova i Metohije i izuzetno radikalno članstvo. Neke ozbiljne bezbjednosne procjene govore da su oni u stanju za 72 sata da polome svako staklo u Prištini - objašnjava Radulović. On izražava bojazan da bi incidentima bio pogođen nealbanski živalj južno od Ibra.

- Sjever Kosova ima homogenost koju ovi južno od Ibra nemaju i oni se mogu naći na udaru kao što je to bilo 17. i 18. marta 2004. godine - pojašnjava on. Na našu konstataciju da ideja o podjeli nije jasna jer Srbija hoće da joj pripadne sjever Kosova iako najveći dio Srba živi južno od rijeke Ibar, Radulović kaže da pripajanje sjevera Srbiji može biti sa jedne strane politički konsenzus, ali dugoročno taj potez ne bi bio dobar.

- Ovoj situaciji doprinose i male trzavice na liniji SPC -politički vrh Srbije i nepostojanje tog jedinstva može se odraziti na bezbjednost crkvi i manastira. Volio bih da politička odluka vodi jedinstvu i dugoročnim interesima, a ne da se prave ad hok potezi - kaže Radulović. Srbe na Kosovu koji žive južno od Ibra rukovodstvo Srbije odavno i ne pita ništa. Komunicira se sa Srbima sa sjevera Kosova jer bez obzira što svi ukazuju na to da na sjeveru caruje kriminal, oni podržavaju naprednjake, što je dovoljan razlog za brigu Beograda. Na sve opaske Mome Trajkovića iz Čaglavice da Vučić nije ništa ispunio od obećanja datih tokom posljednje posjete Kosovu od prije nekoliko mjeseci, predsjednik nije odgovorio. Ostao je nijem i na tvrdnje Rade Trajković da je sjever Kosova preplavljen mafijašima... Obećanja da će se sve učiniti da se pronađu ubice Olivera Ivanovića već su zaboravljena... 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 12

joko

13. 08. 2018 - 07:17

Naše posrbice vjeruju u Kosovo srce Srbije. Sada ovi naši još više vjeruju u velju Srbiju., što je manja. A kukavice niko tamo da ode.
True

13. 08. 2018 - 18:28

Joko mlatis jako i previse.
iko

13. 08. 2018 - 07:22

Janjić vrhunski analitičar. Najgori analitičari i rat. huškači su crnogorske posrbice Raković, Drecun, a tek pisci Matija, Lakićević, Dragić, Bakoviććć
grbalj

13. 08. 2018 - 07:40

SVE PRICE O PODJELI KOSOVA KOJE ZAGOVARA GOSP. VUCIC NEMAJU NIKAKVU VRIJEDNOST.ON TO ZNA,ALI ETO MORA NESTO DA KAZE, KAKO BI ZADOVOLJIO ONE KOJI JOS VJERUJU U NEMOGUCE.
R

13. 08. 2018 - 08:15

Srbi su počeli gubiti Kosovo odmah poslije drugog svjetskog rata, samim ponašanjem prema kosovu. Ako su ga smatrali srcem srbije , morali su da primijete da im strce polako otkazije i da ga treba liječiti. Međutim oni su se prema njemu odnosili tako da im je srce u jednom trenutku otkazalo i da mu više nema spasa. Poslije smrti nema kajanja, sve priče o povratku Kosova su obične gluposti u koje ne vjeruje ni onaj koji ih plasira. A najgora situacija je što srba ima sve manje ne samo na Kosovu , već i u samoj Srbiji.
budućnost

13. 08. 2018 - 08:26

Srbija se polako ali sigurno vraća u svoje granice beogradskog pašaluka.
beogradski pasjaluk

14. 08. 2018 - 03:27

kaze se pasjaluka
-

13. 08. 2018 - 13:21

Mogli bi Madjari dijeliti Vojvodinu na slican nacin.
Мирослав Ђукић

14. 08. 2018 - 12:29

Вучић нема мандат да било коме поклања српску територију. Свака окупација је пролазна, једног дана, Американци ће отићи својој кући. До тада, имамо "замрзнути конфликт".
Opet lupas

14. 08. 2018 - 23:35

Kaka da poklanja nesto sto nije njegovo? Albanci imaju rijec ili dvije o tome, Velje Srbalju prepametni.
reality

15. 08. 2018 - 13:16

Bez igara nema ni hleba... - Do 250€ mesečnih primanja ova vest te nervira, išao bi ponovo u rat da im pokažeš, itd. itd... Veliki si nacionalista! Ratna opcija uvek, da bi drugima bilo isto loše i da bi popravio materijalni status nekakvim mogućim "mahinacijama". Svi drugi su krivi za tvoje loše stanje! Gledaš da si prvi na svim sastancima stranke! - Do 500€ samo cinično komentarišeš i gledaš šta ćeš da platiš a da nisi gladan, voliš svoju zemlju. Nećeš u rat, ali nemaš ništa protiv da drugi idu da bi komšiji crkla krava. Smeta ti što drugi "mogu više". Član si partije, ali ne očekuješ previše. - Do 1000€ letimično pročitaš vest, ne tangiraš se mnogo oko toga, izađeš sa porodicom, planiraš letovanje. Možeš nešto da priuštiš više od "običnog" čoveka. Ok ti je. Član si partije, ali ne znaš koje... - Do 2500€, ne čitaš ovakve vesti, živiš veoma lepo, hraniš se često u restoranima, ideš na letovanja i zimovanja. Živiš na lepoj lokaciji. Imaš srpski pasoš i gomilu pečata ulaska u razne
=

17. 07. 2019 - 19:19

Ako današnja Srbija ima pravo na Kosovo zato što je nekad pripadalo 200g. Srbiji Nemanjića-onda Turska ima više pravo i prednost i na Kosovo i Srbiju jer su joj pripadali 500g.
Novi komentar