Analiza "Bazfid njuza"

Do sada su svi bili protiv crtanja novih granica na Balkanu, ali onda je došao Tramp

Do skoro su se sve zapadne sile protivile crtanju novih granica na Balkanu, ali onda je došao Tramp, piše Bazfid njuz.
Objavljeno: 13. 08. 2018 - 15:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi, evropski zvaničnici veoma su zabrinuti zbog moguće destabilizacije Zapadnog Balkana zbog Kosova. Naime, sve glavne članice EU protive se bilo kakvim promjenama granica na Balkanu, a sve do skoro takav stav je imala i Amerika.

Ali onda je došao Donald Tramp čija je diplomatija "sklanjamo ruke" otvorila prostor za nove priče o izmjenama granica.

Pozivajući se na dva diplomatska izvora, prema jednom, još nezvaničnom planu koji bi podržala i Srbija, namjera je da se sjeverni djelovi Kosova u kom uglavnom žive Srbi pripoji Srbiji, koja bi zauzvrat Kosovu dala južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci.

Međutim, taj plan se ne dopada evropskim vladama koje se plaše da bi novo crtanje etničkih granica na Balkanu destabilizovalo cio region koji je prije samo 25 godina bio suočen sa najvećim ratom na tlu Evrope još od Drugog svjetskog rata.

Jedan francuski dioplomata koji je zahtjevao anonimnost rekao je Bazfid njuzu da je i samo pominjanje izmjena granica destabilišuće.

"Granice su zapaljive. Jednostavno, ne znate šta će se dogoditi ako ih pipnete", rekao je neimenovani sagovornik.

Razmjeni teritorija protivi se i Njemačka, a sve donedavno taj stav je imala i Amerika.

Međutim, i sadašnje i bivše diplomate s obije strane Atlantika strahuju da je Trampova administracija usvojila veoma relaksiraniji pristup međunarodnim pitanjima, po principu "neka drugi sami riješe svoje probleme".

To takođe znatno slabi pregovaračku poziciju EU, pod čijim okriljem se odvija dijalog između Beograda i Prištine, koji, kako se ističe u tekstu, do sada nije iznjedrio ništa.

U tekstu se podsjeća i da je kosovski predsjednik Hašim Tači nedavno rekao AP-u, odbijajući bilo kakvu podjelu zemlje po etničkim linijama, da je ipak spreman na neke "korekcije" granice između dvije zemlje, ali i na izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da svi Srbi znaju da je Kosovo izgubljeno, ali da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da povrati ono što se može vratiti.

Poznavaoci prlika u Beogradu tvrde da se Vučić sprema da postigne dogovor.

"Postoji političko pozicioniranje kompromisa", rekao je Ivan Vejvoda, bivši savjetnik za spoljnu politiku i evropske integracije srpskog premijera Zorana Đinđića za Bazfid njuz komentarišući Vučićevu izjavu.

"Politički, Vučić ima toliko veliku podršku da može da progura šta hoće. On samo treba izvući, kako kaže, nešto ni od čega. Javno mnjenje je spremno za bilo kakvo rješenje, a zatim da nastavi sa životom, pod uslovom da postoje garancije za Srbe na Kosovu i za Pravoslavnu crkvu", rekao je Vejvoda.

On podsjeća da priče o podjeli teritorija, razmjeni granica ili kako god se to nazvalo, postoje još od 2000. ali nezvanično.

"Sad smo opet na toj vrtešci, a razlog zašto se opet priča o tome jeste to što postoji ozbiljna volja s obe strane da se to pitanje riješi", dodaje Vejvoda.

Jedan zapadni diplomata sa Balkana smatra da je "malo vjerovatno" da je administracija Trampa aktivno podržavala ideju o zamjeni ili podjeli teritorije, dok drugi kaže da njegove američke kolege nikada nisu otvoreno rekle da se zalažu za takvo rješenje kada se to od njih tražilo.

Međutim, ono što uznemirava dugogodišnje posmatrače na Balkanu nije toliko Amerika, koja aktivno podržava ili ne podržava ideju, već nedostatak jasne pozicije SAD i osećaj da Trampova administracija zauzima zadnje sjedište u regionu.

 

Komentari: 3

Okupacija

13. 08. 2018 - 15:51

Za mir na Balkanu razmjena teritorija izmedju Kosova i Srbije je realnost jos jad bi Srbija i Crna Gira dozvolile Sandzaku da se osamostali eto mira na Balkanu.
Sandzak nije Crna Gora bio ?

13. 08. 2018 - 18:00

Sandzak je zaseban vjekovima bio ?
Perfidnost

13. 08. 2018 - 21:27

Cuj cetnickih trolova kako mastaju sto njima najvise odgovara
Novi komentar