Djeci se prenose pogrešne vrijednosti?

Sveske sa karikaturama starleta, Trampa i Putina neprimjerene za djecu

Kompropitujuće ilustracije na sveskama, hrvatskog karikaturiste Nika Titanika, uznemirile su javnost u regionu, a od nedavno i crnogorske roditelje. Iz Udruženja roditelji naglašavaju da se njihova prodaja teško može zabraniti, ali je ključno  ključno da roditelji skrenu pažnju svojoj djeci da takve i slične proizvode ne treba kupovati i koristiti.
Objavljeno: 14. 08. 2018 - 07:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Starlete, političari, kao i razne pop zvijezde u vrlo izazovnim i kompromitujućim pozama i situacijama, “krase”  korice svesaka koje se od nedavno mogu kupiti i u pojedinim podgoričkim knjižarama. Riječ je o karikaturama koje bi trebalo da budu zabavnog karaktera, međutim, mnogi roditelji ih smatraju krajnje neprimjerenim, te vjeruju da djeci prenose pogrešne vrijednosti i da im mjesto nije u školi.

Autor karikatura je proslavljeni hrvatski karikaturist Nik Titanik koji je za RTL izjavio da se “od muve pravi slon”. Sveske imaju oznaku da su neprimjerene za djecu mlađu od 15 godina, a proizvođač kaže da im je cilj bio da budu smiješne mladima i da za njih postoji veliko interesovanje.

Međutim, roditelji nijesu previše oduševljeni ovim proizvodom. U vrijeme kupovine i perioda pripreme za predstojeću školsku godinu, smatraju da se takvi sadržaji ne smiju naći u domaćim knjižarama.

Izvršna direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović za Dnevne novine kaže da je prodaju takvih sadržaja nemoguće kontrolisati, te da ih je u posljednje vrijeme sve više.

“Postali su svakodnevnica. Mi kao odrasli ih namećemo djeci kao potpuno normalne, ne reagujemo i one vremenom postaju normalne. Negdje su se samo nadovezale i uklopile u mnoge stvari koje su potpuno pogrešne i čini se da ih ne primjećujemo dovoljno, a i kada ih primijetimo, ne reagujemo dovoljno da bismo to promijenili”, navodi Mihailović.

sveske

Sveska koja na sebi ima oznaku 15 +, primjećuje ona, vrlo je čudna, u najmanju ruku.

“S druge strane, ko god da je na njoj, starleta ili neko drugi, takva vrsta sadržaja teško može da bude primjerena za djecu. Može nekome da bude smiješna, simpatična. Čitali smo obrazloženje osobe koja je to radila, da je poruka humoristična, sve je to u redu, ali što se tiče edukativne poruke djeci, teško da je možemo tako tumačiti. Sve je jasno šta se htjelo reći i poručiti takvom vrstom sadržaja, za nekog drugog, ali za djecu teško može biti prikladno, da se nosi u školu i da to bude nešto što će oni da koriste”, ističe Mihailović.

Ona napominje da ovo nije prvi slučaj koji su roditelji prijavili, te da se sve češće žale na slične sadržaje putem društvenih mreža.

Mihailović kaže da se u posljednje vrijeme roditelji sve češće žale i na igračke koje su neprimjerene za uzrast djeteta.

“Neki od roditelja su nam slali fotografije nekih igračaka koje su neprimjerene za uzrast djece. Riječ je, na primjer, o lutki koja je trudna, što je možda druga vrsta sadržaja koja nije priklada za neki manji uzrast. Ipak takvih momenata je sve više, kako je tržište veće i slobodnije svašta dolazi kod nas”, kaže Mihailović.

Takođe, kako ističe, bilo je primjedbi i na pojedine pjesme domaćih popularnih pjevačica.

“Tako su mnogim roditeljima zasmetale riječi pjesme pjevačice Severine, u čijem se spotu čak javlja i dijete. Bila je priča i o tome koliko su neke emisije poput onih u kojima se takmiče djeca. Pitanje je kakva je to poruka njima, šta treba i kako da slušaju, koju vrstu muzike, koliko to utiče na njih. Opet se sve svodi na to šta će i na koji način roditelj djetetu da objasni i kako će svojim načinom života da ga podstakne da te stvari nijesu dobre. Znamo da je to komplikovano, nije jednostavno takve stvari reći i objasniti, ali opet teško da se može zabraniti”, naglašava Mihailović.

Komentari: 7

Da

14. 08. 2018 - 07:55

A to sto im kupujete telefone i dajete da koriste instagram, pa im se ovakav sadrzaj svakodnevno prikazuje, to nista...
posrbica

14. 08. 2018 - 09:32

Ja bio u Jagodinu prošli vikend i kupio đeci jeftine sveske na uske i široke i blok 5. Na sveske su Zvezde Granda, a na blok 5 Đani i Dara... Što me briga kad je jeftino!
Deki

14. 08. 2018 - 08:05

dotakli smo dno kace...
Nick

14. 08. 2018 - 08:10

Dajte sveske sa Gvozdenovićem i Duškom Marovićem
bronx

14. 08. 2018 - 08:57

Ja bih prije sveske sa tobom na naslovnici Nick. Taman da se svi sprdamo.
ccc

14. 08. 2018 - 09:46

A mogu I Knežević, Mandić, Vučurović... Što da ne?
Goga

14. 08. 2018 - 08:13

Pitpuno bolesno , ali mnogi roditelji te djece gledaju parove ,zadrugu itd.,sta ce oni tu djecu nauciti, da budu manijaci,voajeri,psihicki bolesnici. Postoji li u skolama cenzurisanje, pocece i pornice da gledaji !
Novi komentar