Komentar

ĐURANOVIĆ: Pitanja bez odgovora

U obraćanju posredstvom advokata, još više u razgovoru za Donaldu Trampu blisku TV mrežu Foks njuz (Fox News), bivši CIA agent Džozef Asad je pokušao da priču o vlastitoj ulozi u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prebaci na – politički teren.
Objavljeno: 14. 08. 2018 - 08:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ukratko: Asad smatra da američka administracija treba da podrži demokratske vrijednosti i ljudska prava i da ne dozvoli Crnoj Gori ekstradiciju njega, niti bilo koga drugog, koga u Crnoj Gori ,,vide kao političkog protivnika kako bi utišali glasove koji podržavaju demokratiju“. Bivši agent CIA tvrdi da nije pomagao nikakvo nezakonito djelovanje, već je - širio demokratiju i štitio ljudska prava u Crnoj Gori.

I to tako što je ,,samo savjetovao“ Arona Šaviva, šefa kampanje Demokratskog fronta u izborima oktobra 2016. godine. Zanimljiva odbrana: Asad odgovara na pitanja koja mu nijesu ni postavljena. A ima dosta toga što bi vlasnik bezbjednosne konsultantske firme ,,Peregrini“ valjalo da objasni. Počev od činjenice da je, uprkos jasnom upozorenju Bajrona Skota da se ne upliće u dešavanja u Crnoj Gori, bezbjednosni stručnjak ipak odlučio da svoje operativno znanje stavi na uslugu Aronu Šavivu i Demokratskom frontu. Izrada šeme evakuacije ljudstva, kao i plan mjera elektronske zaštite, te instaliranje špijunskih aparata za potrebe Demokratskog fronta - teško da se može svrstati u ,,savjetodavne usluge“ političkog karaktera. Džozef Asad bi, takođe, mogao da istražnim organima u Crnoj Gori pomogne u razrješavanju više misterioznih detalja. Recimo: što su radili saradnici kompanije ,,Peregrini“ tokom ljeta 2016. godine u dvije kuće u okolini Podgorice; ko ih je poslao i zbog čega su instalirali elektronske kontrašpijunske uređaje? Zbog čega je Joakim Frig, specijalni ,,savjetnik“ Džozefa Asada, došao 28. septembra 2016. u našu zemlju, pa onda pobjegao iz Crne Gore 16. oktobra u susjednu Albaniju, noseći skupocjene uređaje za protivelektronsku zaštitu?

I možda najinteresantnije pitanje za bivšeg operativca CIA: ako je, zaista, Džozef Asad davao samo političke usluge Aronu Šavivu i doputovao u Crnu Goru 10. oktobra da bi Šavivu pomogao tokom izbornog dana, zbog čega je malu balkansku državu napustio 16. oktobra ujutru, dok je trajalo glasanje i nakon objave o hapšenju 14 srpskih državljana? Pominjani marketinški stručnjak Aron Šaviv, šef kampanje DFa, zadržao se u Crnoj Gori tri dana nakon parlamentarnih izbora, lišen bilo kakvih usluga ,,izbjeglog“ specijalnog savjetnika iz kompanije Peregrini. Ima li očiglednijeg dokaza da Šavivu nijesu bile potrebne političke, već neke druge usluge Džozefa Asada?

Komentari: 28

boki

14. 08. 2018 - 08:27

Ekspresna reakcije dps analitičara! Dobio zadtak da do jutra napiše tekst i evo, izvolite.
Deki

14. 08. 2018 - 08:38

A ti ekspresno, iz DF redava, u odbranu neodbranjivoga!
Ivo

14. 08. 2018 - 10:20

Boki, branitelju df srpstva. Ja nijesam dps analitičar, imam isto mišljenje kao Đuranović . DF najviše šteti Srbiji i pravim Srbima, ne ovim domaćim posrbicama.
janko

14. 08. 2018 - 16:48

Kad ćeš Ismete, navodni Ivo, ti čiji su preci (ali stvarno) primili islam i od tada dobili pogrešan nnaziv "poturice" prestati da pričaš o navodnim posrbicama. Ako bismo Dekija nazvali posrbicom onda bi smo morali i sve Petroviće, i ne samo njih, nazvati istim imenom. A to ne bi bilo, baš, u redu. Ipak oni su po malo zadužili državu u kojoj živimo a u koju ti (do duše na mala vrata) želiš vratiti islam kao državnu vjeru. Prva stepenica tvog pregnuća bi bila da proskribuješ pravoslavnu crkvu kojoj pripadamo. Kasnije bi se to odnijelo na cijelo hrišćanstvo... Želiš li nqas ti to, za početak, natjerati da se stidimo onoga što smo i onoga što su bili naši preci. Prvo se pohvali svojim (njihovim djelima i pregnućima kroz vjekove) pa kad shvatimo svoju inferiornost, onda nešto od svog nauma i ostvariš. Do tada...
Crnogorski Betoven

17. 08. 2018 - 00:33

Kako ti znaš da je on Ismet. I šta je loše u tome. I on je gradjanin Crne Gore. Biće najbolje da taj šovinizam i homofobiju odneseš sa sobom u jednu susjednu zemlju.
Ivo

14. 08. 2018 - 10:20

Boki, branitelju df srpstva. Ja nijesam dps analitičar, imam isto mišljenje kao Đuranović . DF najviše šteti Srbiji i pravim Srbima, ne ovim domaćim posrbicama.
ivo, nesreco jedna,

17. 09. 2018 - 18:31

Vidim da bi volio i zelio da postoji samo Srbija punokrvni srpski narod u njoj .....................................
Janica Matova Beograd

14. 08. 2018 - 08:36

Ovaj je kao iz onog Kustiriričinog filma ,ne zna se da li je uopšte čuo da se desio državni udar? I ovo pitanje će ostati bez odgovora!
Grobar NK

14. 08. 2018 - 08:43

Ја ћу умјесто њега. Поставио је уређаје да твоји шефови не би прислушкивали. Ниси морао ранит због ових питања. Или јеси :-)
mrbeen

14. 08. 2018 - 09:19

Gospodine Djuranovicu ovakvim tekstovima idete na ruku onima koji sumnjaju u sve pa i u insitucije sistema. Va[e li;no mi[ljenej ne treba da reklamirate preko portala i to samo yato sto vam to moze biti. Pustite da sud i proces kvalifikuje djela tj nedjela. Kao novinar koji se eto u sve razumije, zasto niste pomenuli i potpisan sporazum izmedju SAD I CG. To je po vama nevazan detalj?
pravda

14. 08. 2018 - 09:25

Vala ako bi se ikako moglo da Mandica postavimo za Presednika CG a Knezevica za Pesednika Vlade CG, dako CG procvjeta vise...i da se vise skine ova muka sa strancima,no predhodno bi trebalo jasno znati(e to necete lako otkrit) jesu li su i oni stranci u CG.
Crnogorski Betoven

17. 08. 2018 - 00:35

Ne bi moglo nikako. Sve i kad bi svi znamo da bi to bio kraj Crnoj Gori i njenoj samostalnosti.
Freeman

14. 08. 2018 - 09:31

Gospodine Đuranoviću , da li je slučajnost da su se uvijek kada se crnogorska vlast nalazila u problemima događali tkz. državni udari,1997,2006 i 2016 .g.Ovo je toliko diletantski izvedeno bez ikakve šanse za uspjeh ,tako da takvu operaciju sigurno nije mogao osmisliti jedan američki bezbijednosni ekspert.
Rob

14. 08. 2018 - 09:42

Nije mi jasno što ti misliš: ili je vlast bila u krizi, pa izmislila, ili su diletanti pokušali državni udar?
joko

14. 08. 2018 - 10:16

Freeman, kad bi ti povjerovao da je bio puč, Ividio si na tv, slike đe DF brigada ide sa srpskim i ruskim zastavama (tuđih država). To ti nije dovoljno, nije ti dovoljno kad se na suđenju čuju glasovi srpskih organ. puča. Dakle, čuješ im glas, šta još treba. Da je bilo mrtvih, ni to ne bi bilo dovoljan dokaz. Za takve kao što su Df teroristi i njihovi genocidni obožavaovi. Tako su govorili i za genocid u Bosni.
Freeman

14. 08. 2018 - 10:45

Gospodo o DF-u i opoziciji možete misliti što god hoćete,ali da su tolike budaletine,da na takav način pokušaju da preuzmu vlast ,to sigurno ne možete.To bi bilo samoubistvo sve da se ne daj bože dogodilo sve ono što tvrdi Tužilaštvo.Znači možete o DF-u misliti sve osim da su maloumni.A,ovo jeste maloumno.Mora da je ovo neko na brzinu pokušao da iscenira kad se već znalo da vlast gubi izbore.U svakom slučaju ovaj događaj je spasio vlast i produžio je za narednih 10-tak godina.Znači od ovoga procesa samo vlast ima korist.Da li to nešto znači ?!.
FreeMontenegro

14. 08. 2018 - 13:25

...definitivno su df-ovce pokusale nasilno skinuti vlast freeman, stim sto su akteri bili glupi koliko su teski pa nisu to mogli izdejstvovat valjano, a i uneredili su se od straha u isto vrijeme pa je na nasu srecu citava akcija propala ;)
Brk

14. 08. 2018 - 10:23

Pocecu da obozavam ovog Draska.Lik je nevjerovatan.Iz ponasanja(napustanja Cg ujutro 16oktobra)Asada on izvodi ocigledne zakljucke koje svrstava u dokaze.Sjajno.E sad Drasko izvuci zakljucke iz ovoga-MUP prodao zgradu Limenku premijerovom bratu Acu za 2miliona,uz obavezu da MUP iseli iz zgrade u roku od 2godine.MUP ne iseli i brat tuzi MUP i dobije 12miliona.Jel tu ocigledno da je brat bratu strpao u dzep 12miliona eura narodnog novca?Pisi o tome moralna gromado.
gost

14. 08. 2018 - 10:25

smor
Marko

14. 08. 2018 - 10:41

Posrbice Po zadatku presle sa Portala Vesti na Portalanalirika
Kadmo

14. 08. 2018 - 11:18

Da znaš Marko da si u pravu. Bolje da se drže "Dana" i srbujuščih portala jer im se može desiti da propuste kakvu najavu za četnički parastos ili javni lelek o ugroženosti velikosrpskog roblja. Meni je drago da sam sam iz ovog članka saznao neke detalje koje nisam znao a ovi drugi što još misle da je Kosovo Srbija ne mogu objektivno rasuđivati o državnom udaru niti u bilo čemu što je vezano za opojno srpstvo.
Tako je

14. 08. 2018 - 11:10

Debelo je umijesan u pokusaju terorizma u CG, zato je 16 ujutro napustio CG, kada je saznao o hapšenju.....i sad pokušava da se odbrani politickim floskulama....ako je Americi cilj borba protiv terorizma ona mora isporuciti Asada Crnoj Gori da sud vidi sve činjenice oko aktivnosti Asad u CG....ako nebi imali dokaza on bi bio pusten na slobodu....no meni se čini da je itekako umijesan i ima puno dokaza u vezi desavanja pokusaj terorizma u CG.
Bravo Đuranovicu

14. 08. 2018 - 11:12

Sve ste istinu napisali....kad je osujećen pokusaj terorizma ovaj Asad fata maglu za Albaniju...nimalo slučajno....neka dođe da objasni sto je i za koga radio u CG.
Milena-Budva

14. 08. 2018 - 16:41

Nije bitno na koji način piše Đuranović već je tužno što na portalu Analitika ne možete nikada naći autorski tekst koji oponira ustaljenim.Suština je da se ukrste argumenti ZA I PROTIV , pa da vaši čitaoci sami zaključe ko je u pravu. Zamislite da ste dali tekst dijametralno suprotne sadržine, bez slične reakcije...pa to bi bilo takođe neprofesionalno.Zašto je problem da jedan odličan medij kao što je CDM ne objavljuje i reakcije druge strane.Bio bi zanimljiviji, uvaženiji...NIJE SUŠTINA DA ČITAŠ ŠTO TI KAŽE PRIJATELJ VEĆ ŠTO TI MISLI NEPRIJATELJ.Pozdrav i sve najljepše!
Pogled iz Kanade

14. 08. 2018 - 21:01

Sumnjivo je sto se ne optuzi i Kanada za podrivanje demokratskih vrijednosti CG. Kako je krenulo - Ni Asad nece pomoci CG da izadje iz cirkusa opste smotanosti oko drzavnog udara koji ce trajati koliko i mig iz vrha vlasti.
Zakonska obaveza

24. 08. 2018 - 08:51

Svi spomenuti su teroristi, treba ih suditi bez pogovora. Ovo nije politika nego zakonska obaveza.
Ratko

31. 08. 2018 - 10:38

Dokle ce drzava CG. pustati da nam po drzavi vrsljaju spijuni kao: Dzozef Asad, Saviv Irinej i drugi.Svi oni zajedno imaju isti cilj destabilizaciju CG.
Dokle im volja bude

02. 09. 2018 - 05:09

Jer se nasi pizduni boje svojih sjenki!
Novi komentar