Tragedija u Italiji

Srušio se most u Đenovi, najmanje 35 mrtvih; Nije održavan adekvatno?

Vijadukt na autoputu A10, koji prolazi kroz italijanski grad Đenovu, danas se urušio, a u nesreći su stradale najmanje 35 osobe, među kojima je i jedno dijete. U trenutku rušenja mosta na njemu se nalazilo tridesetak vozila. Evakuisane su zgrade koje se nalaze u blizini ruševina.
Objavljeno: 14. 08. 2018 - 23:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Srusio se most  u Đenovi, najmanje 35 mrtvih; Nije odrzavan adekvatno?
Foto: Reuters

Prema prvim informacijama, konstrukcija mosta ipak nije održavana na pravi način.

„Ovakve tragedije se ne smiju dešavati u jednoj građanskoj, civilizovanoj državi kakva je Italija. Održavanje je prioritetno i zaduženi bi morali da odgovaraju, svi do posljednjeg. U narednim satima imaćemo više informacija“, izjavio je za Tg1 ministar infrastrukture Danilo Toninelli.

 Italijanski mediji prenose da se strahuje da će broj žrtava rasti. Četiri osobe su izvučene žive, potvrdio je zamjenik ministra saobraćaja.

Zvaničnici su potvrdili su da je u trenutku rušenja mosta na njemu bilo oko 30 do 35 vozila i tri kamiona. Nekoliko vozila i dalje je pod ruševinama.

Pod ruševinama se nalazi i nekoliko kuća, prenosi Ansa, a evakuisane su zgrade koje se nalaze u neposrednoj blizini dijela mosta koji se srušio. Dvije povrijeđene osobe nalazile su se u svojim stanovima kada se most srušio, dodaje Ansa.

Prema prvim pretpostavkama, do nesreće je došlo jer se urušila struktura mosta.

Kako Rojters prenosi, ministar saobraćaja Danilo Tonineli je upozorio da je ovo vjerovatno „ogromna tragedija“. Italijanska novinska agencija Adnkronos je izvijestila da je šef lokalne zdravstvene ustanove kazao da ima „na desetine mrtvih“, prenosi Rojters.

1408djenovanadvoznjak-jpg1

Lokalna vatrogasna brigada saopštila da će vjerovatno biti žrtava nakon što se, zbog oluje, urušio nadvožnjak oko 11.30 časova.

1408djenovanadvoznjak-jpg3

Jedan od svjedoka je za italijanski Skaj njuz kazao da je vidio „osam ili devet“ vozila na putu u trenutku kada se urušio, što je opisao kao „apokaliptičnu scenu“.

1408djenovanadvoznjak-jpg1-jpg2

Agencija AP javlja da je tokom urušavanja nadvožnjaka na toj dionici puta bilo desetak vozila. Italijanska agencija Ansa javlja da zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja, prenio je prethodno AP.

 

Mediji su objavili fotografije na kojima se vidi da veliki dio puta nedostaje. Rojters navodi da je nadvožnjak izgrađen 60-tih godina prošlog vijeka, a rekonstruisan 2016.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar