Norveški ministar podnio ostavku jer je sa djevojkom ljetovao u Iranu, a nije javio vladi

Norveški ministar za ribarstvo Per Sandberg, lider desničarke Partije napretka, koja se protivi imigraciji i dio je vladajuće koalicije, podnio je ostavku nakon što je prekršio protokol o bezbjednosti kada je s bivšom Mis Irana otputovao na godišnji odmor u tu zemlju.
Objavljeno: 14. 08. 2018 - 18:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je priznao da je u julu bio u Iranu s novom djevojkom Bahare Letnes (28), a da o tome prethodno nije obavijestio kancelariju premijera.

Pedesetosmogodišnji Sandberg takođe je priznao da sa sobom ponio službeni telefon. Norveška obavještajna agencija redovno stavlja Iran na listu država koje, pored Kine i Rusije, najvjerovatnije sprovode špijunažu.

''Per je sam tražio da bude smijenjen i mislim da je to ispravna odluka. Nije pokazao neophodno trijezveno razmišljanje kada je riječ o bezbjednosnim pitanjima'' - izjavila je premijerka Erna Solberg (Konzervativna partija).

Slučaj je privukao veliku pažnju medija u Norveškoj i naišao na kritiku u redovima opozicije, ali i među članovima premijerkine partije, koja formira koaliciju s konzervativcima i liberalima.

Bahare Letnes je čak tri puta odbijen zahtjev za dobijanje azila u Norveškoj, nakon čega je protjerana, ali je na kraju ipak dobila dozvolu boravka zbog toga što bi joj u Iranu prijetila opasnost od prisile na brak.

Partija napretka zagovara strogu imigracionu politiku i zahtijeva da odbijeni tražioci azila pod hitno budu izbačeni iz zemlje. Osim toga, oštro kritikuje strance koji se vraćaju u rodnu zemlju po dobijanju azila u Norveškoj.

Sandberg se ranije javno izvinio u nastojanju da suzbije kritike, ali je poslije svakodnevnog objavljivanja novih detalja odlučio da podnese ostavku. Između ostalog, ispostavilo se da je prekršio pravila bezbjednosti u maju kada je ponio službeni telefon u Kinu.

Norveške obavještajne službe otvorile su istragu o Bahare Letnes, koja poriče bilo kakve veze sa iranskim režimom.

Sandberga će na položaju ministra za riibarstvo zamijeniti Harald Tom Nesvik, takođe iz Partije napretka. Sandberg je takođe podnio ostavku na položaj potpredsednika partije.

 

Komentari: 0

Novi komentar