KOTOR

Napadnuta sutkinja Jelena Stanišić

Sutkinja kotorskog Suda za prekršaje Jelena Stanišić napadnuta je juče za vrijeme obavljanja dužnosti.
Objavljeno: 15. 08. 2018 - 11:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Udruženje sudija Crne Gore najoštrije je osudilo napad na sutkinju. Iz Udrženja sudija je saopšteno da su dvije, ženske osobe, prvo verbalno napale sutkinju, nakon čega je jedna od njih izvršila i fizički napad.

Sudija Stanišić preživjela je šok i zadobila lakše povrede.

“Cijeneći ugled i važnost sudijske profesije, logično je očekivati da postoji razvijena svijest o tome koliko je neprimjereno, nedopustivo i nadasve zabranjeno narušavati kako profesionalni, tako i fizički integritet sudija. Nažalost, ovaj zaključak nije na mjestu, jer smo svjedoci da napadi na crnogorske sudije ne jenjavaju”, navodi se u saopštenju Udruženja sudija.

Napad na sudiju Stanišić je, kako poručuju, još jedan u nizu ataka na nosioce sudijske funkcije u Crnoj Gori, od kojih mnogi nijesu dobili zadovoljavajući epilog, niti su njihovi vinovnici adekvatno sankcionisani.

“Iz ovoga se može izvesti poražavajući zaključak da napad na sudije može proći uz blagu kaznu ili čak sa izostankom iste. Kakvu ovo poruku šalje javnosti – nije potrebno posebno isticati”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja sudija poručuju da su u konkretnom slučaju, osionost i samovolja osoba koje su napale sutkinju Stanišić krajnje zabrinjavajući.

“Ista su izvršila napad na radnom mjestu sudije, a da pritom nijesu niti stranke, niti učesnici u bilo kojem postupku koji se vodi pred pomenutim sudom. Ovakvo ponašanje je, u najblažu ruku, prijetnja kako sudijama, tako i cjelokupnom sudskom sistemu”, stoji u saopštenju.

Apeluju na nadležne da u najkraćem roku preduzmu sve neophodne radnje, kako bi se počinioci ovog nečuvenog napada što prije adekvatno procesuirali i kaznili.

“Uzimajući u obzir broj dosadašnjih napada na crnogorske sudije, slobodno možemo istaći da je stanje alarmantno, tako da je krajnje vrijeme da nadležni organi konačno stanu na put praksi koja je crnogorske sudije dovela u položaj bez zaštite koja im pripada i po zakonu i po svim postojećim načelima etike, prava i pravde”, zaključuje se u saopštenju Udruženja sudija Crne Gore.

Komentari: 2

Sluzba zastite

15. 08. 2018 - 20:07

Otkud neko ko nije niti stranka niti ucesnik u bilo kojem postupku koji se vodi pred pomenutim sudom na radnom mjestu sudije?
93078

21. 08. 2018 - 11:23

Pa objavite snimak i osudite djevojku ali objavite snimak ucinjenog djela.
Novi komentar