Ljetnja turistička sezona bolja nego lani

JEKNIĆ: Rekordna posjeta Nacionalnom parku Biogradska gora

Što se tiče ljetnje turističke sezone u Nacionalnom parku Biogradska gora, mogu da kažem da ako se po jutru dan poznaje da će ova godina biti rekordna , iako nam je 2017-ta bila najbolja u zadnjih dvadeset godina, izjavio je direktor Nacionalnog parka Biogradska gora Saša Jeknić.
Objavljeno: 16. 08. 2018 - 13:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Kad kažem najbolja, ovo zaštićeno područje je posjetilo osam hiljada gostiju, turista, znatno više u odnosu na prošlu godinu. Tako da možemo očekivati da će ova godina premašiti broj od pedeset hiljada. Za mali prostor kao što je ovaj Nacionalni park, svakako, morate se složiti da je to velika brojka i to je nešto čime se ne vodimo u Nacionalnom parku Biogradska gora. Nijesmo ti koji trče za povećanjem broja gostiju u ovom zaštićenom podrucju, već da gosti koji dolaze kod nas, prije svega, odu zadovoljni. Da sa povećanjem broja turista u Nacionalnom parku prije svega idemo i na povećanje kvaliteta usluga koje pružamo”, ističe Jeknić.

 

1-1

Naglasio je da se u Javnom preduzeću Nacionalni Parkovi Crne Gore rukovode da svaku turističku sezonu dočekaju bolje, sa nekim novim turističkim sadržajnim proizvodom.

 

“Od ove godine za sve ljubitelje pecanja imamo imamo "Fly Fishing " zonu vodama rijeke Tare, u dužini od skoro tri kilometra. Pored onih koji vole da pecaju imamo i Biogradsko jezero. Vožnja čamcima, kajacima, iznajmljivanje bicikala… Sa radom , prije petnaestak dana je počeo i restoran Biogradsko jezero, jedna važna karika i dosadašnji limitirajucći faktor samog povećanja broja gostiju u Biogradskoj gori. Sa radom restorana Biogradsko jezero dolazi do povećanja broja gostiju u našim bungalovima. Sve u svemu, možemo da budemo zadovoljni cijelim zbivanjem na ovom prostoru”, kazao je Jeknić.

 

1-3

Podsjetio je da je nedavno završena rekonstrukcija elektroenergetske mreže, polaganjem podzemnog deseto-kilovatnog kabla, na relaciji Kraljeva kula- Biogradsko jezero.

 

“Time smo riješili jedan veliki problem elektroenergetskog snadbijevanja ovog zaštićenog područja. Tri mjeseca u toku zime nijesmo imali električne energije, tako da možete zamisliti kakav je hendikep izgradnjom savremene trafostanice riješen. Želimo da do kraja ove godine dobijemo glavni projekat rekonstrukcije vodoizvorišta Ganovaca, tako da će biti izgrađena i rekonstruisana kompletna vodovodna mreža na prostoru parka. Biće izgrađen i određeni broj hidranata, što će biti po prvi put prisutno na teritoriji Biogradske gore. Vrijeme koje dolazi i koje je bilo iza nas odlikuje jedna faza požara koje smo imali, tako da uređenom hidrantskom mrežom ćemo i ovaj problem riješiti. Svjedoci ste da je i danas veoma veliki broj turista na ovom području. Imamo i viziju kako problem parkiranja u ovom nacionalnom parku da riješimo i krenuli u taj projekat , zajedno sa UNDP-jem, Privrednom komorom i došlo je do realizacije jednog veoma važnog projekta izmještanja parking prostora sa ovoga područja. Jedna od tri posljednje prašume u Evropi ne zaslužuje ovakav način parkiranja na njenom prostoru. Tako da ce kroz godinu ili dvije dana, kada projekat kompletno zaživi i dobije na snazi, parking prostor biti izmješten na relaciji Kraljevo kolo”, navodi Jeknić

 

Kako je precizirao, na lokaciji Kraljevo kolo planiraju da imaju približno sto mjesta za mala putnička motorna vozila, petnaestak parking mjesta za autobuse i trideset parking mjesta za kombi vozila.

 

“Tako da će gosti biti organizovano prevoženi na ovoj relaciji, sa dva turistička voza, naizmjenično i samim tim će biti rijetkost da se vide putnički automobili na ovom prostoru, izuzev dostavnih vozila koja će biti određena za potrebe i koja će biti tajmerom regulisana kad mogu da uđu da vrše snadbijevanje infrastrukturnih objekata koji se ovdje nalaze”, pojasnio je Jeknić

 

Napominje  da se cjenovna politika nije mijenjala u zadnjih par godina.

 

“Ne samo na prostoru Biogradske gore, već i na prostoru JPNPCG, tako da smo sa cjenovnom politikom na nivou prethodnih godina. Što se tiče ekonomskih pokazatelja, dovoljan je podatak da na današnji dan imamo 8.000 gostiju više u odnosu na prethodnu godinu. Cijena ulaznice je tri eura. Za nas kao mali nacionalni park, svaki pomak je itekako bitan, a da ne govorim o drugim ugostiteljskim proizvodima, od dozvola i svih onih sadržaja koje mi rentiramo na ovom prostoru”, zaključio je Jeknić.

 

 
 
 

 

Komentari: 0

Novi komentar