Buduća ambasadorka SAD u CG govorila pred spoljnopolitičkim odborom Senata

Rejnke: Borba protiv korupcije da bude prioritet

Crna Gora se od sticanja nezavisnosti 2006. godine pokazala kao pozitivan primjer u reginu, navela je buduća američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rejnke.
Objavljeno: 17. 08. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je sinoć pred Odborom za međunarodne odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država navela kako je posvećenost naše zemlje slobodi i demokratiji utvrđena pristupanjem NATO-u u junu prošle godine.

Prioriteti

Borba protiv korupcije i jačanje ekonomije treba da budu, kako je rekla, prioriteti crnogorske vlade. Navela je i da je Crnoj Gori potrebna transparentnost u poslovanju.

- Dok reforme u Crnoj Gori budu stvarale efektivnije i transparetnije pravne okvire, treba očekivati i ekonomski rast. Američke firme žele partnera u Crnoj Gori, ali traže stabilnost i vladavinu prava. Postoje brojne šanse za američke firme u oblastima kao što su turizam, zdravstvo i poljoprivreda. Američka ambasada će učiniti sve da se one i ostvare – rekla je Rejnke.

Dodala je i kako će tokom svog mandata sarađivati sa Vladom, civilnim sektorom i crnogorskim građanima.

Senator Ron Džonson istakao je da su države u koje se šalju ambasadori važne za SAD jer se nalaze u situaciji kada treba da odluče hoće li i dalje gledati ka Zapadu ili prema Rusiji.

Vladavina prava

- Treba da im pomognemo da rade na jačanju vladavine prava i bore se protiv korupcije. Treba da ostanu na pravom kursu - naveo je Odbor za međunarodne odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država.

Senator Kris Marfi je sa druge strane ocijenio kako su prošla vremena kada senatori nisu mnogo znali o Balkanu.

- Ako želite da pričate o lošim vijestima sa Balkana, možete i dalje. Mnoge od tih etničkih tenzija su prirustne, granice su i dalje neriješene, napredak u demokratiji i vladavini prava je spor. Prisustvo SAD na terenu je ključno za rješavanje loših vijesti - rekao je Marfi.

Komentari: 0

Novi komentar