Raste iznos podsticaja za struju

Povlašćenim proizvođačima 7,5 miliona eura

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 7,5 miliona eura, saznaje Pobjeda. 
Objavljeno: 17. 08. 2018 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

VE KRNOVO

Ranije je iz Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) Pobjedi saopšteno da je od 1. maja 2014. godine, kada je počelo podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, do kraja prošle godine povlašćenim proizvođačima, na ime podsticaja isplaćeno 7,5 miliona eura, od čega u prošloj godini 4,5 miliona. To bi značilo da je do sada povlašćenim proizvođačima isplaćeno više od 15 miliona eura.

Prema podacima COTEE najveći udio u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora ima vjetroelektrana Krnovo sa 57 odsto, dok su 12 malih hidroelektrana učestvovale sa 43 odsto.

Prema saznanjima Pobjede najviše novca po osnovu podsticaja u prva dva kvartala, oko 4,3 miliona eura, dobila je kompanija Krnovo grin enerdži. Ta vjetroelektrana je vlasništvo austrijske firme Ivikom konsalting i francuske Akuo enerdži, a Masdar iz Abu Dabija je početkom godine kupio 49 odsto akcija. VE je u prvih šest mjeseci proizvela 82,7 miliona kilovatsati (kWh).

Kompanija Krnovo grin enerdži ima imovinu vrijednu 132 miliona eura i jednog zaposlenog. Prošlu godinu završila je u plusu od 784,6 hiljada eura. Poslovni prihod je bio 3,6 miliona, a rashod dva miliona eura. Za plate je utrošeno 5,1 hiljada, a za amortizaciju 1,09 miliona eura. Ugovorom je državno zemljište na Krnovu dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

 MHE

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najviše je za prvih šest mjeseci dobila kompanija Hidroenergija Montenegro oko 1,5 miliona eura, koja ima šest mHE - Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular.

One su za šest mjeseci proizvele 28,7 miliona kWh. Ova kompanija je prošle godine dobila 1,37 miliona eura. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera kapital, vlasništvo Olega Obradovića, koji je i ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 1

Brk

17. 08. 2018 - 09:37

Zasto ne smijete da objavite moj komentar?!Samo sam kazao da nam je EU savjetovala da ukinemo donacije ovim energetskim sistemima jer predstavljaju suprotnost razloga njihovog uvodjenja.Ljudi bliski vlasti koji drze te mini hidrocentrale uzimaju donacije od drzave i EU je jasno istakla da sa tom praksom treba prekinuti.Nek izadju na trziste i prodaju energiju koju proizvedu,a ne da uzimaju novac iz budzeta,tj. u krajnjem od naroda.
Novi komentar