Bugajski o posljedicama eventualne razmjene teritorija između Srbije i Kosova

Promjene granica će ponovo uzburkati Balkan

cNakon nekoliko provokativnih izjava srpskih i kosovskih političara, uz muk Vašingtona i Brisela, množe se pretpostavke da se planira teritorijalna razmjena između Beograda i Prištine - kaže za Pobjedu američki analitčar Januš Bugajski. On smatra da bi takav potez bio veoma opasan u još nestabilnom regionu. 
Objavljeno: 17. 08. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

INDICIJE

- Postoje indicije da bi Vašington i Brisel mogli da traže da se spor Srbija - Kosovo riješi kroz teritorijalne opcije i zato su pokrenuli ovaj probni balon da vide šta Beograd i Priština mogu da dogovore bez direktnog međunarodnog posredovanja.

Promjene granica na Zapadnom Balkanu su pre pune opasnosti i mogu se tumačiti u cijelom regionu kao legitimisanje nacionalne homogenizacije. NATO snage i evropske institucije biće potpuno nespremne za talas nestabilnosti koji naknadno može da se proširi i na region. Na samom Kosovu, radikalizovani Srbi i Albanci mogu da podstaknu nasilne proteste kako bi protjerali druge nacionalnosti iz njihovih dodijeljenih teritorija. Takav scenario može se brzo proširiti i na Makedoniju, gdje najmanje jednu četvrtinu stanovništva čine Albanci, dok će Crna Gora biti uhvaćen u ovaj vrtlog, sa sve zahtjevnijim Bošnjacima, Srbima i Albancima u sredinama gdje čine većinu – kaže američki analitičar.

PROCES

Bugajski kaže da takav proces zahtijeva brojne uslove da se realizuje mirno.

- Prvo, samo suverene države mogu da razmjenjuju teritoriju, Srbija i Kosovo bi trebalo da priznaju jedni druge kao nezavisne države, a ne da blokiraju ulazak u međunarodne institucije. Drugo, za tako nešto bi u obije zemlje morala da se obezbijedi većina u parlamentu ili javni referendum - kaže Bugajski.

Komentari: 1

Crvena linija

17. 08. 2018 - 18:37

Izvinite na ovoj previse upotrebljavonoj frazi, ali ovo je stvarno crvena linja koja se ne smije preci, jer ako se predje, Djavo ce doci na Balkan na veceru!
Novi komentar