Ugovor iz 2008.

Vlada može od Kneževića da naplati 10 miliona eura

Konzorcijum vlasnika Meljine kompleksa obavezao se ugovorom da neće prouzrokovati otvaranje stečaja nad tom kompanijom i društvima u čijem je vlasništvu imovina bolnice Meljine i za to dostavio garanciju u iznosu od deset miliona eura, koju Vlada Crne Gore sada ima pravo da naplati, pokazuje ugovor iz juna 2008. godine, u koji su Dnevne novine imale uvid.
Objavljeno: 17. 08. 2018 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vlada moze od Knezevica da naplati 10 miliona eura
Foto: atlasfoundation.me

Ova odredba ugovora prekršena je 9. avgusta kada je Privredni sud uveo stečaj u kompaniju biznismena Duška Kneževića, jer je više od dvije godine bila u blokadi i nije mogla da izmiruje obaveze prema povjeriocima.

"Kupac se obavezuje da neće prouzrokovati da se nad kompanijom ili novoosnovanim društvima čija imovina ili dio imovine je imovina CVMU Meljine, sprovede likvidacija, stečaj ili prinudna uprava. U slučaju kršenja obaveze, prodavac može raskinuti ugovor i naplatiti činidbenu garanciju u njenom punom iznosu, odnosno tražiti naknadu štete", navodi se u ugovoru koji su 19. juna 2008. predstavnici konzorcijuma potpisali sa tadašnjim ministrom finansija Igorom Lukšićem.

Konzorcijum, sastavljen od Invest banke Montenegro, Atlasmont banke, Atlas cap i Specijalne bolnice za interne bolesti Sveti Nikola iz Kraljeva, dostavili su tada Vladi dvije garancije od po pet miliona eura izdate od jedne poslovne banke i jedne kompanije.

“Kupac će kao sredstvo obezbjeđenja za uredno izvršenje obaveza predati prodavcu činidbenu garanciju u ukupnom iznosu od deset miliona eura, od čega pet miliona eura bankarsku garanciju izdatu od prihvatljive poslovne banke i pet miliona korporativnu garanciju izdatu od strane kompanije, sa obavezom revolvinga početkom svake investicione godine", ističe se u ugovoru.

Stečaj u kompaniju Meljine kompleks uveden je na zahtjev izvršne direktorice Olivere Mihajlović-Elez, koja od oktobra 2016. nije mogla od poslodavca da naplati 19.040 eura na ime neizmirenih zarada, poreza i doprinosa. Kompanija je, prema podacima Centralne banke, u neprekidnoj blokadi od 8. aprila 2016. godine, a iznos blokade 10. avgusta bio je 349.517 eura.

Vlada je protiv Kneževićeve kompanije već pokrenula jedan spor pred Privrednim sudom zbog neispunjavanja investicionog programa, a da bi naplatila ovu garanciju moraće da podnese novu tužbu.

Komentari: 4

Nick

17. 08. 2018 - 09:17

Vlada treba da oprosti 10 miliona Kneževiću, jer se radi o velikoim crnogorskom patrioti koji je zadužio ovu državu i to treba da se poštuje
Džo

17. 08. 2018 - 11:42

Imaš li ti kakvoga drugoga posla osim što visiš po ovom portal po vas bijeli dan? Bar da su ti komentari nešto ali pošto nisu ajde jadan/jadna idi radi nešto korisno.
Goropad

17. 08. 2018 - 12:03

Crnogorska zastava se uvijek viori na njegovim objektima.. 10 miliona je mala cijena za zrtvu koju ovaj coek podnosi
lolo

17. 08. 2018 - 19:41

I to ce vlada naplatit ovako ili onako a botovi sire otrov, treba zaradit sendvic.
Novi komentar