Pogledajte šta kažu djeca učesnici kampa (VIDEO)

Zatvoren paravojni kamp na Zlatiboru; Bilo i djece iz Crne Gore?

Kamp na Zlatiboru više ne postoji, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i objasnio da je dao nalog za njegovo raspuštanje zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti. Tačno sedam dana je deset djevojčica i 34 dječaka, odnosno mladića iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, provelo na zlatiborskim pašnjacima u Srbiji učeći borilačke veštine i rukovanje oružjem, objavilla je Radio Slobodna Evropa.
Objavljeno: 17. 08. 2018 - 17:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Dali smo nalog za raspuštanje kampa prije svega zabrinuti zbog moguće zluupotrebe djece i uznemirenja javnosti" rekao je on.

Prioritet je bio da djeca budu bezbjedna i da se bezbjedno vrate kućama. što je i učinjeno, dodao je Stefanović.

"U ovom trenutku u toku su završne faze rasklapanja tog kampa tako da on više ne postoji" zaključio je Stefanović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država neće tolerisati stvari poput kampa u kojem su djeca u uniformama učila vojničke vještine na Zlatiboru.

"I kada radite to, ne bi trebalo da se radi u uniformama. Takve stvari država Srbija neće tolerisati. To nije Srbija budućnosti i Srbija kakvom želimo da se ponosimo. Ta djeca su dobra djeca, ali zna se kada je vrijeme za vojsku, za školu i za druge stvari", rekao je Vučić novinarima poslije obilaska pripremnih radova na Kliničkom centru.

Podsjetimo, u Srbiji je prije nekoliko dana na Zlatiboru otvoren prvi “omladinsko-patriotski” vojni kamp za djecu.

Organizatori su naveli da su kamp osnovali prema uzoru na ruske. Djeca su na njemu, osim o vojnim vještinama, učila i o srpskoj “duhovnoj, nacionalnoj i vojnoj” istoriji i kulturi, a bilo je najavljeno da će se družiti i sa srpskim i ruskim ratnim veteranima.

“To su vježbovne puške koje je vojska nekada koristila na svojim vježbama. Takođe, to su aluminijumski pištolji, nema blage veze sa vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša djeca budu spremna danas-sjutra ne daj bože da nas neko napadne, da budu spremna da se brane“, naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. 

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobijena je od opštine Čajetina i za predsjednika te opštine nema ništa sporno. 

“Ovo je humanitarni patriotski kamp gde se djeca uče tradicionalnim srpskim vrijednostima, gdje nijesu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život“, rekao je predsjednik opštine Milan Stamatović. 

Ovo nije prvi put da su djeca iz Srbije učestvovala u kampovima ove vrste, ali se prvi put to dogodilo na teritoriji Srbije.

U aprilu ove godine je 30 tinejdžera iz Srbije otputovalo u Rusiju u Međunarodni kamp ratne patriotske omladine koji vodi ultranacionalistička grupa pod nazivom E.N.O.T. Corp.

Član organizacije E.N.O.T. Corp i predsjednik organizacionog odbora ovih kampova Valerij Šambarov u razgovoru za RSE objasnio je tada da im je cilj da mladi ljudi, kako se izrazio, "postanu pravi muškarci i pravi ratnici i kako bi mogli da brane svoju otadžbinu".

 

Pogledajte šta kažu djeca učesnici kampa.

 

 

Komentari: 11

Kremo Rasov

17. 08. 2018 - 12:01

Sta se cini od gubernije ha . ha
Ma nemoj

17. 08. 2018 - 14:25

A što ne zatvore kampove po Bosni i po Kosovu...samo vam Srbija što radi ne godi!!!!!!
Mирослав Ђукић

17. 08. 2018 - 14:42

Кампови у Федерацији БиХ су прихватљиви. То се зове принципијелност на западњачки начин!
ĐULE

17. 08. 2018 - 15:44

Ti si nešto bolešljiv...?
Roki

18. 08. 2018 - 07:40

Nisu prihvatljivi kampovi za monstrume nigdje na svijet pa ni u Bosni !
Guest_11672

17. 08. 2018 - 15:19

TOMO JE REKO (PRESEDNIK ) DA BI VOLIO DA SRBIJA BUDE GUBERNIJA RUSKA , VJEROVATNO GA ZATO ZOVU VIDOVITI TOMO
BRANITELJI

17. 08. 2018 - 15:34

UGROŽENIH SRBA U REGIONU!
Demagozi prve klase

17. 08. 2018 - 18:41

Nista se ne moze u Srbiji uraditi a da BIA i policija/zandari ne znaju. Ovo je fakt. A sada kada se srbijanski narod uznemirio i kada je ovo naislo na negodovanje komsija, Vucic i ekipa glume velike legaliste koji su za pravo, red i mir. Joj ko vas ne zna presukopo bi vas platio!
ilija

17. 08. 2018 - 20:56

Da sam znao i da sam imao mogućnosti svoju đecu bih poslao u ovaj kamp. Kome se ovo ne sviđa neka svoju nauči da mašu šarenim zastavama.
Analitika?

18. 08. 2018 - 17:16

Ovo ste objavili ali niste moju porukue: "Tesko je potpuno odvojiti Srbiju i dobar dio Srba od fasizma".
Srbadija se umirit ne moze

18. 08. 2018 - 17:39

Ajde u Srbiju, sa familijom. Sta radis ovdje. Nema zemlje u regionu kome se niste popeli na glavu
Novi komentar