VIDEO

Naučnici u čudu: Otkrivena najtoplija planeta u svemiru

Nasini naučnici otkrili su najtopliju egzoplanetu sa atmosferom koja sadrži vaporizovani titanijum i gvožđe.
Objavljeno: 17. 08. 2018 - 20:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnici su došli do nejverovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski Metro. 

Stručnjaci u Nasi vjeruju da bi temperatura egzoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) mogla da iznosi oko 4.300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svijet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa. 

"Planeta Kelt-9 je gasni džin - velika je kao tri Jupitera, ali je dvaput manje gustine", objasnili su iz Nase.

Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvijezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9b "naduva kao balon". 

<p>

Kako je poznato, toplotu uzrokuje zvijezda Kelt, na kojoj su temperature blizu 10.000 stepeni. Ova planta je 30 puta bliže svojoj zvijezdi nego Zemlja Suncu. 

Zbog toga što je tako blizu zvijezde Kelt, planeta kruži oko zvijezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvijek okrenute prema Suncu. 

"Temperature su tako visoke, pa iako je riječ o planeti, ona ima atmosferu zvijezde", rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu i koautor najnovije studije o Kelt9b koji je objavljen u časopisu Nature. 

U atmosferi Kelt-9b pronađeni su gvožđe i titanijum, što govori o vrelini koja isparava iz ove planete. 

Ovu planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svjetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.

 

Komentari: 0

Novi komentar