Potpredsjednik URA-e

Konatar: Aerodromima ne trebaju koncesionari već profesionalni menadžment

Građanski pokret URA apeluje na Vladu da odustane od namjere davanja Aerodroma Crne Gore u dugoročan zakup i umjesto toga pozivamo ih da sadašnji partijski menadžment zamijene profesionalnim kako bi se povećela efikasnost poslovanja naših aerodoroma, saopštio je danas potpredsjednik te partije Miloš Konatar.
Objavljeno: 18. 08. 2018 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

On postavlja pitanje da li bi eventualni koncesionar zadržao postojeći menadžment ukoliko dođe do dugoročnog zakupa?

„Zasigurno da ne bi, doveli bi ljude sa iskustvom koji bi povećali profitabilnost kompanije i povećali zaradu samog koncesionara. Nove investicije svakako ni bi obezbijedio sam koncesionar, već bi bile finansirane iz kredita koje su Aerodromi Crne Gore i u ovom trenutku u mogućnosti da realizuju i vraćaju bez problema. Ne zaboravimo da se radi o monopolskom preduzeću u rastućoj turističkoj destinaciji“, navodi Konatar.

On pita Vladu zašto država ne uradi ono što bi uradio koncesionar?

„Zašto država ne angažuje profesionalni menadžment sa iskustvom koji će povećati profite Aerodroma Crne Gore i na taj način povećati sredstva koja će ići u budžet?“

Smatra da Vlada decenijama razvija partitokratsko društvo i da svoje zaslužne vojnike mora da uhljebi u državnim preduzećima.

„Da je to tako najbolje govori činjenica da se ljudi koji su na čelu Aerodroma nikada nisu bavili čak ni sličnim poslovima. Kakve veze ima Božidar Vuksanović koji je bio predsjednik Odbora direktora sa vazduhoplovnim saobraćajem? Kakve veze ima aktuelni predjednik Odbora direktora Aerodroma sa poslovanjem nekog preduzeća ako je do juče bio šef kabineta premijera. Odakle rodbinski kadar vladinih funkcionera na upravljačkim pozicijama...“, ističe Konatar.

Konatar smatra i da je razlog za davanje Aerodroma u zakup taj što neko od bivših i sadašnjih ministara i funkcionera DPS-a i satelita već čeka pozamašan dio u vidu procenta za posao od koga će korist imati koncesionar i onaj ko stoji iza koncesionara, a sve na štetu budžeta i države Crne Gore.

„Gospodo iz Vlade stavite bar jednom opšti interes ispred vašeg ličnog. Aerodromi Crne Gore je jedno od rijetkih profitabilnih preduzeća u vlasništvu države. Da bi tako ostalo Aerodromi moraju krenuti u veliki investicioni ciklus proširivanja kapaciteta i obnove postojeće infrastrukture, uz povećanje efikasnosti poslovanja i profitabilnosti preduzeća“, naglašava potpredsjednik URA.

Dodaje da za obezbjeđivanje novca za investicije nije neophodan koncesionar, već se Aerodromi mogu sami zadužiti pod povoljnim uslovima.

„Ali ono što je neophodno jeste da država angažuje profesionalni, nepartijski menadžment sa iskustvom koji će u narednom periodu puno bolje i efikasnije upravljati Aerodromima na korist svih građana i posjetilaca Crne Gore“, zaključuje on.

Komentari: 7

Ekspert!!!

18. 08. 2018 - 14:03

Samo nam je ovaj "ekspert" falio sa svojim budalaštinama
Menager

18. 08. 2018 - 15:01

Sve pusti stručnjaci isto i ovaj Konatar, menadžmet, menadžmet, čuli neđe da se priča... Zakasnili sa ulaganjem, sad i da hoćete, nema se para. Osavremenjivanje aerodroma u Dubrovnik sa proširenjima je koštala oko 200 mil.eura. Za Tivat ništa manje + Podgorica,... Pa,pa...
kontrovezni

18. 08. 2018 - 16:40

Slusam prije neki dan CG vijesti pa se izmedju ostalog hvale i pominju Tivat , CG i Monako a odmah iza toga prica o bolesnom djetetu i apel grdjanima da mu se sakupi pomoc za neophodnu operaciju od par destina hiljada . Pa zar " Monako" da prosjaci ?
Napuvanko

18. 08. 2018 - 15:40

Potpuno saglasan sa “Ekspert” u prevodu napucana sveznalica. Valjda se razumijemo.
Ne_slazem_se

18. 08. 2018 - 18:19

...sa politikom Konatara, ali je donekle upravu sto se tice menadzment kadrova u Aerodromima...Mnogi su tu, da im se ucini, jer su necim zasluzili.I neka su tamo, meni ne smetaju, ali bi Aerodromi bolje poslovali sa profesionalnim operativnim (izvrsnim) menadzmentom koji iza sebe ima neko medjunarodno iskustvo u vodjenju avio-luka iz npr Hrvatske, Slovenije i BiH...A ovi nasi nisu imali odakle nauciti, pa proces ucenja traje 20 god.
Podi 21

18. 08. 2018 - 19:34

Dobar koncesiji ugovor moze da bude rjeseje znajući kvalitet našeg menadžmenta. Mi imamo samo menadžment u funkčiji izbora...od starta 91. Kada ga je modelira Pedja.
Nera

19. 08. 2018 - 10:37

Odlicno zapazanje mladog Konatara. Samo on se vjerovatno ne sjeca kada su prije vise od decenije privatizovani hoteli Budvanske Rivijere po partijskim zaslugama.Tada je dobar broj hotela dodijeljen iskljucivo onima koji su bili osnivaci i lideri tadasnjeg SDP-a,od kojih su neki i sada osnivaci URA-e. Tada se nijesu grabili da u vidu menadzmenta vode te iste hotele,nego su ih razgrabili u "Postenoj privatizaciji.
Novi komentar