Međunarodni dan humanosti

Danas u KIC” Budo Tomović” u prostorijama Američkog ugla u periodu od 10h do 12 h Banka hrane Crne Gore i Flex Almuni Montenegro obilježavaju Međunarodni dan humanosti družeći se sa djecom iz socijalno ugroženih porodica.Radionica će biti humanitarno edukativnog karaktera.
Objavljeno: 19. 08. 2018 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svi koji žele pomoći roditeljima ove djece da ih lakše spreme  za školu mogu donirati pribor za školu u navedenom vremenskom periodu.
Organizatori pozivaju humane ljude kao i društveno odgovorne kompanije da daju svoj doprinos humanosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2008. godine donijela odluku da se 19. august obilježava kao Svjetski dan  humanosti , kako bi se doprinijelo podizanju svijesti građana  o  važnosti humanitarnog  rada, upoznala  javnost o aktivnostima humanitaraca širom svijeta i važnosti međunarodne saradnje.
Međunarodni dan humanosti je prilika da pozovemo ljude da budu humani i brinu o drugima.

Humanost možemo iskazati kao pojedinci, u okviru organozovane humanitarne akcije ili kroz društveno odgovorno poslovanje. 
Bez empatije nema zdravih i ispunjenih odnosa, veza i društvenog života. Empatija je  zapisana u genima i treba je razvijati i podsticati. 
Empatija se uči kroz socijalizaciju, odnosno prvenstveno u roditeljskom domu, ali i u vrtiću i školi.
U obrazovnom sistemu skandinavskih zemalja,koje osim dobrog standarda imaju i najveći broj ljudi koji se smatraju srećnim,   učenje o važnosti  empatije smatra se jednako vrijednim kao i učenje matematike ili književnosti, te je sastavni dio nastavnog plana od vrtića do kraja srednje škole.

Banka hrane Crne Gore je imala do sada više projekata koje je realizovala sa djecom u vrtićima, osnovnim i srednjim školama upravo promovišući ovu vrijednost.
Moramo u okviru obrazovnog sistema imati učenje o  važnosti empatije kako bi naša djeca bila emocionalno i društveno kompetentnija  i  da bi se značajno smanjilo   međuvršnjačko nasilje. Takođe istraživanja pokazuju da  djeca koja su empatična  postaju uspješniji i produktivniji odrasli ljudi. 
Država ima mogućnost da pokaže odgovornost  pomažući siromašnima i bolesnima na organizivan  i sustemski način  što se uklapa u širu sliku humanosti društva.
Povećanjem socijalnih davanja i najniźih zarada  i penzija , uvođenjem besplatnih užina i prevoza  u školama za  djecu iz socijalno ugroženih porodica,  besplatnih kvota električne  energije za najugroženije , dječijeg dodatka  (od kojeg djeca mogu obezbijediti barem minimum svijih potreba ) za svu djecu iz socijalno ugroženih porodica, su samo neki od načina podrške  onima koji ne mogu sebi pomoći.
Smatramo da je veliki potencijal da se humanost među privrednicima i humanim pojedincima   stimuliše oslobađanjem  poreza na donacije.
U velikoj koliičini hrane koja se na žalost baca,  postoji prostor za pomaganje najugroženijima. Ista je stvar sa zaplijenjenom hranom i garderobom na carini.

Do sada ,u devetoj godini  volonterskog rada  Banke hrane Crne Gore obezbjedili smo  pomoć u hrani i higijenskim sredstvima  za oko  17 500  porodica sa oko 75 400 članova. 
Organizivali smo   i realiziovali više od 1 300 humanitarnih akcija do sada 

Banka hrane i ove godine, devetu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan humaniosti,   humanitarnom akcijom namijenjenoj najmlađima koji dolaze i socijalno  ugroženih porodica . 

Djeca će  biće naši gosti u danas  , 19.avgusta na Međunarodni dan  humanisti u KIC” Budo Tomović” u Američkom uglu gdje ćemo sa Flex alumni Montenegro raditi radionicu.
Učićemo ih kako i oni,  iako nemaju finansijskih mogućnosti mogu biti humani jer humanost nije samo poklanjanje novca i materijalnih dobara.
Na kraju druženja, sva djeca će dobiti tortu, simbol naše ljubavi  i želje da im naredna školska godina bude slatka i uspješna.

Organizatori pozivaju humane ljude i društveno odgovorne kompanije da doniraju školski pribor za ovu djecu  i predaju  ga  volonterima u Američkom  uglu  u nedjelju , 19. Avgusta od 10 h do 12 h kako bi njihovim roditeljima barem malo olakšali teret spremanja đaka za školsku godinu koja samo što nije počela.  

Komentari: 0

Novi komentar