U TO Žabljak zadovoljni turističkom sezonom

U Opštini Žabljak na dnevnom nivou trenutno boravi oko 4,5 hiljada gostiju, saopštila je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO), Vanja Krgović Šarović i dodala da su zadovoljni kompletnom turističkom sezonom.
Objavljeno: 19. 08. 2018 - 13:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Na Žabljaku, prema našoj evidenciji, u registrovanom smještaju boravi oko tri hiljade turista. Na to možemo dodati neregistrovani smještaj i turiste koji nijesu prijavljeni, a kojih je još oko 1,3 hiljade”, rekla je Krgović Šarović agenciji Mina-business.

Ona je kazala da je u avgustu, mjesecu godišnjih odmora, posjećenost radnim danima i vikendom približno ista.

“Generalno, kada sumiramo kompletnu turističku sezonu, zadovoljni smo i na nivou prošlogodišnje je. U prilog tome ide činjenica da nam je sezona ove godine počela mnogo ranije, u drugoj polovini aprila”, rekla je Krgović Šarović.

Ona je kazala da su 75 do 80 odsto strani gosti, najviše sa prostora Srbije, Hrvatske, Slovenije, a ove godine prednjače i turisti iz Francuske, Belgije, Italije i Španije.

“Takođe smo imali osjetni priliv turista iz Velike Britanije i Njemačke”, dodala je Krgović Šarović.

Ona je, odgovarajući na pitanje na šta su se najviše žalili gosti, kazala da je ranijih godina dosta primjedbi bilo zbog problema vodosnabdjevanja.

“Dobro je da je ove godine taj problem 90 odsto riješen. Međutim, turisti imaju najviše primjedbi u vezi sa više zabavnih sadržaja, kada su djeca i porodične posjete u pitanju i više organizovanih aktivnosti kada su loše vremenske prilike. Tu si i primjedbe na cijenu ulaznica u nacionalne parkove”, precizirala je Krgović Šarović.

Ona je, govoreći o problemu neregistrovanih gostiju, kazala da je taj vid sive ekonomije prisutan kako na Žabljaku, tako i cijeloj Crnoj Gori.

“Ono što je dobro je da smo od ove godine na nivou države ozbiljno krenuli da rješavamo taj problem, a ono što je falilo bilo je uvezivanje državnih institucija”, rekla je Krgović Šarović.

Prema njenim riječima, ove godine su se uvezali, kako lokalna samouprava sa TO, tako i državne institucije, policija i Ministarstvo turizma, gdje su napravljeni veliki pomaci.

“Ove godine u odnosu na prošlu, imamo porast registovanog smještaja nekih 45 odsto. Naš cilj je da ovaj problem regulišemo 80 odsto”, navela je Krgović Šarović.

Ona je kazala da u ponudi imaju sportsku dvoranu koja je od ove godine kompletirana i u potpunosti opremljena, sa kuglanom, teretanom i stoni tenisom.

“Sportski turizam je nešto što Žabljak tek počinje da razvija i gdje smo u početnoj fazi”, rekla je Krgović Šarović.

Ona je navela da su imali boravak juniorskih košarkaških klubova i rukometnih, a ovih dana počinje fudbalski kup Durmitor 2018.

“Naš cilj je da se na Žabljak dovedu ozbiljnije ekipe i u potpunosti razvije sportski turizam”, zaključila je Krgović Šarović.

Komentari: 0

Novi komentar