Na Graničnim prelazima

Policajci prekrivali kamere da uzmu mito?

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je postupke protiv nekoliko službenika zaposlenih na graničnim prelazima zbog sumnje da su se tokom službe bavili nezakonitim djelima. Protiv nekih od njih pokrenut je disciplinski postupak, a neki su i suspendovani. Najviše sumnjivih je među službenicima koji rade na graničnom prelazu Kula, piše Dan.
Objavljeno: 20. 08. 2018 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sumnja da se policajci bave nezakonitim radnjama pojavila se kada su nadležni utvrdili da su ovi pripadnici granične policije prekrivali kamere u službenim prostorijama čime su onemogućili da se snima način na koji obavljaju posao. U početku je primijećeno da neki od njih kače odjevne pradmete u blizini video-nadzora i “slučajno” ih namještaju preko kamera.

Ipak, nedugo zatim utvrđeno je da se ne radi o slučajnostima jer su pojedini policajci počeli da obljepljuju kamere. Nadležni su posumnjali da na ovaj način službenici sa graničnog prelaza Kula kriju nezakonite poslove koje obavljaju, a prve su sumnje da se radi o uzimanju mita. Nadležni, naime, sumnjaju da policajci, kada je povećan broj prelazaka granice zbog ljetnje turističke sezone, ovako kriju da od turista koji imaju nelegalnu robu uzimaju novac ili određene stvari kako bi “zažmurili” na prekršaje.

Nadzorne kamere su nedavno postavljene, a nedugo zatim policajci su počeli da ih prekrivaju, pa se posumnjalo da je u pitanju prikrivanje nezakonitog rada. Uočeno je da više policajaca na različite načine kriju kako obavljaju posao.

Dan piše da su se u istragu uključili i inspektori Unutrašnje kontrole. Zbog prekrivanja kamera pokrenuti su disciplinski postupci protiv četvorice zaposlenih na graničnom prelazu Kula. Ipak, u uzvaničnim saopštenjima MUP-a nije navedeno da se dovode u vezu sa vršenjem nekog krivičnog djela, već samo da se sumnjiče za težu povredu službene dužnosti.

Disciplinski tužilac MUP-a pokrenuo je postupak protiv starijeg policajca prve klase. On se tereti da je 16. aprila oko 12.40 časova u Rožajama, obavljajući poslove granične provjere kao vođa smjene na GP Kula, u periodu od 8 do 20 časova, dok je mijenjao kolegu da doručkuje, ometao rad novopostavljenog video-nadzora u kontrolnoj kabini na ulazu u Crnu Goru.

Njemu se na teret stavlja da je sa plastične flaše skinuo naljepnicu koju je nalijepio preko objektiva nadzorne kamere. Naljepnica se na kameri nalazila tokom cijelog dana, a no povratku u kabinu njegov kolega policajac to nije primijetio. Istog dana oko 19.36 časova, stariji policajac je došao do kontrolne kapije, kada je pružio ruku i uklonio naljepnicu sa objektiva kamere, dok je u to vrijeme njegov kolega vršio službenu radnju evidentiranje putnika, kojom radnjom je otežao da se uvidom u citiranu nadzornu kameru eventualno utvrde propusti u radu policijskih službenika. Na taj je način počinio težu povredu službene dužnosti preduzimanje ili nepreduzimanje bilo koje radnje kojom se onemogućava ili otežava funkcionisanje službe.

Postupak je pokrenut i protiv starijeg policajca prve klase na GP Kula u OGB Rožaje. On se tereti daje 16. aprila u periodu od 8 do 20 časova u Rožajama, obavljajući poslove granične provjere, u kontrolnoj kabini na izlazu iz Crne Gore ometao rad novopostavljenog video-nadzora, tako što je plastičnu čašu stavio na objektiv kamere i zaklanjajući kameru ometao njen rad tj. video-nadzor. Na taj način je otežao da se uvidom u citiranu nadzornu kameru eventualno utvrde propusti u radu policijskih službenika. Isti policajac se sumnjiči da je u noći između 17. i 18. aprila, na istom mjestu u kontrolnoj kabini na ulazu u Crnu Goru, ometao rad novopostavljenog video-nadzora kada je preko njega stavio plastičnu čašu.

Zbog istog prekršaja pokrenule disciplinski postupak protiv starijeg policajca prve klase u Odjeljenju granične bezbjednosti Rožaje. On je sumnjive radnje preduzeo 24. aprila kada je u smjeni od 8 do 20 časova obavljao poslove granične provjere, u 12.17 časova u kontrolnoj kabini zakačio je jaknu na ekser ukovan na zidu neposredno ispred kamere. Nekoliko minuta kasnije preko jakne je stavio kapu od policijske uniforme, te na taj način zaklonio objektiv kamere čime je pokrio vidno polje kamere koja obuhvata radni prostor stola u kontrolnoj kabini u kojoj je radio, pa je kamera bila prekrivena i ometano njeno snimanje do kraja smjene, te je na taj način onemogućio kontrolu njegovog rada uvidom u video-zapis predmetne kamere.

Disciplinski tužilac provjerava i postupanje, policijskog službenika Odjeljenja granične bezbjednosti Rožaje, zato što je 25. aprila na graničnom prelazu Kula, u smjeni od 8 do 20 časova obavljao poslove granične provjere, u 11.02 časova u kontrolnoj kabini zakačio jaknu na ekser ukovan na zidu neposredno ispred kamere, razvukao je ispred kamere, te na taj način zaklonio objektiv kamere čime je pokrio vidno polje kamere koja obuhvata radni prostor stola u kontrolnoj kabini u kojoj je radio. Snimanje radnog prostora trajalo je do kraja smjene.

Nadležni organi MUP-a, radeći na pokrenutim provjerama, prikupili su više dokaza. Nakon njihovog razmatranja ocijeniće ima li potrebe da o sumnjivom postupanju podataka obavijeste nadležno tužilaštvo kako bi se eventualno utvrdila krivična odgovornost policajaca.

Komentari: 4

Roki

20. 08. 2018 - 07:44

Hahaha, otkrili su Ameriku,ne znam samo zasto prekrivaju kamere, samo ato su ove uhvatili !
Maja

20. 08. 2018 - 09:09

Što im nijesu napravili igru, pa postavili nekog da im ponudi mito. Pa da onda odgovaraju krivično. Sram vas više bilo. Samo puštate da se ova država potkrada. Sirotinja pati, a bogati sve bogatiji.
drzavni prosjaci

20. 08. 2018 - 14:03

Nema te tehnike koja moze da omete balkanski lopovluk . Poznato je da carina na Debelom Brijegu vrsi "kontrolu" na parkingu iza objekta koji nije pokriven . Licno sam im par puta davao sitnije sume (10 -20 euri ) da me ne maltretiraju i uzimaju vrijeme. Na GP kod Bilece nasa braca srpska iz granicne policije otvoreno prosjace . Jedan bijase naucio cak i na njemackom "Hast du mir was mitgebracht?" -Jesi mi sto donio ? Pa jos kaze turi u pasos snimaju kamere . Hajd ubacim bijedi 5-10 € kad su vec tako nisko pali . Ali sto ono vele " Ciganki crn obraz al puna torba .
Zoi/DK

20. 08. 2018 - 18:21

Ovi nasi su zlatni kakvi su BiH Policajci na granici sa Hrvatskom, otvoreno pljackaju. Rekoh jednom takvom: Pa covjece ti si Policajac!! kako te nije sramota , blatis svoju uniformu! Veli, ne beri brigu za moj obraz.
Novi komentar