Bugajski smatra

SAD i EU koriste "probni balon"

Američki analitičar za Balkan Januš Bugajski kaže da zatišje u posljednjih par sedmica na temu Kosova, Vašington i Brisel možda koriste kao "probni balon".
Objavljeno: 20. 08. 2018 - 14:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

To bi značilo da SAD i EU žele da vide šta bi Beograd i Priština mogli da se dogovore, bez direktne međunarodne intervencije.

Izgleda, kaže Bugajski, da Priština i Beograd reaguju na signale Vašingtona i Brisela o razgovorima o potencijalnoj razmjeni teritorija.

Bugajski je za prištinsku Kohu rekao da je kosovski predsjednik Hašim Tači jasno iznio želju da Preševo uvrsti u razgovore i da izbjegne mogućnost da samo da sjever Kosova, prenio je Unmik u pres klipingu.

Navodi da se SAD i EU kontinuirano protive promjeni granica vjerujući da bi takav korak mogao da bude prijetnja regionu u kojem je stanje, kako kaže, već krhko.

Smatra i da bi proces podjele ili razmjene teritorija između Prištine i Beograda podrazumijevao najmanje četiri zahtjeva - obostrano priznanje, odluku parlamenta ili referendum, međunarodno posredovanje i pomoć za stanovništvo pogođeno razmjenom teritorija.

Komentari: 1

Akademik

20. 08. 2018 - 15:42

Zalostan je Balkan kada ovakvi strucnjaci kao Bugajski profitirase na nasim jadima.
Novi komentar