Spasioci upozoravaju

Kupači, oprezno sa morskim strujama

More i ljetovanje kriju izvjesne opasnosti i po odrasle i po djecu, no mnogi toga nijesu svjesni. Brojni spasioci kupače upozoravaju na talase i struje. Još jednom apeluju na kupače da poštuju pravila.
Objavljeno: 20. 08. 2018 - 16:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kupaci, oprezno sa morskim strujama
Ilustracija

Postojanje morskih struja koje idu od obale prema pučini ili strujanje vjetra ka pučini i stvaranje talasa je veoma opasno. Prilikom takvih pojava kupač se lako udaljava od obale, ali za povratak na obalu nema snage jer ga struja udaljava.

Udaljavanje od obale je naročito rizično za djecu. Često im vodena struja ili vjetar ponesu loptu (gumu ili slične igračke) od obale. U takvim slučajevima djeca krenu za loptom, a da nisu svjesna opasnosti da su sve dalje od kopna.

Spasioci na crnogorskim plažama upozoravaju na nepoštovanje propisa na plažama, ističući da zbog nepoznavanja propisa imaju mnogo više posla, a da to naročito dolazi do izražaja kada je istaknuta “crvena zastavica”.

Primjer za to je nedavno smrtno stradali turista na Ulcinjskoj plaži koji je plivao uprkos zabranama.

Većina gostiju potcjenjuje talase, a nerijetko roditelji nisu svjesni opasnosti slanja djece u nemirno more. Svaki takav ulazak u more radi spasavanja je rizik i za spasioce.

Građani se, kako kažu, često ogluše na upozorenja, a naročito omladina koja nije svjesna rizika od morskih talasa, precjenjujući sposobnosti u borbi sa talasima.

Na blizu 200 crnogorskih uređenih kupališta angažovano je više od 500 obučenih spasilaca. To bi, prema zvaničnim podacima, trebalo da bude dovoljno za potpunu sigurnost plivača i neplivača na našoj obali.

Komentari: 0

Novi komentar