Crnogorska nacionalna manjina i dalje vanustavna kategorija na Kosovu

Crnogorci još na čekanju

Ni poslije cijele decenije od proglašenja nezavisnosti, još nije sasvim izvjesno kada bi crnogorska nacionalna zajednica mogla biti verifikovana kao ustavna kategorija u Republici Kosovo, sa svim pravima i obavezama koje pripadaju ostalim etničkim manjinama.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 06:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

U sjenci mnoštva problema, posebno vezanih za koncept „normalizacije odnosa Prištine i Beograda“ međunarodno ozvaničenog Briselskim sporazumom, crnogorsko nacionalno pitanje aktuelizuje se tek povremeno i, kako sada stvari stoje, nije u paketu prioriteta kosovske državne politike.

FORMALNI RAZLOZI

Istovremeno, u Prištini nema relevantne političke opcije, niti iole ozbiljnijeg lidera koji se na bilo koji način protivi otvaranju procesa ustavne verifikacije Crnogoraca, a da se radi tek o problemu isključivo formalne, odnosno proceduralne prirode, nebrojeno puta su u posljednjih desetak godina potvrđivali i najviši kosovski zvaničnici.

Nepodijeljena, bezuslovna podrška verifikaciji stizala je sa adresa bivše predsjednice i aktuelnog predsjednika Republike Atifete Jahjaga i Hašima Tačija, bivšeg i sadašnjeg premijera Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja, kao i predsjednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija. Za što efikasnije razrješenje ovog problema javno su se zalagali i lideri opozicionih partija i stranaka, a ništa protiv nije imao ni najradikalniji opozicionar, lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti.

Bilo je unazad nešto manje od četiri godine i pokušaja da se unutar ad hoc ekspertske grupe sastavljene od pravnih stručnjaka iz nekoliko nadležnih ministarstava pronađe ustavno-pravno održiv model „privremenog službenog priznanja svih prava i obaveza Crnogoraca kao nacionalne manjine“, koji bi posebnim aktom, u formi leks specijalisa, predložila ondašnja Vlada, a potom usvojila Skupština.

No, nakon konsultacija u Ustavnom sudu i jasnog upozorenja da bi cijela procedura bila neustavna, od takve i sličnih ideja moralo se odustati. I kasnije, u administraciji premijera Haradinaja, demonstrirana je dobra volja, pa su razmatrane još neke privremene varijante, ali se od njihove formalizacije odustajalo isključivo iz ustavno-pravnih razloga.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar