Pozadina crnogorske potjernice za bivšim operativcem CIA

Patriotske igre

U Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore, baš kao i u Ministarstvu pravde, znaju da, iako je izdata potjernica za Džozefom Asadom, nema izgleda da će bivši operativac CIA biti uhapšen ili isporučen. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i ministar pravde Zoran Pažin ipak su odobrili potjernicu za Asadom.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 07:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zašto su povukli potez, ako su svjesni da SAD nikada ne izručuju američke državljane?

Džozef Asad, vlasnik konsultantske kompanije ,,Peregrini“, zna da ga crnogorska potjernica neće domašiti. Zato što je američki državljanin, bivši agent CIA i, što je najvažnije- ,,jer zna mnoge državne prljave tajne“. Uprkos svemu, Asad posredstvom advokata i medija grozničavo apeluje da se državni sekretar SAD što prije, javno, ogluši o crnogorski zahtjev.

Zbog čega povika i bojazan, ako neće biti isporučen Crnoj Gori?

Očito je: iza kulisa onog što je pojavno, objelodanjivanja crnogorske potjernice i Asadovog odbacivanja krivice, kriju se mnoge političke i bezbjednosne, pozadinske igre.

Muke po Asadu

Najlakše je proniknuti u logiku ponašanja Džozefa Asada. Odbacivanjem bilo kakve upletenosti u pokušaj terorističkog udara na Crnu Goru, bivši operativac CIA pokušava da zaštiti sebe, ali i vlastiti biznis.

Iz dostupnih tužilačkih spisa i dosadašnjeg sudskog postupka, izvjesno je da je vlasnik konsultantske kompanije ,,Peregrini“ prihvatio ponudu da, na zahtjev Arona Šaviva, šefa kampanje Demokratskog fronta, pruži određene usluge prije izbora i, posebno, nakon izbornog dana, tokom demonstracija planiranih za nedjelju veče 16. oktobra, nakon zaključenja glasanja.

Plan evakuacije, mjere elektronske zaštite, instaliranje kontrašpijunažnih uređaja – sve su to aktivnosti karakteristične za "crne operacije“ koje je Asad radio tokom 14 godina službovanja u Centralnoj obavještajnoj agenciji SAD.

Podatak da je Bajron Skot, vlasnik ,,Patriotik difens grupe“, odlučno odbio da prihvati posao u Crnoj Gori - a isto sugerisao kolegi Asadu - ukazuje da od bivših operativaca CIA nijesu tražene bezazlene marketinške usluge.

Vlasnik kompanije "Peregrini“ nije poslušao savjet starijeg kolege, te je dalje aktivnosti koordinirao sa nalogodavcima.

Da li je komunicirao samo sa Aronom Šavivom ili sa još nekim ljudima iz Crne Gore? Za sada je to nepoznanica.

Izvjesno je, međutim, da je Džozef Asad imao razloge da odbije da svjedoči pred vijećem Višeg suda u Podgorici i odgovara na brojna pitanja tužilaštva i odbrane. Pozivanjem na Peti amandman Ustava SAD - koji omogućava američkom državljaninu da ćuti kada postoji mogućnost da mu iskaz naškodi– bivši operativac CIA je računao da je izbjegao opasnost od mogućih pravnih posljedica.

Preračunao se: raspisivanjem međunarodne potjernice crnogorsko pravosuđe je nastavilo da pritiska Džozefa Asada i dovelo ga je u nelagodnu poziciju. Sve dok je na potjernici Interpola, vlasniku konsultantske kompanije "Peregrini“ putovanje Evropom je praktično onemogućeno, time i ozbiljno bavljenje obavještajno-bezbjednosnim biznisom.

Teško je savjetovati bilo koga, ili pružati bezbjednosne usluge bilo kome, dok se nadvija sjenka optužbe za učestvovanje u pokušaju terorizma u Crnoj Gori i dok postoji opasnost od međunarodnog policijskog progona.

I baš zato se Asad, nakon dužeg ćutanja, sada pojavio u javnosti i očajnički se trudi da priču prebaci na političku ravan, odbaci krivicu govoreći kako je samo "širio demokratiju u Crnoj Gori“ (!) i pokuša da izdejstvuje brzi i javan odgovor američke administracije koji će mu omogućiti povratak u biznis i djelovanje van američke teritorije.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 8

Gratis

21. 08. 2018 - 07:58

Isporučiće naši američki prijatelji Asada.. ne treba da brinemo barem u vezi toga.. Nijesu oni kao Rusi pa da ne isporuče
Putnik Namernik

21. 08. 2018 - 10:27

Ako je dokumentacija dovoljno dobra i dokazni materijal je čist onda ce da ga isporuče. Amerika ja ozbiljna zemlja.
holivud

21. 08. 2018 - 15:34

problem je to sto .....................
TEMSI

21. 08. 2018 - 10:54

Pa sad se tek stvari komplikuju? Dosad se pretpostavljalo da su Rusi planirali državni udar u CG, a sada se optužuju i neki Amerikanci? Đavo bi ga znao kako će se sve ovo rasputiti!!?? Kako bilo da bilo ovo je bila samo imitacija državnog udara! Dugo se oduži ovo suđenje za pokušaj državnog udara bez oružja sa gladnim izvršiteljima!!
traze ga kao

21. 08. 2018 - 12:36

a boga mole da ne dodje. Sad ce "Puskin i Jesnjin" da se vade na Basara al Asada i da zakljuce lazni proces "Zlatna Pracka "
Milena

21. 08. 2018 - 10:59

jasno je da ga nece isporuciti i to pise u tekstu. pitanje je hoce li dati te djavolje informacije koje imaju...
Nick

21. 08. 2018 - 11:08

Odličan tekst Draško. Dobro objašnjena međunarodna igra. Jedino Pobjeda stvarno informišu o pokušaju terorizma. To što mnogima smeta istina, to je znak kakvo smo društvo i država!
Gunj

22. 08. 2018 - 15:39

Ovo mi sve više liči da je neko iz dps sve ovo skuvao i posle namontirao proces da bi se sudilo opoziciji kao "državnim neprijateljima". Jer dokaza nema, nema ničeg, samo prazna rekla-kazala priča...
Novi komentar