Predsjednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije

U vojnom kampu na Zlatiboru boravila dva dječaka iz Podgorice

U kampu Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije na Zlatiboru u Srbiji boravila su i dva dječaka iz Crne Gore, oba iz Podgorice. Predsjednik tog udruženja Željko Vukelić potvrdio je Pobjedi ovu informaciju, ali nije mogao da kaže više detalja s obzirom na to da se radi o maloljetnicima.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 07:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

 “Po dječake su odmah pošto smo ih obavijestili da će kamp da bude zatvoren došli roditelji i nije bilo nikakvih problema. Roditelji su preuzeli i djecu iz Bosne i Hercegovine koja su bila u našem kampu”, rekao je on.

Kamp u kojem je bilo 10 djevojčica i 34 dječaka zatvoren je u petak zbog, kako je tada rekao ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti.

Vukelić je juče Pobjedi kazao da će udruženje na čijem je čelu danas organizovati konferenciju za novinare u Novom Sadu, odakle će tražiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Stefanovića da pozovu na ogovornost one koji su im, kako on tvrdi, “dali lažni izještaj o organizovanju omladinsko-patriotskog kampa za djecu na Zlatiboru”, zbog čega je policija kamp zatvorila.

 “Predsjednik države i ministar unutrašnjih poslova reagovali su normalno u okolnostima pod kojima su dobili izvještaj, ali nijesu znali da je taj izvještaj lažan. Ne znam što je tačno tu pisalo, ali na osnovu toga je donijeta odluka da zatvore kamp. Ništa nijesmo uradili protiv zakona. U čudu smo što su nadležni dozvolili da se ovo desi. Time se narušavaju i srpsko-ruski odnosi, jer su i instruktori iz Rusije dolazili da nam pomognu i dali nam podršku. Tražićemo imenom i prezimenom da odgovara onaj koji je dao lažni izvještaj i tako doveo u zabludu predsjednika države i ministra policije, ali i uzbunio javnost Srbije i cijelog regiona”, istakao je u izjavi za Pobjedu Vukelić.

Organizator kampa, čije je prijevremeno zatvaranje privuklo pažnju čitavog regiona, tvrdi da je srpskoMinistarstvo odbrane bilo upoznato o planiranim aktivnostima i da za to ima dokaz.

 “Ministarstvo odbrane Srbije upoznali smo o organizovanju događaja 20. maja i tražili smo njihovu podršku. Sve smo taksativno naveli šta ćemo da radimo, koliko djece će učestvovati i tražili materijalnu pomoć gas maske, šatore i slično tome. Oni su nam odgovorili, imamo mejl kao dokaz za to, da imamo njihovu moralnu podršku, ali da ne mogu dati i materijalnu, jer smo im kasno poslali zahtjev, a oni su već isplanirali aktivnosti. Napisali su i da daju podršku kampu, ali i budućoj saradnji u razvijanju tradicije srpske vojske”, naglasio je Vukelić.

Naveo je da su od tog ministarstva tražili da pripadnici vojske Srbije djeci pomognu u radionicama protivpožarne zaštite, inžinjerijskoj obuci i orijentaciji i kretanju u prirodi.

Prema njegovim riječima “pompezno najavljeno u medijima kako djeca naoružana do zuba marširaju po Zlatiboru”.

“Kamp je urađen po uzoru na onaj koji je organizovan u Rusiji. Nijesmo ga nazvali vojni već omladinsko-patriotski, jer nemamo vojnu opremu kojom Rusija raspolaže. Djecu smo učili ljudskim vrijednostima, radu, obavezama, odgovornosti, uzajamnoj pomoći, tradiciji srpskog naroda i vojske i tradiciji spsko-ruskog prijateljstva. Sa njima su radili bivši pripadnici vojske, sada već penzioneri”, pojasnio je Vukelić.

Djeci su, kaže, dali gumene puške koje se mogu kupiti u prodavnicama igračaka. Naveo je i da je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi i da su roditelji znali što će njihova djeca tamo raditi.

Komentarišući to što su djeca bila obučena u uniforme, što je izazvalo osudu javnosti, organizator kampa je kazao da tu ne vidi ništa sporno.

“Ne vidim što nekom smeta uniforma u kojoj smo odbranili Srbiju od NATO agresije. Ona je bila u službenoj upotrebi ranije, a mi kao ratni veterani u njoj smo odbranili Jugoslaviju. Davno je bila u upotrebi, tako da to više nije uniforma već maskirni odjevni predmet koji se može kupiti u prodavnici”, naveo je Vukelić.

Ističe i da je kamp redovno obilazila policija.

Željko Vukelić najavio je da će u subotu u Novom Sadu organizovati skup na kome će učesnicima kampa dodijeliti diplome.

“Nećemo dozvoliti da djeca budu uskraćena za diplome, s obzirom na to da su nam zatvorili kamp prije vremena. O događaju sam upoznao policiju, a ispunili smo sve uslove za njegovo održavanje. Biće prisutni i roditelji, jer sam ih zvao i pitao kakve utiske su djeca donijela sa kampa i svi su oduševljeni. Cilj kampa je bio da njegujemo tradiciju srpske vojske i nema prizvuka nacionalizma jer su tu boravila djeca različitih nacionalnosti i niko nije bio ugrožen”, izjavio je Vukelić.

Iz Uprave policije Pobjedi su juče saopštili da su tražili od kolega iz Srbije da im dostave informacije o učešću maloljetnika iz Crne Gore u vojnom kampu na Zlatiboru.

Kako su naveli, Uprava policije Crne Gore nije zvanično obaviještena, niti od kolega iz Srbije „niti bilo kojeg drugog pravnog ili fizičkog lica, o bilo kojem detalju koji se odnosi na slučaj takozvanog vojnog kampa na Zlatiboru“.

Komentari: 32

CRNOGORAC

21. 08. 2018 - 08:09

vukelic nije mogao da da vise informacija jer se radi o maloljetnicima koji su iz podgoptice oni mogu biti iz podgorice ali su to mladi cetnici drazinog ravnogorskog pokreta to samo moze da se desi u crnu goru.
8-i bataljon

21. 08. 2018 - 08:24

Oma decake poslat kod Suzi i Cetalja da ih osude za terorizam i neprijateljstvo prema demokrackoj transatlanckoj alijansi .
Ljubitelj Tutusa

21. 08. 2018 - 10:58

Djecu naravno ne dirati vec im kroz razgovor pribliziti sustinu srbocetnistva i klerofasizma... Sankcije trebaju trpljeti njihovi roditelji koji su ih predali u ruke Karadjordjevicima i posrbicama koji ih podrzavaju u Crnoj gori. Izaci sa imenima recimo osoba iz 'turisticke agencije' koja je posredovala u ovom pokusaju 'osposobljavanja mladih janjicara' za velikosrpsku ideju... srdacno...
DAESovci

21. 08. 2018 - 12:46

Tutusu jeli sluzio u ISILU ? Joj kako vas naprasise Ruskije i Asad !!! Bilo lijepo s pocetka , stizale vriske hanume pare i hasis al kratko traja dernek a nasta kijamet .
Boban Bg

21. 08. 2018 - 11:18

Živo me zanima što bi bio tvoj komentar da su Hrvati organizovali ovakav kamp? Da ne govorim da se nađu tamo dva molodjeca iz Podgorice? Dobro ste se ugledalči na Ruse i njihove palamilitarne odrede, bliske Putinu. Bi li vam se sviđelo da DPS organizuje paramilitarne odrede omladinaca i da ih obučava na ratne uslove? Provrištali bi odmah kako vam se sprema Oluja
Manjo

22. 08. 2018 - 13:58

Đe nađe Hrvacku. Hrvackom uveliko cvjeta ustaštvo i fašizam na svim nivoima ako nijesi primjetio, čak je i vlast upletena u to. Nijesu tamo potrebni nekakvi dječji kampovi.
Kolo bratije i države

21. 08. 2018 - 09:12

Vukelić je dio ogromnog broja “bratije” koji manipulira , laže i radi užasne stvari, uz pomoc i onih koji su navodno “zatvorili” kamp...
makarondzije talijanske

21. 08. 2018 - 09:25

A sto vas zabole sto Srbija trenira svoju djecu ? Nijeste sposobni ni o svojoj da brinete .
007

21. 08. 2018 - 14:23

BOLJE SPRECITI NO KAO 1918 G LJECITI.
rodila ih Srpkinja

21. 08. 2018 - 09:29

Da znam koja su ta dva momcica sad bi im cokoladu ciko kupio i nove uniforme . Dje ne znadoh i mog malog da posaljem !
GRADJANSKI

21. 08. 2018 - 10:22

Nije ti to vala nicesovi marifet saznat! Pa ih casti, kupii uniforme, pridaj im na naredne kampove i svojega djetica i kad ih dooobro obuce i kad jos malo porastu - pusku im daj u ruke i s njima (i sa jos kojom 10-inom tisucah mladicah iz Crne Gore) pravac na ALBANSKO Kosovo, da se bore za "kolevku" serbsu i da je otmu od Albanacah i vrnu pod serbske skute! Ajde "junacino" organizuj ljuti boj i sam udri po ALBANSKOM Kosovu! Maina (batali) srbovanje po ovijeh portalah, ulicah, kafanah, slavah, pokajanjah, uz rakijski kota, itd. - no se tamo pokazi - ako ti basta! No ti ne basta, ni tebe ni vaskolikijema Srbaljima na vaskolikoj planeti! Otese vi ALBANCI Kosovo,a vizi ni repom ne mrdnuste! Sramora i zastidje serbsko! Neka ve je sram i stid zanavijek - dok je svijeta i vijeka!!!
viva viva

21. 08. 2018 - 11:35

Polako makarondzije dugi su to procesi : Doci ce vrijeme da se naplate dugovi . To sto sad ohrabreni kevcete ispod tudjeg sinjela ne znaci da ce vjecno trajati . Koja sre nista roba vidi se da ste se prepali od dva srpska sokolica pa bi da ih kaznite i satrete . Djeca su to bre !
KOMITA

21. 08. 2018 - 14:29

AJDE BRE NE S.......KOJI DUGOVI ONE IZ 1918G DA VAM TAD NEBIJAHU FRANCUZI,,BJEZALI BI NA ,,TRAKTORE 539,,NI 539 NE SACUVASTE STO VAM SPASAVASE GLAVE OD BIH,HRVATSKE I KOSOVA .JUNACI STE VI VIDJEO SAM VAS NA KOSOVO ,NA STRAZU NISTE SMJELI PO DVOJICU SAM VAM DAVAO,A KAD SRETNETE ALBANSKU BABU ,IZIVLJAVASTE SE JUNACI.UMUKNITE VISE.
007

21. 08. 2018 - 14:31

MAKARONDZIJE VAM SPASISE GUZICE NA MOJKOVCU I TAD POBJEGOSTE KAO I VISE PUTA.JEDINO STE DOBRI BORCI TKZV ,,BJELE TEHNIKE,, TU STE NEPRIKOSNOVENI.
Majka Crnogorka

21. 08. 2018 - 13:47

Rodila ih majka srpkinja u Vranje i Paracin i Nis ! Dalje od Crne Gore srbadijo !
Šta reći

21. 08. 2018 - 09:56

To ih obučavaju da budu protiv CG, to ih tate uče mržnji prema svemu što je CG.
traktor kabriolet

21. 08. 2018 - 10:46

Učili su ih i u Kninu pa su isto zajahali traktore.
Тото

21. 08. 2018 - 12:29

Ne, nego cemo da vas volimo.
007

21. 08. 2018 - 14:32

PRVO MRZE SEBE ,KADA SE OVAKO PONASAJU,IZGUBILI KOMPAS.
Duka

21. 08. 2018 - 11:46

Dobar je ovaj sto je neku zemlju odbranio od NATO agresije. U kojem li paralelnom u univerzumu taj zivi?
u strahu su velike oci

21. 08. 2018 - 11:51

Bar trecina crnogorske djece zivi u teskoj bijedi i oskudici i niko se ne sjekira. Bolesni ,isprebijani i terorisani .Slugani i naslednici Drljevica digli dreku sto su dvoje djece otisli na kurs za izvidjace i pokret gorana !
007

21. 08. 2018 - 14:35

PA STA CEKATE,AJDE JUNACI DA VAS VIDIMO ,BEDNE DUSE,
CRNOGORSKI 007

21. 08. 2018 - 16:00

KAKVI SU ONI JUNACI,I 1918G DA IM NEBIJASE FRANCUZA ,BJEZASE ONI KA SA MOJKOVCA I SKADRA,ZABORAVIH,BIH,HRVATSKE I KOSOVA.SADA RACUNAJU NA POMOC NASIH MUTIRANIH CRNOGORACA
kam na Rumiji

21. 08. 2018 - 11:55

Niko ne pominje stotine mudzahedina koji treniraju po Rumiji i masu gljibaim zastavama . To je koalicija kleptomana pa im ne smeta .
To se ne napada

21. 08. 2018 - 14:35

Tako su naredili NATOvci samo Srpsko i Rusko!!!!Mijenja se situacija u svijetu ko bi dole sad je gore......Dolazi vrijrmr velikoga praska
Guest_6104

21. 08. 2018 - 12:38

LAZ JE NASA PROSLOST I BUDUCNOST
007

21. 08. 2018 - 14:21

TO JE PODMLADAK ,,SEDMOBATALJONACA,,ZAOSTALI U NEKIM VREMJENIMA.HIMNA IM JE,,ZICA,ZICA ,,.BEZ KOMENTARA,,
Ilija

21. 08. 2018 - 15:30

Ne mogu da shvatim neke stvari. Neke kukavice, bivši članovi LSCG, kojima ni predsjednik i organizator nije služio vojsku, nikako da shvate da još uvijek ima ljudi koji bi branili svoju državu, naciju, vjeru i kulturu. Ti ljudi prave sinove koji liče na njih kao što su oni ličili na svoje pretke. Ti njihovi preci su 500 godina radili to isto. Obučavali svoje sinove da brane vjeru, kulturu i stvaraju državu.Zahvaljujući njima sam ja sada Ilija. Zahvaljujući njima nijesam Allija.Ta srpska vojska koja je uradila to što je uradila (za to nema opravdanja) nikome nije primoijenila ime, vjeru, običaje, kulturu, pismo. Nikome nije đecu uzimala i od njih pravila krvolooke svojeg naroda i vjerei stvarno ne vidim razlog da se to podiže na toliki nivo a pri tom zaboravlja onih 500 godina muka koje su nam preci pretrpjeli boreći se protiv islama.
Relja

21. 08. 2018 - 16:46

Nije 500 godina Ilija, nego 580 ste pod Turcima bili . I kad se našao čovjek da vas oslobodi i njega ste na spavanju zaklali .pa ste mu glavu u Stambol pasi odnijeli .Toliko o vašem junaštvu i slavnoj istoriji !
Ilija

21. 08. 2018 - 22:58

Relja je, izgleda, neko iz redakcije. Čim moderator ne objavljuje odgovore... Mora da se o tome radi.
Liberal

21. 08. 2018 - 21:41

Da li je moguce da ovakvi ljudi kao sto je Ilija postoje.
Senator

21. 08. 2018 - 22:20

Ukoliko nisu imali bojevo oruzje, nema nista sporno i nedozvoljeno. Do skoro smo u osnovnim skolama imali predmet "odbrana i zastita" i jesmo li bili militaristi? Ako je neko imo prilike da posjeti Izrael, mogao je vidjeti djecu sa pravim oruzjem kako cuvaju granice drzave.
Novi komentar