Provjerava se stotinak firmi

SDT blokiralo 62 miliona eura

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je 62.761.813 eura na deviznim računima kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori zbog sumnje da su počinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, kazala je specijalna tužiteljka i zamjenica glavnog specijalnog tužioca Lidija Vukčević.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 07:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

U okviru izviđaja u ovom predmetu provjerava se oko 100 firmi koje su putem elektronske, odnosno on lajn trgovine obavljale transfere u vrijednosti od pola milijarde eura, bez oporezivanja prometa, tako da je došlo do utaje poreza u višemilionskom iznosu.

“Predmet je skoro formiran i to upravo na osnovu proaktivnog postupanja Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja. Na osnovu analize poslovno finansijske dokumentacije prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da su izvršena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, Specijalno tužilaštvo je kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori blokiralo novčana sredstva na deviznim računima oko 100 rezidentnih pravnih lica u višemilionskom iznosu, tačnije u ukupnom iznosu od 62.761.813 eura”, saopštila je Vukčević u intervjuu Dnevnim novinama.

Prema njenim riječima u ovom slučaju su do sada prikupljeni podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da je u periodu od 2014. do 2018. godine na deviznim računima rezidentnih pravnih lica koji su otvoreni kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori, a ta pravna lica su korisnici E-Commerce servisa, evidentiran značajan transfer novčanih sredstava u iznosu preko 500 miliona eura.

“Novac je transferisan sa različitih destinacija bez jasnog osnova, pri čemu promet nije oporezovan, tako da postoji sumnja i da je utajen porez takođe u višemilionskom iznosu”, kazala je Vukčević.

U interesu istrage za sada se javnosti ne može otkriti o kojoj banci i firmama je riječ.

Vukčević je naglasila da je od osnivanja SDT-a do danas u 28 predmeta pokrenuto i da se vodi finansijska istraga protiv ukupno 243 fizička lica i 11 pravnih lica.

Komentari: 0

Novi komentar