URA optužuje partijski menadžment u ŽPCG

Radovanić: Vozovi u rangu zaprežnih kola

Porazne su informacije koje posljednjih dana stižu iz željezničkog saobraćaja Cne Gore a samo su odraz nedovoljne brige nadležnih o željeznickom saobraćaju u zemlji i javašluku u Željezničkom prevozu Crne Gore, poručio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 07:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

On konstatuje da učestale situacije otkazivanja vozova kojim putnici bivaju poniženi od strane ŽPCG  jasno ilistruju da nadležni ne vode računa o javnom dobru i interesima građana i da im ni ovakve situacije nijesu alarm za buđenje.

“Neuspješni su pokušaji  vladajuće garniture koja želi da prikaže kako živimo u državi koja je lider EU integracija a građanima osnovna prava nisu omogućena. Jasno je da su nam vozovi i željeznička infrastruktura kvalitetom u rangu određenih afričkih zemalja, da je brzina pojednih kompozicija vozova srazmjerna brzini zaprežnih kola a da red vožnje gotovo da i ne postoji, već se termin dolaska vozova možda najbolje određuje gatanjem ili gledanjem u zvijezde. I onda umjesto da sredstva uložimo u modernizaciju i poboljšanje ovakvog poražavajućeg stanja vlast novac koristi za partijske skupove, zapošljavanje podobnih umjesto sposobnih i za plaćanje zaboravljenih “petlji” od po nekoliko desetina miliona eura”, navodi Radovanić.

Naglašava da partijski menadžment  ŽPCG izgleda ne vidi da bezbjednost i komfor putnika moraju biti na prvom mjestu jer od njih zavisi profit firme koji je decenijama unazad u minusu.

“Umjesto toga imamo sramne situacije u željezničkom prevozu i opravdanu rezignaciju ono malo ljudi koje je i dalje primorano da koristi usluge željezničkog saobraćaja. Kada ovome dodamo i žalbe zaposlenih očigledno je da nešto ne štima i  da neko mora snositi odgovornost, na prvom mjestu izvršni direktor i rukovodeći menadžment. Sa ovakvoim željezničkim saobraćajem ne gradi se slika turističke destinacije i razvija privreda države”, ističe Radovanić.

Način funkcionisanja u ŽPCG ilustruje sa stanjem u JP Aerodromi Crne Gore.

“Koalicionim sporazumom je “plijen” podijeljen tako da je željeznički prevoz dat u ruke Bošnjačkoj partiji. Izvršni direktor ovog javnog preduzeća izabran je na prijedlog ministra Nurkovića, uz odborenje premijera Markovića, bez obzira što pomenuti nema nijednu adekvatnu referncu niti iskustva u željezničkom saobraćaju”, navodi Radovanić.

Dodaje da se decenijama ne obnavlja vozni park dok se milioni iz budžeta daju bratu bivšeg premijera, i dijele bonusi direktorima.

“Da je sistema i države, neko bi snosio odgovornost za postojeće stanje u kome željznicom sobraćaju vozovi iz prošlog vijeka, u kome pružni prelazi nisu dekvatno obezbijeđeni, u kome nema adekvatnog nivoa bezbjednosti a nasuprot tome se novac troši nemilice, bezobrazno i bezobzirno”, zakljjučuje Radovanić.

Komentari: 7

Pendrek

21. 08. 2018 - 08:38

Blago ovima, zive od kritikovanja. Ovako i mi drustvo kritikujemo kad se nademo u kafani, sve cega se sjetimo, naravno pojma nemamo niocemu samo mlatinjamo, ali to nas kosta jer kafana naplacaje, a njihova kafana ih nagraduje platom.Pardon, ponekad su nasi kafanski razgovori strucniji i pametniji jer neko nedje radi i nesto zna za razliku od ovih gulanfera i mangupa.
Pendrekom po glavi

21. 08. 2018 - 14:46

Voziš se službenim kolima i "bole te". Zaperžna kola su luksuz pri željezničkim vagonima. Zastiđe čime se mi vozimo, mi koji smo napredniji od Monaka.
zar nije tako

21. 08. 2018 - 09:33

U ljepse Svabe goveda voze .
NK

21. 08. 2018 - 09:34

Vrati se na selo.Poljoprivreda je tvoja buducnost.Bar neke koristi da imamo od tvoje partije.
Freeman

21. 08. 2018 - 10:12

Ne bi bilo loše da nadležni organi malo pročešljaju javne nabavke ove državne kompanije.Moglo bi se tu otkriti štošta ,kao i u ŽICG.
R

21. 08. 2018 - 13:28

S tim što vožnja zaprežnim kolima nije ni približno opasna kao vožnja našom željeznicom
Amfilohijeva šarenica

21. 08. 2018 - 14:53

A ako ti dođe da ga sneseš, zaprežna stanju đe goj oj, pa u prirordu natenane. Ima li veće kazne nego kad ti u vlaku dođe da ideš u WC.
Novi komentar