Svečanost u Tivtu

Prijemom na „Jadranu“ obilježeno 85 godina „škole pod jedrima“

Prijemom na školskom brodu „Jadran“, ukotvljenom na tivatskim Pinama, sinoć je obilježeno 85 godina ovog čuvenog jedrenjaka Mornarice Vojske Crne Gore.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 10:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Domaćin prijema, ministar odbrane, mr Predrag Bošković, kazao je da će brod koji se duboko saživio sa Tivtom i cijelim Bokokotorskim zalivom sigurno nadživjeti još mnoge generacije i još dugo dočekivati nove mornare u misiji obuke pomorskim vještinama. Bošković je naglasio da je „Jadran“ imao u svojom istoriji i svijetlih i manje svijetlih trenutaka, kao što su bila ratna vremena od 1943. do 1946. godine.

„Uvjeren sam da je među najsvjetlijima upravo ovo vrijeme“, zaključio je ministar Bošković, podsjećajući da je Vlada Crne Gore uložila velika sredstva kako bi brod zasijao u svom najljepšem ruhu, kao zalogu za buduće plovidbe i službu novim generacijama.

„Biti član posade ’Jadrana’ uvijek je bila posebna čast“, istakao je komandant „Jadrana“, kapetan korvete Zoran Ivanovski.

On je podsjetio na istorijat jedrenjaka, na mnoge plovidbe Jadranskim morem, ali i na 23  međunarodna krstarenja Crnim, Sjevernim, Sredozemnim, Crvenim morem, pa i Atlantskim okeanom, sve do Bostona i Njujorka...

„Ovog neumornog veterana činimo modernim gdje je tomoguće, a čuvamo našu tradiciju tamo gdje je to naša obaveza“, zaključio je komandant „Jadrana“.

Gradonačelnik Tivta, dr Siniša Kusovac, je kazao da brod predstavlja zaštitni znak Tivta i cijelog Bokokotorskog zaliva. 

Svečanosti na brodu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, na čelu sa načelnikom, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore, na čelu sa komandantom, Mornarice, kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem, jedan broj nekadašnjih komandanata jedrenjaka, vojni penzioneri, kao i bivši članovi posade „Jadrana“ na službi u Vojsci Crne Gore.  

Prisustvovali su i predstavnici tivatske, ali i ostalih primorskih opština, kao i institucija čija je djelatnost vezana za pomorstvo.

Sinoć su na brodu nastupili učenici Muzičke i Osnovne škole iz Tivta, dok je prethodno Gradska muzika svirkom od zgrade opštine do Pina najavljivala događaj.

Jedrenjak „Jadran“ izgrađen je u brodogradilištu „H.C. Stulcken & Sohn“ u Hamburgu, u Njemačkoj, 1933. godine, po narudžbi Mornarice Kraljevine Jugoslavije. U luku Tivat je uplovio 16. jula te godine, dok je Kraljevskoj Mornarici predat19. avgusta, datuma koji se računa kao njegov rođendan, jer je tada dobio ime.

Do Drugog svjetskog rata, izvršavao je namjenske zadatke obuke pomorskog kadra. Drugi svjetski rat proveo je u Italiji, pod imenom „Marko Polo“, da bi kraj rata dočekao služeći kao most na jednom od venecijanskim kanala.

Potpuno ruiniran, vraćen je u Jugoslaviju 1946. godine, nakon čega je u tivatskom Arsenalu obavljen prvi od nekoliko velikih remonta broda. Tokom socijalističkog perioda, bio je u sastavu Jugoslovenske ratne mornarice. Posljednji veliki remont, okončan je prošle godine.

Brod „Jadran“ je u sastavu Mornarice Vojske Crne Gore i služi za obuku pripadnika MVCG u pomorstvu, navigaciji i brodskom pogonu, ali i učenika pomorskih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

Komentari: 7

PRAVDA

21. 08. 2018 - 11:23

Da budeproslavljeno i100 god., pod Crnogorsku zastavu. Neprijatelje i zlobnike rdja izjela.
na ukradenoj ladji

21. 08. 2018 - 11:41

Tako su neki junaci bili krenuli sa kradenim kolima i na prvu granicu ih izbacili na dzadu .
PRAVDA

21. 08. 2018 - 12:40

Nokad hrvatska nije, zajedno sa Vatikanpm vratila opljackane dragocjenosti. Sad bi da kraducka po CG. Zalud Kolinda, kriomice dolazi na Njeguse. Znamo se! Tamo klepavcima....
Gratis

21. 08. 2018 - 12:25

Crna Gora treba da učini dodatni napor i u duhu dobrih odnosa sa Hrvatskom vrati brod Jadran.. Hrvati će to znati da cijene a bićemo i pohvaljeni
mornari iz Savnika i BP

21. 08. 2018 - 13:00

Sta ce nama brod kad se i na kopnu ne snalazimo ? Kad bude trebalo da potpisu neku suglasnost Hrvati trebaju usloviti potpis povratkom ukradenog jedrenjaka .
U duhu dobrih odnosa

21. 08. 2018 - 12:58

sa Crnom Gorom, Hrvatska ne sruši spomenik Barešiću.
Nogama u zadnjicu

21. 08. 2018 - 13:01

Ovaj Bošković je najsrećniji čojek na svijetu. Pala mu je kašika u med. Zna li on uopšte što, ko, kako, đe....
Novi komentar