Krstičević odgovorio Boškoviću

Hrvatska će preduzeti sve da vrati "Jadran"

Nakon što je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković na Tviteru objavio da će školski brod ''Jadran'' ostati u našoj državi i ploviti pod crnogorskom zastavom, reagovao je i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, rekavši da će Hrvatska preduzeti sve legitimne korake kako bi im taj brod bio vraćen.
Objavljeno: 21. 08. 2018 - 18:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Hrvatska ce preduzeti sve da vrati Jadran
Foto: Ahmet Kalajdzic / CROPIX

„Školski brod ‘Jadran’ vlasništvo je Republike Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije. Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi pomenuti brod bio vraćen, a od Crne Gore očekujemo sprovođenje dogovora o sukcesiji i poštovanje međunarodnog prava. Kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, Republika Hrvatska pristala je na mogućnost zajedničkog korišćenja ŠB ‘Jadran’ u svrhu školovanja kadeta obje zemlje. Međutim, matična luka ŠB ‘Jadran’ može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen“, poručio je Krstičević.

Crna Gora je otvorena da svi njeni saveznici koriste brod ‘Jadran’, ali on će ostati u našoj državi i ploviti pod crnogorskom zastavom, poručeno je u ponedjeljak sa svečanosti kojom je u Tivtu obilježena 85.godišnjica broda ‘Jadran’.

Komentari: 13

biser na bunjistu

21. 08. 2018 - 17:59

Mene kao Crnogorca ce istinski obradovati trenutak kad se taj brod bude vratio u maticnu luku iz ruku pljackasa i neznalica i rado cu prosetati njegovom palubom ispod hrvatske zastave . Visoko postujem Hrvate a posebno su me njihovi sluzbenici impresionirali svojim profesionalnoscu i korektnoscu na mojim cestim putovanjima kroz Hrvatsku . Posebno to dolazi do izrazaja kad se uporedi sa nekim nasim osionim i neobrazovanim cobanima koji nemaju nicega ljudskoga .
Ne klepeći,

21. 08. 2018 - 18:14

nema nikakve veze sa pričom o brodu ta tvoja opčinjenost s Hrvatima.
Kotoranin

22. 08. 2018 - 15:06

Tocno. Ali mi hrvati iz Boke nismo takvi. Kljucnih dvije tisuce glasova za neovisnost su nase.
lolo

21. 08. 2018 - 18:23

To je nekako najrealnija i najbolja opcija, zajednicko koriscenje. Mozda bi mogla i stalna zajednicka komandnas postava i sl, ostalo je tehnikalija. mislim da bi i za nase kadete bilo korisno da jedre sto vise po jednoj od najboljih svjetskih destinacija za to. Brod treba da bude simbol suzivota (zivimo jedno pored drugih toliko vremena sa samo dva incidenta oba sa nase strane i oba za tudje interese, simbol zajednistva i saveznistva. Paradoks je sto ce sad da brane `crnogorski` Jadran oni sto bi ugasili Crnu goru $utra hahaha
Uzimala davala

21. 08. 2018 - 19:30

Ako je potpisan dogovor da svak od naoruzanja JNA dobije ono sto se zateklo na njegovoj teritoriji dosta je nejasno sta hoce ovaj covjek.
Vraćajte taj vapor

21. 08. 2018 - 20:05

Što prije vratiti taj vapor susjedima! Ako to ne uradimo, Hrvatska će sa punim pravom tražiti ratnu odštetu za ubijanje, paljenje, rušenje, bombardovanje Hrvatske, Dubrovnika i Konavlja, a ta odšteta iznosi preko milijardu evra! Ova barka košta samo par hiljada evra, zato Crnogorska vlada i Milo pamet u glavu, što prije vratite taj brod Hrvatima, inače biće ogromnih financijskih problema preko grbače jadnoga i gladnoga Crnogorskog naroda dje većina žive od 100 evra mjesečno!
Jadran

21. 08. 2018 - 20:27

Jadran je čista stvar, po svim aspektima edino može da ostane vlasništvo Crne gore. U suprotnom da se nešto dogodi i da se preda Hrvatskoj, to je onda jedino neko lično i samostalno odučio, radi svojeg ličnog interesa.
Senator

21. 08. 2018 - 21:57

Postoji medjudrzavni sporazum o podjeli imovine bivse JNA. Ako se taj sporazum razlicito tumaci u 2 drzave trazi se strucno misljenje strucnjaka za medjunarodno oravo ili arbitraza. Inace ovakve izjave tipa " nije vas nego nas..." su neozbiljne i lice na djecu kad se svadjaju oko lopte.
PRAVDA

21. 08. 2018 - 23:28

Ovo je ociti dokaz da Hrvatska nema casne namjere prema Crnoj Gori. Ni po koju cjenu ne dozvoliti copljenje Jadrana i dr. imovine CG. Ako istraju, razmotriti ukidanje konkordata i status ambasade i konzulata HR!
Sovereign

22. 08. 2018 - 11:06

Дали сте све и свима у задњих 30 година....
Мирослав Ђукић

22. 08. 2018 - 13:05

Хрватска нема ама баш никаква права на "Јадран". Школски брод "Јадран" је купљен личним средствима краља Александра, а онда га је краљ даровао Југослаовенској краљевској морнарици. . Није га купио Ј.Б.Тито. Државице проистекле из бивше Југославије не желе Карађорђевиће, али су лакоме на њихову личну имовину. Македонија на виноград Демир-Капију, montenegro на Милочер, Словенија на Брдо код Крања, а Хрватска на "Јадран"!
Мирослав Ђукић

23. 08. 2018 - 08:55

Зашто не тројно? Или, држављанство свих шест република бивше Југославије? Кад додељујемо двојно држављанство бродовима, онда можемо и "плавом возу", или Титовом "мерцедесу"... Кад је блесаво, нека буде блесаво до краја!
Factor

22. 08. 2018 - 18:53

Brod Jadran je vise nego zasluzio DVOJNO DRZAVLJANSTVO. Ako go toliko volite onda mu ne oduzimajte ono sto mu pripada. Ovo je jedinstvena prilika da se Cratia and Montenegro izdignu iznad Balkana i donesu takvu odluku gdje ce Jadran biti i dalje Jadran.
Novi komentar