Zašto još nije otvorena Srpska kuća, nacionalna institucija Srba u Crnoj Gori

Vlada im kriva zbog PDV-a, Vučić nije dovoljno izdašan

 Otvaranje Srpske kuće, prvobitno planirano za 28. jun prošle, pa potom i ove godine za Vidovdan, prolongirano je do daljnjeg i neizvjestan je datum otvaranja objekta, saznaje Pobjeda. 
Objavljeno: 22. 08. 2018 - 07:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Više izvora Pobjede bliskih osnivačima Srpske kuće saopštilo je našem listu da je jedan od razloga što Srpska kuća nije zvanično otvorena to što se zbog nedostatka novca potpuno stalo sa opremanjem prostorija.

- Novca nema za opremanje prostorija. Akcionari Srpske kuće, njih 27, još prošle godine su tražili povraćaj poreza na dodatnu vrijednost (PDV) na transakciju od 3,4 miliona eura, jer smatraju da im po tom osnovu pripada više od 600.000 eura. Taj novac bi se uložio za opremanje objekata. Iz Vlade je, međutim, odgovoreno da po zakonu nemaju pravo na povraćaj novca- saopštili su izvori Pobjede. To faktički znači da, za sada, od megalomanskog projekta, koji je uključivao moderni TV, radio stanicu i dnevni list, nema ništa.

SUKOB

Među osnivačima Srpske kuće vlada prava konfuzija, ali i javni sukob kada su u pitanju razlozi zbog kojih još nije otvorena ta nacionalna institucija Srba.

Jedan od osnivača, bivši predsjednik Srpske narodne stranke Božidar Bojović upro je prst u Novu srpsku demokratiju, ali i u Vladu Srbije, navodeći da i pored obećanja nije bila izdašna kada je u pitanju novac za Srpsku kuću.

- Prošlo je više od godinu kako je za Vidovdan 2017. godine najavljivano svečano otvaranje Srpske kuće. Bez obzira na sve probleme kojima je izložena od podgoričkog režima, po onom što je do sada urađeno rekao bih da smo daleko od onog što bi ta značajna institucija trebalo da bude. Ako institucija ne bude organizovana i radila na principu akcionarskog društva, sa legalnim izborom organa, definisanim programom i radom koji će štititi nacionalne, a ne stranačke interese, što je do sada bio slučaj, ako Vlada Srbije ne bude izdašnije pomagala realizaciju projekta, još jedna slamka spasa za Srbe u Crnoj Gori nestaće u vrtlozima ludih vjetrova i nesrećnih vremena - kazao je Bojović za Dan.

Optužba Bojovića da je Nova privatizovala rad Srpske kuće nije jedina, budući da su se slične optužbe ranije čule od manjeg dijela DNP-a, ali i lidera Prave Crne Gore Marka Milačića, koji se nije libio da takav stav saopšti i na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, suštinskim tvorcem Srpske kuće.

- Srpska kuća je druga priča: ona je privatizovana, ona nije kuća svih Srba. Srpska kuća kao nacionalna institucija mora biti nadpartijska, odnosno mora da bude dom svih Srba, i onih u Pravoj Crnoj Gori, DFu, ali i Srba u DPS-u. Ako želimo da to bude krovna kuća svih Srba, mora se hitno reorganizovati - rekao je tada Milačić.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 10

Grobar NK

22. 08. 2018 - 07:46

Свима вам Црна Гора на срцу, док има одакле да сипа и док има да се узима. Па рођаци, ако је волите, онда поштујте законе Црне Горе. Зна Влада врло добро да ће морати да изврши повраћај пдв-a, али намјерно одуговлаче.
Rašo

22. 08. 2018 - 08:10

Svima vama koji se smatrate Srbima i koji ste u stvari Srbi srbska kuća je u Srbiji . Pa izvolte. Crna Gora je kuća svih onih koji je vole i poštuju i nacionalističke kuće i stranke u njoj nijesu dobrodošle.
Rašo

22. 08. 2018 - 08:10

Svima vama koji se smatrate Srbima i koji ste u stvari Srbi srbska kuća je u Srbiji . Pa izvolte. Crna Gora je kuća svih onih koji je vole i poštuju i nacionalističke kuće i stranke u njoj nijesu dobrodošle.
Delija NK

22. 08. 2018 - 08:26

Nema povracaja PDV prijatelju pogresno su protumacili zakon ovi genijalnici iz DF
@

22. 08. 2018 - 15:55

Ali zasto ste vi GROBARU uzeli dio koji pripada Pipunu dok je on robijao za opste dobro srpstva vaskolikoga pravoslavlja i svetosavlja.Zasto ste uzeli dio Belom Narcisu iako je on po sopstvenom priznanju najpametniji najlepsi inajobrazovaniji dio CG a mozda i planete sa sirim dijelom Mlijecniga puta.Ja samo mogu da konstatujem SRPSKA POSLA
tarzan

22. 08. 2018 - 17:53

Kad smo već kod vraćanja, za početak ćete vratiti crkve i manastire. Ostalo možete i u drugoj turi.
AOG

22. 08. 2018 - 09:24

Dajte im nešto e se posvađaše, a to je njima strano da se svađaju oko džepa. Ako im ne date barem neku crkavicu neosta ni 2% srbijanaca u Crnu Goru.
Djonovic

22. 08. 2018 - 11:12

Napravice se kad i crnogorska u srbiji!!!
Ajte Vlasi za Karpate

22. 08. 2018 - 15:43

Ajte Vlasi sa četničkim vojvodama i popovima za Rumuniju, Karpate i Ural, pa tamo do mile volje otvarajte vlaške kuće!
Vlaške kuće po Karpata

22. 08. 2018 - 15:45

Bogdan Bogdanović, bivši gradonačelnik Beograda; I to spada u problem srpske inteligencije. Ona je podstrekivala i podržavala srpski autizam. Srbi su sada kao autistično dete, koje ne kontaktira sa spoljnjim svetom, koje nije u mogućnosti da bilo šta izgovori, koje nije u mogućnosti da čuje šta mu se govori. Srbija nije u stanju da čuje šta se govori, šta se misli, niti je u stanju da ode čak ni do Zagreba. Srbija nije u stanju da vidi u kom je svetu. Ona je u jednom lažnom svetu, u lažnoj stvarnosti. Ovo što vidite nije "stvarna stvarnost", ovo je srpska stvarnost. Ta srpska stvarnost je luda stvarnost. Završne akorde toj ludoj stvarnosti dao je Slobodan Milošević, koji je i sam van pameti i van stvarnosti. On je, verovatno, svoje ludilo prebacio celoj naciji. On je Srbima izgradio paralelnu stvarnost koju oni podnose neverovatno dobro.
Novi komentar