BUDVA:Dosta posla za vatrogasce iz više opština, ugašen požar na Paštrovačkoj gori

Rasplamsala se vatra u Blizikućama

 Sve raspoložive ekipe budvanske Službe zaštite i spašavanja bile su u Blizikućama i iznad Drobnog pijeska, gdje se sinoć rasplamsala vatra zbog jakog vjetra. U pomoć budvanskim vatrogascima došle su i kolege iz susjednih opština.
Objavljeno: 22. 08. 2018 - 06:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

U koordinaciji sa aktivnostima  Direktorata za vanredne situacije Sluzba zaštite Glavnog grada uputila je dva vatrogasna vozila i šest vatrogasaca na ispomoć kolegama iz Budve. Najavljeno je da će vatrogasci dežurati cijelu noć kako bi spriječili da vatra ne priđe naseljima. Ranije juče helikopter „bel 412 EP“ Vojske Crne Gore je prvi put bio angažovan u gašenju požara, i to na pravcu Paštrovačka gora – Reževići.

Avioni zbog nepristupačnog terena nijesu mogli da priđu požarnim mjestima. Prema riječima načelnika Službe spašavanja i zaštite Budva, Dragana Božovića, požar je ugašen u potpunosti. Helikopter je angažovan na zahtjev Direktorata za vanredne situacije Božović je medijima kazao da je preksinoć situacija bila prilično teška jer je u toku noći počela da duva jaka bura i rasplamsala vatru.

- Negdje oko sat iza ponoći krenula je orkanska bura, požar se sa vrha Paštrovačke gore spustio na magistralu za deset minuta. Imali smo herojsku borbu, nijedna kuća nije izgorjela, niko nije stradao. Na terenu su preksinoć bili svi budvanski vatrogasci sa sedam vozila, a u pomoć su im pritekle kolege iz Bara, Kotora i Tivta sa po dva vozila. Neka sela smo evakuisali. Spasili smo benzinsku pumpu i sve stavili pod kontrolu - istakao je Božović, dodajući da su avioni MUP-a gasili vatru do 20 sati.

Juče u prijepodnevnim časovima izbio je požar u mjestu Markovići, ali je on brzo ugašen. Na gašenju su i juče jutros bili angažovani i avioni MUP-a, ali zbog nepristupačnog terena, velikog nagiba i dalekovoda nijesu mogli prići, pa su opozvani. To je razlog što je u pomoć pristigao helikopter.

- Posada helikoptera je nedavno završila potrebnu obuku u Republici Sloveniji, tako da današnje gašenje požara predstavlja i njihovu praktičnu provjeru sposobnosti, kao i test za protivpožarnu opremu koju koristi helikopter na ovoj vrsti zadatka - saopšteno je iz MUP-a. „Bel 412 EP“ stigao je u aprilu ove godine, dok se preostala dva helikoptera „bel“, tipa EPI, koja je kupila Vojska Crne Gore, očekuju u prvoj polovini septembra. Božović je rekao da je požar najvjerovatnije izazvao grom koji je prekjuče zapalio drvo na Paštrovačkoj gori, nakon čega se vatra proširila. 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

Станислав

22. 08. 2018 - 08:55

Близикуће, село Стјепана Митрова Љубише и предака му... Стјепан Митров Љубиша родио се у Будви, у Боци Которској, последњег дана месеца фебруара 1824. године. О племену његову казује нам сам Љубиша у својој аутобиографији ово: "Почетком XI. стољећа шљегља су у приморје с крај ријеке Љубишњице из Херцеговине два брата близанца, што су се смјестили у сред Паштровића и ту ударили темељ селу Близикуће, гдје и дан данашњи племе Љубишино станује. Кад је године 1343. Лудовик краљ угарски посјекао на вјеру 1400 Паштровића за Голијем Врхом... на тој крвавој шјеци пало је обезглављено 120 Љубиша... Од овога племена бивало је у разним временима оглашенијех људи, свештеника и помораца... Митар Љубиша, отац Стефанов а син Лукше тајника општине паштровске, провео је мал не читав вијек на мору Гавриловић, Андра (1903). Знаменити Срби 19. века, година 2., стр. 51. Загреб: Наклада и штампа Српске Штампарије (Деон. друштва).
Novi komentar