Zaposlenima u Opštoj bolnici Meljine uplaćene četiri zaostale zarade

Očekuju da će 1. septembra ući u sistem javnog zdravstva

 Radnici Opšte bolnice Meljine juče su dobili četiri zaostale zarade. Kompletne iznose zarada za april, maj, jun i jul, sa svim obavezama za prekovremene sate, pripravnost, dežurstva, noćne smjene, Fond zdravstva je uplatio za 144 radnika i 27 sezonaca. 
Objavljeno: 22. 08. 2018 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Fond je ispoštovao sve dogovore i zahtjeve Sindikata sa sastanaka koje je imao menadžment Bolnice sa njihovim i predstavnicima Ministarstva zdravlja. Zaposleni u bolnici očekuju da od 1. septembra budu u sistemu javnog zdravstva Crne Gore, te da dalje primaju redovno plate – kazala je predsjednica sindikata zaposlenih Slavica Drobnjak.

Podsjećamo, zbog teške finansijske situacije i neriješenog statusa bolnice, zaposleni su 16. jula započeli polučasovne proteste u krugu bolnice, koje su nakon 15 dana obustavili zbog povećanog obima posla. I lokalni parlament je na dva zasijedanja usvajao zaključke zahtijevajući od Vlade Crne Gore da što hitnije riješi status ustanove i zaposlene uvede u sistem javnog zdravstva, ne čekajući okončanje sudskog spora, koji je pokrenut prošle godine oko raskida ugovora sa vlasnikom, Atlas grupom. Privatna zdravstvena ustanova Opšta bolnica Meljine od 2008. godine je u vlasništvu Atlas grupe.

Od ugovorom predviđenih 119 miliona ulaganja, Atlas grupa je uložila samo tri miliona. Podršku zaposlenima bolnice u proteklih mjesec dana dali su i građani Herceg Novog organizujući nekoliko protestnih skupova.

Nedavno je (9. avgusta) Privredni sud Crne Gore uveo stečaj u kompaniji Meljine kompleks, biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa. Iz Atlas grupe su saopštili da će osporiti uvođenje stečaja, jer, kako su naveli, predstavnik konzorcijuma vlasnika nije pozvan na ročište na kojem se o tome odlučivalo.

Smatraju da uvođenje stečaja u kompaniji Meljine kompleks može dovesti do stečaja i u Bolnici Meljine, koja je zavisno pravno lice sa značajnim finansijskim obavezama. Ističu i da su u posljednjih 10 godina u Bolnicu uložili preko 32 miliona eura, pored toga što su 25 miliona eura platili za objekte i zemljište. 

Komentari: 0

Novi komentar